ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταρρέουν οι μετοχές της Deutsche Bank

Αντεστράφη η ανάκαμψη που κατέγραψαν κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές, καταγράφοντας απώλειες ενδοσυνεδριακά, με τις τράπεζες, που σημείωναν πτώση εξαιτίας της υποχώρησης της Deutsche Bank σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, να ασκούν πιέσεις στις αγορές.
deutschebank

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,5%, μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα της σημερινής συνεδρίασης. Ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600 banks υποχωρούσε κατά 1%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών της ευρωζώνης σημείωσε πτώση κατά 1,4%.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 3% και επεκτείνοντας τις χθεσινές απώλειες κατά 7,5%. Η τράπεζα είπε ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πιθανή επιβάρυνση των 14 δισ. ευρώ για τη διευθέτηση της έρευνας που κάνουν οι ΗΠΑ σχετικά με τα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.

Η μετοχή της Deutsche Bank καταγράφει τεράστιες απώλειες από την αρχή του χρόνου, χάνοντας σε αξία το 90% της τιμής της μετοχής της (από 100 ευρώ σε 10,6) ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης της τράπεζας. Εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε πριν δύο ημέρες πως η Deutsche Bank θα λύσει μόνη της τα προβλήματά της, χωρίς τη βοήθεια του Βερολίνου.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Deutsche Bank προκαλεί ανησυχία σε Γερμανούς πολιτικούς, μετά το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων με το οποίο απειλείται.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση βουλευτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα, στο τραπέζι τέθηκαν τα προβλήματα της Deutsche Bank και oι κανονισμοί της Βασιλείας, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το περιστατικό καταδεικνύει πως οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η γερμανική τράπεζα βρίσκονται στο ραντάρ των Γερμανών πολιτικών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ένα «δίκαιο αποτέλεσμα» για την Deutsche Bank.

Από το Φεβρουάριο, η μετοχή της τράπεζας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εν μέσω ανησυχιών ότι περιορίζονται οι επιλογές της για κεφαλαιακή τόνωση. Η Deutsche Bank δυσκολεύεται να πουλήσει την Postbank, ενώ το πρόστιμο των 14 δισ. ευρώ είναι υπερδιπλάσιο από το «μαξιλάρι» των 6,2 δισ. ευρώ που έχει βάλει στην άκρη για την κάλυψη δικαστικών εξόδων.
 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.