ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική στροφή στην οικονομία

Και τώρα... δεύτερη αξιολόγηση και χρέος

Την ώρα που η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό δεν λέει να αποκλιμακωθεί και η πολιτική αντιπαράθεση θα πάρει φωτιά στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός στρέφεται εκ νέου στην «μάχη της οικονομίας», εκτιμώντας ότι αν αυτή κερδηθεί, τότε θα συνεχίσει να κρατά το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Παρά τα επιμέρους μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά για την κυβέρνηση -όπως η πολιτική σύγκρουση για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και η κόντρα κυβέρνησης-Εκκλησίας για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών- ο πρωθυπουργός παραμένει προσηλωμένος στα θέματα της οικονομίας.

«Συνεχίζουμε κανονικά»

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρακολουθούν προσεκτικά και καθημερινά κάθε στοιχείο που αφορά στην οικονομία, στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του ότι, ανεξαρτήτως των ανοιχτών θεμάτων, η οικονομία παραμένει το βασικό στοίχημα για την κυβέρνηση.
Έτσι, από χθες το βράδυ στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί διάχυτη ικανοποίηση, αφού άλλο ένα απαραίτητο «βήμα» για την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος ξεπεράστηκε: τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν και πλέον, η δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί ολόκληρη, χωρίς... να «σπάσει», όπως ήθελαν πολλά σενάρια. Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους επισημαίνοντας πως «διαψεύστηκαν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης» και προσθέτοντας ότι «είχαμε πει ότι θα γίνουν όλα εντός χρονοδιαγραμμάτων, και είμαστε εντάξει σε αυτό».

Και τώρα... η συνέχεια

Επιπροσθέτως, η κυβερνητική διαρροή περιέγραφε και τα επόμενα βήματα, όπως και τους στόχους της κυβέρνησης. «Πάμε για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος», έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να «ξεκλειδώσει» σημαντικές εξελίξεις: πρώτον, στο Μαξίμου αναμένουν ότι έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση η ΕΚΤ «δε θα έχει κανέναν λόγο, αλλά και καμία δικαιολογία» να συνεχίσει να αποκλείει τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σημειωτέον, άλλωστε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει προσωπικές διαβεβαιώσεις και από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, αλλά και από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ότι μετά την δεύτερη αξιολόγηση έρχεται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Φρανκφούρτης.

Πέραν της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα αποκλιμακώσει τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, το μεγάλο τεστ -που θα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις- είναι η μάχη για το χρέος.

Η μεγάλη μάχη

Για την ακρίβεια, η διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν είναι μόνο... μία μάχη, αλλά «η μητέρα των μαχών», καθώς πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι δανειστές σε αυτό το επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, τις τελευταίες ημέρες έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα, στέλνοντας σχεδόν καθημερινά μηνύματα στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη, την Ουάσινγκτον και... κυρίως στο Βερολίνο. Μόλις προχθές, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τί προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, δηλαδή «συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Συν τοις άλλοις, στο Μαξίμου βλέπουν με ικανοποίηση, αλλά και αισιοδοξία, να πυκνώνουν οι παρεμβάσεις για την υπόθεση του ελληνικού χρέους. Πέραν της έκθεσης του ΔΝΤ, που ζητούσε... γενναίες αποφάσεις για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, την πρόθεσή του να στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας εξέφρασε χθες και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε εκδήλωση του Politico, στις Βρυξέλλες. Ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα «να έχουμε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, που θα περιλαμβάνει το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» και εξήρε την «πρόοδο» ως προς την υλοποίηση των προαπαιτουμένων.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΜαν. 12:17 28/09/2016

    «Βιώσιμο» το χρέος μέχρι το 2022, λόγω Γιώργου Παπανδρέου, φυσικά.
    =========================================================
    Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση για την όποια «ελάφρυνση» από τα κράτη της Ευρωζώνης αφορά στην περίοδο μετά το 2022, δηλαδή μετά τη λήξη της 10ετούς «περιόδου χάριτος» που αποφασίστηκε (αποκλειστικά με τα κράτη της Ευρωζώνης) μετά την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» το 2012.
    -Αλήθεια ποιος πρωθυπουργός κατάφερε όλα αυτά τα ‘’θαύματα’’ για την περίοδο και τις συνθήκες της εποχής 2010?
    Φυσικά ο αφανής ήρωας, ο αθόρυβος αλλά εργατικός και παγκόσμια αποδεκτός Γιώργος Παπανδρέου.
    -Μήπως ‘’ακούσατε’’ κάποιο… πολιτικό, κάποιο… δημοσιογράφο να τα αναφέρει και να ενημερώνει τον κόσμο ΠΩΣ!!! γλιτώσαμε από την χρεοκοπία?

    Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του «Ecomomist» (διοργανωτής του φόρουμ), ο Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους τόνισε:
    «Το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2022,μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αλλά μία μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους μετά από το 2022 απαιτεί έναν νέο κύκλο συζητήσεων, που επίσης περιλαμβάνεται στην άμεση ατζέντα».
    Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση για την όποια «ελάφρυνση» από τα κράτη της Ευρωζώνης αφορά στην περίοδο μετά το 2022, δηλαδή μετά τη λήξη της 10ετούς «περιόδου χάριτος» που αποφασίστηκε (αποκλειστικά με τα κράτη της Ευρωζώνης) μετά την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» το 2012.
    «Η βασική ιδέα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσιονομικών και άλλων μεγάλων μεταρρυθμίσεων και να επιτραπεί χώρος για το άλλο μέρος της συμφωνίας, που σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης.

  2. N Bράχος 11:42 28/09/2016

    Ο Τσίπρας δεν κουράζεται ποτέ να επαναλαμβάνει να τα ίδια παραμύθια περί ρύθμισης του χρέους
    =====================================================================
    Αν κάτι θαυμάζω στον Αλέξη Τσίπρα είναι το εντυπωσιακό κουράγιο του να επαναλαμβάνει διαρκώς και με υπέροχη συνέπεια τα ίδια ακριβώς ψέματα.

    Απευθυνόμενος χθες στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξουν εξελίξεις για το χρέος, κάτι το οποίο έχει δηλώσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 3.500 φορές.

    Πράγματι, σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις για το χρέος αλλά θα είναι αρνητικές, μιας και δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές. Όχι ότι μετά θα συμβεί κάτι συγκλονιστικό αλλά ίσως μας δώσουν πάλι την ίδια αόριστη υπόσχεση που είχαν δώσει και στον Σαμαρά το 2012.

    Όσο για το «τέλος της επιτροπείας», ας εξηγήσει επιτέλους κάποιος στον κ. Τσίπρα τι ακριβώς είναι ο περίφημος δημοσιονομικός κόφτης…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.