ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ευρεία πλειοψηφία

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τo σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού, το οποίο αύριο θα εισαχθεί στην ολομέλεια για ψήφιση. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη ΧΑ.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι «δεν απεμπολούμε τις ιδέες που μας έφεραν στη κυβέρνηση. Διεκδικούσαμε μια άλλη επένδυση για το Ελληνικό. Κάναμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, διότι δεν πετύχαμε όσα διεκδικούσαμε σε σχέση με αυτή την επένδυση» και πρόσθεσε: «συγκρίνετε τη σύμβαση που είχαμε πριν, που δεν είχε καν τοπογραφικό, με τη σύμβαση που έρχεται σήμερα. Βελτιώσαμε τη σύμβαση η οποία δεν είναι ιδανική».

Στις αλλαγές που έγιναν στη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος είπε ότι «στόχος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν να μεγαλώσουν οι υποχρεώσεις των επενδυτών και να διασαφηνιστούν κάποια ζητήματα».

Όπως επεσήμανε, «οι επενδυτές αποδέχτηκαν να αυξηθεί η συνολική επένδυση κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ στα έργα υποδομής, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το βάρος για τη συντήρηση του Μητροπολιτικού πάρκου, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το 50% για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, καθώς και την αύξηση του πρασίνου με μείωση στη δόμηση, και μειωμένη κάλυψη στην περιοχή της παραλίας στο 15%». Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα είπε ότι «συμφωνήθηκε αντί για 15ετία να καταβληθεί προσπάθεια το 80% του έργου να υλοποιηθεί στα πρώτα 12 χρόνια και να δοθεί προτεραιότητα στα έργα υποδομής και στη διαμόρφωση του πάρκου. Ζητήθηκε, επίσης, μέχρι το τέλος του 2018 να καταβληθεί το 50% του τιμήματος».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης είπε ότι στην επένδυση προβλέπονται 1,5 δισ. για υποδομές δημοσίου συμφέροντος που δεν προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν αναξιοποίητο χώρο επί 15 χρόνια και συμπλήρωσε: «Το όραμα για ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο 6,000 στρεμμάτων παρέμεινε όραμα. Πέρασαν ανεκμετάλλευτα τα χρόνια».

Ο εισηγητής της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε τα πάντα για να υπονομεύσει τη συζήτηση προκειμένου να περάσει στα χαμηλά, σημείωσε ότι «καλώς το έδωσε η κυβέρνηση, έπραξε άριστα, το πρόβλημα είναι τι έλεγε πριν» και συμπλήρωσε ότι δεν έγιναν δραματικές βελτιώσεις στη σύμβαση».

«Συγκρούονται δύο κόσμοι, οι φιλελεύθερες ιδέες, η ελεύθερη αγορά νίκησε την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Όλη αυτή η ιδεοληψία κράτησε πίσω την Ελλάδα τόσες γενιές» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Μιλάμε για την αθηναϊκή Ριβιέρα από το Σούνιο έως το Πέραμα» είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει συνεπή πορεία στη συγκεκριμένη επένδυση» τη οποία θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα που είναι εθνικός στόχος» τόνισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, η οποία είναι βολική και για τα άλλα αστικά κόμματα και σημείωσε: «Δύο χρόνια πριν την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού την ονομάζατε σκάνδαλο».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης είπε ότι από το «Μάρτιο 2001 ο χώρος του Ελληνικού και η παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά αποτελούν μνημείο πολιτικής αδράνειας, εγκατάλειψης, έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού και μη αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας» και συμπλήρωσε: «Ευτυχώς που η αξιοποίησή του αποτέλεσε μνημονιακή δέσμευση και προαπαιτούμενο για την καταβολή μιας ακόμη δόσης».

Ο κ. Δανέλλης έκανε λόγο για αμφιθυμία της κυβέρνησης η οποία «φαίνεται στις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη» και εξέφρασε το φόβο «πιθανές δυστοκίες να υπονομεύσουν τη συμφωνία».

Ο Δημήτρης Καμμένος εκ μέρους των ΑΝΕΛ είπε ότι «είναι σημαντική ημέρα, γιατί η πατρίδα αλλάζει σελίδα» και συνέδεσε την επένδυση «με έξοδο στις αγορές και τη βελτίωση της εικόνας στο εξωτερικό».
Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη ευκαιρία της χώρας για να μπορέσει να ξεφύγει από όλα τα δεινά στα οποία έχει πέσει τα έξι μνημονιακά χρόνια» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαββίδης και πρόσθεσε: «Η αξιοποίηση του Ελληνικού, που έγινε με κανόνες, μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Αθήνας».

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς έκανε λόγο «για συμβιβασμούς έξω από τη φιλοσοφία της οικολογίας» και παρά το ότι αναγνώρισε τις βελτιώσεις των όρων της σύμβασης σημείωσε: «τα όποια θετικά δεν αναιρούν τα όσα είπα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.