ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δεδομένα μετά την απόσυρση Καλογρίτσα, στα ύψη η αντιπαράθεση

Ύστατη μάχη για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό

Μάχη για κρατήσει «ζωντανό» τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δίνει η κυβέρνηση, καθώς μετά την χθεσινή αιφνίδια απόσυρση του υπερθεματιστή Καλογρίτσα, ηγέρθησαν νέες αμφισβητήσεις για την διαδικασία, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της πολιτικής σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει.
tileoptikosdiagonismos

Η απόφαση του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα να καταγγείλει «κανιβαλισμό» και να αποχωρήσει, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για 48ωρη προθεσμία έως ότου πληρώσει την πρώτη δόση του τιμήματος, δημιούργησε νέα δεδομένα και όξυνε τον «πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Διαχείριση ζημιάς

Ήδη από χθες, το Μαξίμου και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης δίνουν σκληρή μάχη για να κρατήσουν τον διαγωνισμό εντός πορείας και χρονοδιαγράμματος. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση επικαλείτο τις «δικλίδες ασφαλείας» που έχει ο νόμος για τον διαγωνισμό, δηλαδή τον ορισμό επιλαχόντων. Τύποις, άλλωστε, η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, αφού μετά την απόσυρση Καλογρίτσα, η σκυτάλη έχει δοθεί στον Ιβάν Σαββίδη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα τηρηθεί στην περίπτωση του κ. Σαββίδη ό,τι έγινε και για τους προηγούμενους: δηλαδή, εντός των επόμενων ημερών θα γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες του επιχειρηματία και, εφόσον βρεθούν όλα εντάξει, τότε θα ανακηρυχθεί προσωρινός υπερθεματιστής. Αμέσως μετά, εντός 15 ημερών και εφόσον πληρώσει την πρώτη δόση του τιμήματος (ήτοι κάτι παραπάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ), ο Ιβάν Σαββίδης θα ανακηρυχθεί οριστικός υπερθεματιστής και θα διεξαχθεί νέος, αναλυτικότερος έλεγχος πόθεν έσχες ώστε να φτάσει στο στάδιο του αδειούχου. Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία ελέγχει ήδη –σε δεύτερη φάση- το πόθεν έσχες των άλλων τριών υπερθεματιστών (Μαρινάκης, Κυριακού, Αλαφούζος) προκειμένου να τους ανακηρύξει αδειούχους, εφόσον ο έλεγχος καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα είναι καλώς καμωμένα.

Πολιτικό κόστος

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι οι αποκαλύψεις για την οικογένεια Καλογρίτσα και την οικονομική της επιφάνεια επιβεβαιώθηκαν στην πράξη, αφού δεν στάθηκε ικανή να δώσει τα 17 εκατομμύρια της πρώτης δόσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την πολιτική ζημία από την συγκεκριμένη υπόθεση. Ήδη, το Μαξίμου έρχεται αντιμέτωπο με κατηγορίες για τον «κόκκινο καναλάρχη» που «κατέρρευσε», ενώ καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται ότι έπαιξε το «μπλόκο» του Γιάννη Στουρνάρα ως προς τις διοικητικές εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής. «Μπλόκο» που αν δεν είχε εκδηλωθεί, πιθανότατα ο επιχειρηματίας θα τροφοδοτείτο με νέο δάνειο από την εν λόγω τράπεζα.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η σαφής οδηγία Τσίπρα προς όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να τηρούν «ίσες αποστάσεις» από όλους τους υπερθεματιστές. «Δεν υπερασπιζόμαστε κανέναν. Αν
κάποιος θίγεται από τις ιστορίες με τα βοσκοτόπια, να βγει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Εμείς υπερασπιζόμαστε τον διαγωνισμό και μόνο αυτόν. Είμαστε αδιάφοροι για τον πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων μεταξύ των υπερθεματιστών και των υποψηφίων», ήταν η οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου προς όλους, ενώ ήδη από την περασμένη εβδομάδα, και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς είχε προαναγγείλει ότι «όποιος δεν είναι εντάξει, φεύγει το επόμενο δευτερόλεπτο».

