ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Κατατίθεται στην Βουλή πολυνομοσχέδιο για 2,8 δισ.

Τι αλλαγές έρχονται σε ασφαλιστικό, ΔΕΚΟ

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες και χρονικό ορόσημο τις αρχές Οκτωβρίου, η Αθήνα καταθέτει σήμερα τελικά το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

του Βαγγέλη Δουράκη

Στην 7- 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μία ημέρα αργότερα συγκαλείται το Eurogroup: Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το αργότερο στη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου να δοθεί το «πράσινο φως» για τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ιδανικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, από το Euro Working Group.

Φυσικά, η εκταμίευση της υποδόσης δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς παράλληλα ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, η οποία προδιαγράφεται αργή και βασανιστική, με αποτέλεσμα η συνδεδεμένη δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ να αποδεσμευτεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Με φόντο λοιπόν αυτό το χρονοδιάγραμμα η Αθήνα καταθέτει το νομοσχέδιο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να ψηφιστεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Το πολυνομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει, την μεταφορά της  ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ και ΔΕΗ στο νέο Υπέρ- Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Εκτός του υπερταμείου μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ, με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, στο δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου προβλέπεται πως με το δεύτερο κύμα μεταφοράς ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, όταν συσταθεί, θα εισφερθούν τελικά έξι επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το ποσοστό του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ (το 34% καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ).

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο είχε αποφασιστεί η μεταφορά στο υπερταμείο των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ.

Στο σχέδιο νόμου εντάσσεται, ως παράρτημα, και κατάλογος με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ οι οποίες θα μεταβιβαστούν στο υπερταμείο, όταν συσταθεί.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 προβλέπει πως «την ημερομηνία καταχώρισης του καταστατικού της Ε.ΔΗ.Σ. στο Γ.Ε.ΜΗ., οι μετοχές των δημόσιων επιχειρήσεων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Δ' και στο Παράρτημα Ε', τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του παρόντος νόμου, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα στην Ε.ΔΗ.Σ.» (Εταιρεία Συμμετοχών Δημοσίου ΑΕ).

Η δημιουργία του καταλόγου με όλες τις συμμετοχές του δημοσίου σε επιχειρήσεις προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. Προβλέπεται, επίσης, πως όλες οι συμμετοχές θα μεταφερθούν στο υπερταμείο με ελάχιστες εξαιρέσεις, που θα συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Το νομοσχέδιο, που δεν καλύπτει το σύνολο των προαπαιτουμένων (διαμηνύεται ότι 1-2 εξ αυτών θα καλυφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο όλα να είναι έτοιμα πριν το EwG της 29ης Οκτωβρίου), περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για την ενέργεια.

Πρόκειται για το κείμενο για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της υποχρέωσης εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλου-target model. Το σχέδιο αυτό έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα και αποτελεί την τελευταία νομοθετική παρέμβαση για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας στα θέματα ενέργειας.

Με βάση το target model, καταργείται η υποχρεωτική ημερήσια αγορά (pool), η οποία ισχύει σήμερα, η αγορά "προϊόντων" γίνεται στο πλαίσιο τεσσάρων αγορών οι οποίες θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν. Των αγορών: Χονδρικής Προθεσμιακών Προϊόντων, Ενδοημερήσιας, Αγοράς της Επόμενης Ημέρας και Αγοράς Εξισορρόπησης. Επιπλέον το target model δίνει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, εκτός της χονδρικής αγοράς.

Περιλαμβάνονται επίσης οι γνωστές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύμφωνα με τις οποίες:

* Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.

* Αυξάνουν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου είχε προβλέψει εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας. Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84%, για να φτάσουν το 2019 στο 6,95%, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους.

Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.

* Με μια τρίτη διάταξη θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Τέλος, υπάρχει ρύθμιση και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΕΟ …ΟΡΑΜΑ? ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΘΑ…ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ?
  =======================================================
  ΔΕΘ 2014 Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη

  Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον αέρα του νικητς στα γκάλοπ παρουσίαζε στην ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ γνωστό και ως «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωναν ότι το πρόγραμμα ήταν πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Έτσι τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε υποσχέσεις από την συμπρωτεύουσα σε μία κοινωνία που είχε υποστεί την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στα παγκόσμια χρονικά καθώς μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25%, μιλώντας για:
  • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
  • Παύση ποινικών διώξεων για χρέη προς το δημόσιο
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ
  • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με
  αφορολόγητο όριο τις 500.000 ευρώ
  • Αποκατάσταση μέρους των χαμηλότερων συντάξεων
  • Αντιμετώπιση ανεργίας με δημιουργία 200.000 – 300.000 θέσεων εργασίας
  • Επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ
  • Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους
  • Περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτησή του, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την ανάπτυξη
  • Διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και διπλασιασμός του
  • Κατά περίπτωση εξέταση και διαγραφή κόκκινων δανείων
  Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στοίχειωσε στην συνείδηση των πολιτών αφού μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ ξεκίνησαν οι …εκπτώσεις μετά την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και η 17ωρη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο προσγείωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στην νέα σκληρή πραγματικότητα.
  Μήνες αργότερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως «αυταπάτες» και
  ==============================================================================
  παραδέχτηκε ότι έπρεπε να κλείσει την συμφωνία νωρίτερα με τους δανειστές.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.