ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Blamegame» μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού για το ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη

Οι τέσσερις αιτίες για το άδοξο τέλος της «ενιαίας Κεντροαριστεράς»

Στον αέρα τινάχτηκαν οι συνομιλίες ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού για τη συγκρότηση ενιαίου μετωπικού σχήματος.
kentroaristera

Οι διαρροές του σαββατοκύριακου, αλλά και οι ανακοινώσεις-επιστολές που αντάλλαξαν Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως πιστοποιούν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις, ενώ φέρνουν και στην επιφάνεια τις μεγάλες πολιτικές διαφορές που κρατούν μακριά τα δύο κόμματα.

Όπως συνομολογούν στελέχη και των δύο χώρων, όλα δείχνουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι συζητήσεις μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και Ποταμιού οδηγούνται σε οριστικό αδιέξοδο, παρά το γεγονός ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, και τα δύο κόμματα ως την τελευταία στιγμή τάσσονταν υπέρ της συγκρότησης ενός ενιαίου φορέα.

Η «προθεσμία» που έδωσε το περασμένο σαββατοκύριακο η Φώφη Γεννηματά για τον Οκτώβριο προκειμένου να εκλεγεί ο νέος αρχηγός, αλλά και η ανταπάντηση του Ποταμιού ότι «δεν δέχεται τελεσίγραφα» έφεραν στην επιφάνεια τις σοβαρές πολιτικές διαφορές των δύο κομμάτων, που ευθύς εξαρχής δεν είχε βρεθεί τρόπος να γεφυρωθούν. Μάλιστα, όπως τονίζουν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, αυτή τη στιγμή ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι περισσότερο φροντίζουν προκειμένου… να χρεώσουν ο ένας στον άλλο την αποτυχία του εγχειρήματος, παρά για να διασώσουν τις συζητήσεις. Μάλιστα, χθες, τα δύο κόμματα
αντάλλαξαν ανακοινώσεις, με τις οποίες αποκάλυψαν τις πολιτικές τους διαφορές, ενώ αντάλλαξαν αιχμηρά βέλη ο ένας σε βάρος του άλλου.

Τα 4 αγκάθια

Βάσει, λοιπόν, των ανακοινώσεων που αντάλλαξαν τα δύο κόμματα, τα «αγκάθια» που οδήγησαν σε ναυάγιο τις συζητήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού είναι σοβαρά και, μάλιστα, αρκετά απ’ αυτά αφορούν στις αλληλοσυγκρουόμενες στρατηγικές της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Καταρχάς, το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για νέο κεντροαριστερό φορέα, την ώρα που το Ποτάμι επέμενε στον χαρακτηρισμό «κεντρώο», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε η σοβαρή απόκλιση στην στρατηγική συμμαχιών και συνεργασιών των δύο κομμάτων. Η Χαριλάου Τρικούπη επέμενε στην θέση περί συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, την ώρα που το Ποτάμι απορρίπτει κάθε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η «προτίμηση» του Ποταμιού, μάλιστα, οδηγεί πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο συμπέρασμα ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης «αλληθωρίζει προς την ΝΔ», καθώς το Ποτάμι απορρίπτει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους επίδοξους «συνεταίρους» του. Το τρίτο αγκάθι του «ναυαγίου» αφορά στην διαδικασία εκλογής αρχηγού του νέου ενιαίου σχήματος, που παραπέμφθηκε πλέον στις ελληνικές καλένδες. Συγκεκριμένα, το Ποτάμι ζητούσε να διεξαχθούν οι εκλογές με «ηλεκτρονικές κάλπες», ενώ το ΠΑΣΟΚ απέρριπτε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, προκρίνοντας την δια ζώσης ψηφοφορία με ανοιχτούς καταλόγους από ψηφοφόρους και τη βάση της Κεντροαριστεράς. Τέλος, τα δύο κόμματα κράτησε μακριά και το όραμα του καθενός για την «επόμενη μέρα» μετά την εκλογή αρχηγού και τη συγκρότηση του ενιαίου σχήματος: ενώ, δηλαδή το Ποτάμι επέμενε ότι τα συνιστώντα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) θα έπρεπε να αυτοδιαλυθούν, το ΠΑΣΟΚ απέρριπτε αυτή την αξίωση και προέκρινε ένα συνεργατικό, μετωπικό σχήμα, στα πρότυπα της «Ελιάς» των Ευρωεκλογών του 2014.