Μάχη εντυπώσεων

Βεβαίως, επί της ουσίας διεξάγεται και μία μάχη εντυπώσεων, αφού τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ και η ΝΔ επιχειρούν να πείσουν ότι η πλευρά Καλογρίτσα ευνοείτο από το Μαξίμου, που τελικά απέτυχε να «επιβάλει» έναν «κόκκινο καναλάρχη». Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες αυτές και υποστηρίζει ότι η μόνη «πίεση» αφορά στην διενέργεια, αλλά και στην κατίσχυση του ίδιου του διαγωνισμού. Όπως και να έχει πάντως, η χθεσινή εμπλοκή βαραίνει κι άλλο το κλίμα ενόψει της συνεδρίασης του ΣτΕ, την προσεχή Παρασκευή, που θα κρίνει την συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Ο αρχικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου ήταν πως η συνεδρίαση θα γινόταν αφότου θα είχε δημιουργηθεί το «τετελεσμένο» της «νομιμοποίησης» του διαγωνισμού από τους ίδιους τους υπερθεματιστές, με την πληρωμή από όλους της πρώτης δόσης. Ωστόσο, τώρα οι Σύμβουλοι Επικρατείας θα κληθούν να αποφανθούν ενόσω ο διαγωνισμός θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα, αφού ο πρώτος επιλαχών Ιβάν Σαββίδης θα ελέγχεται ακόμη και δε θα έχει καταβάλει τα χρήματα. Μένει, λοιπόν, να φανεί, αν το σκηνικό εμπλοκής θα αξιολογηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και αν θα υπάρξουν δικαστικές εκπλήξεις και νέες εμπλοκές σε βάρος της κυβέρνησης…

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΠΩΣ(?)…ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ »ΣΤΕΝΑ» ΠΑΝΟΣ ΚΑΙ ΙΒΑΝ? ΤΙ …ΚΟΙΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ?
  =========================================================================

  Η ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  Έλληνα ,ούτε διακοπές ούτε μέλλον. Φρόντισε ο άθλιος Μπουχέσας.

  *Όταν εσύ έλληνα δεν μπορείς να πας, όπως άλλοτε διακοπές να ξεκουραστείς και να χαρούν τα παιδιά σου, γιατί η κλίκα Καραμανλή ΔΙΕΛΥΣΕ τα πάντα, κάποιοι ‘’άλλοι’’ θα κάνουν διακοπές απεριόριστες και προ-πληρωμένες από σένα και μάλιστα πολυτελείας και φοροδιαφυγής.

  *Που θα κάνει διακοπές ο Πάνος?
  ΜΑΑΑΑ! στο »κοινόχρηστο» αγροτοξενοδοχείο που κτίστηκε από τη »μαμά», με χρήματα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων ? Μόνο που τώρα Η ΕΠΑΥΛΗ της απάτης δεν…νοικιάζει δωμάτια , αφού τα έχει ‘’κλείσει’’ ΟΛΑ ο Πάνος !

  *Και με ποιο κότερο θα πηγαίνει βόλτα τους …γλάρους του?
  Μα , με το κότερο του μπαμπά του , που δεν ήταν του μπαμπά του, αλλά της ΟΦΣΟΡ από το 1992 !!! και το »δάνειζε» στον Πάνο, να πηγαίνει βόλτες στο Αιγαίο, για να »ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ» οι μετανάστες και να προτιμούν άλλα κότερα !!!

  *Τώρα ο ΙΒΑΝ, τι θέλει να μιλήσει ΠΑΛΙ με τον ΥΠΕΡ-ΠΑΝ?
  Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα του διαδικτύου?

  *Ποιος θα γράψει τη νέα ΔΩΡΕΑ των ..20 δις.
  που έγραψε η… ελληνική εφημερίδα και το ‘’διάβασε’’ ο Ιβάν και το είπε στον Πάνο και ‘’πατώσαμε’’ στη συκοφαντία και στην ψευδολογία?

  *Μα ααα! Ο Πάνος δεν του είχε υποσχεθεί ότι θα γίνει πρωθυπουργός μόλις…ρίξουν τον Παπανδρέου?
  Τώρα άραγε τι θα του πεί ο Πάνος?

  *Τι άλλη μα@@@κία θα ‘’ρίξει’’ στον αδίστακτο Γεωργιανό που μόλις έπεσε το τείχος από καπνεργάτης έγινε πάμπλουτος ?

  *Πάνο πές αλεύρι? Ο ΙΒΑΝ , σε γυρεύει .
  Πάνο πές αλεύρι? Ο Ελληνικός λαός σε γυρεύει ……!
  Και το ξύλο που έφαγες στη Νίκαια θα είναι »χάδι» αν αντιληφθεί ο Γεωργιανός ότι τον παραμύθιασες?

  • Σαν να μην έφτανε ο Καραμανλής ο Κωστας ο πρώτος , μας προωθούν τώρα και τον γόνο του Αχιλέα τον Καραμανλή τον Κωστα τον Β !
   Ο Μητσοτάκης είναι ανήμπορος να αντιδράσει στην Καραμανλοκρατία του κόμματος της ΝΔ … Την οποία θέλει να εκμεταλλευτεί ο Τσίπρας …
   Και όμως θα μπορούσε να διακριθεί σαν νέος πολιτικός ο Κυριάκος αν ειχε το πολιτικό θάρρος και το ήθος να αναγνωρίσει οτι τα ελλειμματα , τα χρέη και τα σκάνδαλα κα του κόμματος του μας εφεραν το πρώτο μνημόνιο και να αναγνωρίσει επίσης,
   οτι οσα έγιναν στην περίοδο 2009 -2011 ήσαν οι βάσεις για να μην ξανά-δανειστούμε στο μέλλον .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.