ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από δική του επιλογή

Υποβλήθηκε σε ευθανασία ανήλικος στο Βέλγιο

Ανήλικος, έπασχε από ασθένεια στο τελικό στάδιο, υποβλήθηκε σε ευθανασία έπειτα από δικό του αίτημα στο Βέλγιο για πρώτη φορά αφότου εγκρίθηκε μια τροποποίηση του σχετικού νόμου το 2014, σύμφωνα με την Het Nieuwsblad.
euthanasia

Το Βέλγιο είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που επιτρέπει, χωρίς περιορισμό ηλικίας, σε ανηλίκους με ικανότητα αντίληψης και οι οποίοι έχουν προσβληθεί από ανίατη ασθένεια να επιλέξουν την ευθανασία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ευθανασίας και καθηγητής Βιμ Ντίστελμανς, επιβεβαίωσε την περίπτωση στην φλαμανδόφωνη εφημερίδα. Η ηλικία του παιδιού δεν διευκρινίζεται.

Ο ίδιος τόνισε πρόκειται για εξαίρεση και επιφυλάσσεται για σπάνιες περιπτώσεις. «Ευτυχώς πολύ λίγα παιδιά μπαίνουν σε αυτή τη σκέψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αρνηθούμε το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο», δήλωσε στην εφημερίδα.
Η βελγική νομοθεσία δεν θέτει όριο ηλικίας, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ολλανδία, όπου το ηλικιακό όριο έχει οριστεί στα 12 έτη.

Προβλέπει ότι ο ανήλικος πρέπει να «βρίσκεται σε μια ιατρική κατάσταση χωρίς διέξοδο που οδηγεί στον θάνατο σύντομα», να αντιμετωπίζει «έναν αδιάκοπο και αφόρητο φυσικό πόνο που δεν μπορεί να καταπραϋνθεί και που οφείλεται σε μια σοβαρή και ανίατη τυχαία ή παθολογική ασθένεια».

Το παιδί ή ο έφηβος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία της αίτησης, την οποία μελετά μια ιατρική ομάδα και ένας ανεξάρτητος ψυχίατρος ή ψυχολόγος. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Έντονη αντιπαράθεση στη χώρα είχε προκαλέσει ο νόμος για την ευθανασία τον Φεβρουάριο του 2014 . Εγκρίθηκε παρά την αντίθεση ορισμένων παιδιάτρων και της ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.