Επιστολές και βολές

Όπως προαναφέρθηκε, χθες τα δύο κόμματα αντάλλαξαν επιστολές, ανακοινώσεις και διαρροές, που απλώς πιστοποίησαν ότι το πολεμικό κλίμα οδηγεί τις συζητήσεις σε ναυάγιο. Το ΠΑΣΟΚ απέδωσε την ευθύνη του ναυαγίου στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην αναφορά του για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, κατηγορώντας τον ότι επιλέγει τη ΝΔ αντί για έναν αυτόνομο πόλο
Κεντροαριστεράς. Το Ποτάμι, στη δική του επιστολή, ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί προς συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ ως «προϋπόθεση συνεργασίας» η πρόταση για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» και ότι «το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα (πχ: πρόταση προς τους δανειστές για μείωση του χρέους) αλλά δεν θεωρεί ότι η λύση στο αδιέξοδο της χώρας είναι οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Νωρίτερα, στη δική του επιστολή, το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια Εθνική Γραμμή και ισχυρή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που θα την υλοποιήσει. Δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ.,
ούτε του ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά τις προηγηθείσες βολές, το ΠΑΣΟΚ σχολίαζε πως «δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από την κωλυσιεργία, την διγλωσσία και την υπαναχώρηση, υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα και ο λαός το έχουν τόσο ανάγκη, το Ποτάμι φαίνεται ότι δεν υποστηρίζει τη λογική του αυτόνομου πόλου της κεντροαριστεράς».

Η Φ. Γεννηματά συγκαλεί τα όργανα

Τέλος, ενδεικτική της επιτάχυνσης των εξελίξεων αποτελεί η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να συγκαλέσει τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να πιστοποιηθεί το «ναυάγιο» και να αναζητήσει η Χαριλάου Τρικούπη το επόμενο πολιτικό σχέδιό της.

Συγκεκριμένα, αύριο Πέμπτη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει το κεντρικό συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ούτως ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την «επόμενη μέρα».

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Μα κανένας πια δεν παρατήρησε την ΠΤΩΣΗ των ποσοστών την ΝΔ σε σύγκριση με την έρευνα 27 – 29 Ιουνίου 2016;;; Κανείς;;;

  Ας την δει εδώ λοιπόν για να καταλάβει ΠΟΣΟ Αστραχάν προέκυψε ο Κούλης

  http://www.skai.gr/files/1/pansakkas/final_skaitaseis_1-2sept16%20(1).pdf

 2. diogenis 14:03 07/09/2016

  ΜΟΝΟ ένα ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση μπροστά. Αυτοδιάλυση των υπαρχόντων και νέα προοπτική με ένα νέο σχήμα. Οσοι θέλουν και αντέχουν να αφήσουν πίσω τη συνήθεια και να βγουν από το μαντρί…ας προχωρήσουν, αλλιώς ο χώρος θα σπάσει και οι μισοί θα πάνε Κυριάκο και οι άλλοι τσίπρα

 3. Θ.Τ. 13:41 07/09/2016

  58, Ελιά, ΔΗΜ.ΠΑΡ. , «ΠΑΣΟΚ»-Ποτάμι κ.λπ.
  και με Βενιζέλο μέσα, άντε πάλι κουτσουλιά !
  Με πρώτο «πρόβλημα» πως θα εκλέξουμε αρχηγό
  το βιολί-βιολάκι τους Κε Φελνίκο μας,
  Αντε πάλι η «δική» μας συμβολή
  να «θριαμβεύει» ακόμα 1-2 μήνες στην καρέκλα ως και ο Τσίπρας.

  Ούτε «κεντροαριστερά», ούτε «σοσιαλδημοκρατία»
  ούτε «ομοσπονδία», ούτε «συνομοσπονδία».

  Αλλά ΠΡΩΤ΄ΑΠ ΟΛΑ με προγραμματική πρόταση
  γιά ΜΕΤΑΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  γιά ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ 2009 – 2011
  να απευθυνθούμε στο «πρώτο» με διαφορά κόμμα
  ( χθές πάλι μεγάλωσε . . . ) .

 4. Θ.Τ. 13:39 07/09/2016

  58, Ελιά, ΔΗΜ.ΠΑΡ. , «ΠΑΣΟΚ»-Ποτάμι κ.λπ.
  και με Βενιζέλο μέσα, άντε πάλι κουτσουλιά !
  Με πρώτο «πρόβλημα» πως θα εκλέξουμε αρχηγό
  το βιολί-βιολάκι τους Κε Φελνίκο μας,
  Αντε πάλι η «δική» μας συμβολή
  να «θριααμβεύει» ακόμα 1-2 μήνες στην καρέκλα ως και ο Τσίπρας.

  Ούτε «κεντροαριστερά», ούτε «σοσιαλδημοκρατία»
  ούτε «ομοσπονδία», ούτε «συνομοσπονδία».

  Αλλά ΠΡΩΤ΄ΑΠ ΟΛΑ με προγραμματική πρόταση
  γιά ΜΕΤΑΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  γιά ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ 2009 – 2011
  να απευθυνθούμε στο «πρώτο» με διαφορά κόμμα
  ( χθές πάλι μεγάλωσε . . . ) .

  • geo 13:54 07/09/2016

   οταν ένα κόμμα ντρέπεται για το όνομά του και προσπαθεί να συντηρηθεί μέσα από τεχνικές συγκολήσεις, αλλαγή ονομάτων, και συννενοήσεις κορυφής, απαρνούμενο το παρελθόν του (ακόμη και των λαθών του) και την ιδρυτική του διακύρηξη, τοτε είναι καταδικασμενο στην ανυπολυψία και τη φθορά. Συμπερασματικά η κεντροαριστερά εμπεριέχει εκ των πραγμάτων την αριστερά. Ας το δουν αν θέλουν να επιβιώσουν

 5. Θέλω να καταθέσω μια προσωπική ιστορία.

  Θυμάμαι την ομιλία Παπανδρέου σε εκείνη τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Θυμάμαι το πόσο με πλήγωνε να βλέπω εκλεγμένο πρωθυπουργό να ανατρέπεται από το ίδιο του το κόμμα, αλλά με σπάνιο πολιτικό ήθος να βάζει πάνω απ” όλα το συμφέρον της πατρίδος, κάνοντας ενδεχομένως την καλύτερη πολιτική ομιλία της έως τότε πολιτικής διαδρομής του, σ” αντίθεση με όλους όσους απεργάστηκαν την ανατροπή του, με το νήμα να ξεκινά από τις Βρυξέλλες, να συνεχίζει στο αεροπλάνο της επιστροφής από τις Κάννες και να καταλήγει στην Αθήνα.
  Το τι έγινε στην πραγματικότητα το μάθαμε 3 χρόνια μετά, και όσα μάθαμε, δικαίωσαν όλους όσους πίστευαν από εκείνο το βράδυ ότι έγινε εκτροπή, αποστασία. Εκείνο το βράδυ η άποψη μας υπέστη μια ήττα, πληγώθηκε βάναυσα, αλλά έμμεσα διαμορφώθηκε μια συνείδηση, η οποία μέχρι και σήμερα κρατά την φλόγα αναμμένη. Κι αυτή η συνείδηση δεν μπορεί να νοθευτεί, να συνδιαλλαγεί , να ξεχάσει. Βέβαια δεν θέλει να εκδικηθεί, πόσω μάλλον εμμονικά να δικαιωθεί.
  Ωστόσο, όσοι εκείνο το βράδυ κατάλαβαν ότι ο Παπανδρέου «λιποτάκτησε από την εξουσία» ή «βρήκε την καλύτερη αφορμή να φύγει με αφορμή το δημοψήφισμα» δεν μπορείς να έρθεις σε ψυχική ενότητα μαζί τους. Έχουμε φτάσει στο σημείο οι απόψεις να είναι πολλές, καλές, τεκμηριωμένες. Ωστόσο αυτή την ιστορία δεν μπορείς να την δεις μόνο με τη λογική «η ζωή συνεχίζεται». Εκείνο το βράδυ χαράχθηκε μια ιστορική τομή, το ΠΑΣΟΚ πέρασε σε μια άλλη φάση, η χώρα μπήκε σε μια περιπέτεια που ουδείς κατάλαβε τότε ότι συντρέχει.
  Τότε γράφτηκε ιστορία, δεν προσπέρασε απλά από μια αίθουσα κοινοβουλίου. Επομένως εφόσον θέλουμε να ξαναγράψουμε ιστορία και να μην περάσουμε απλά ως υποσημείωσή της, πρέπει την πληγή να την κάνουμε τομή και από εκεί να γίνει η αφετηρία για τις προκλήσεις που έρχονται. Καλοτάξιδοι..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.