ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η βουλευτής της ΝΔ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεφαλογιάννη: Το ύφος της κυβέρνησης Τσίπρα επιβεβαιώνει τη θέση της ΝΔ υπέρ των εκλογών

«Η ΝΔ δεν μίλησε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ όπως ο κ. Τσίπρας αλλά για σταδιακή μείωσή του», δηλώνει στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο η η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες δικαίως δεν πείθονται από συνθήματα και δεν αρκούνται σε μεγαλόστομες εξαγγελίες.
olga-kefalogianni

Αναφερόμενη στη δεύτερη αξιολόγηση υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβέρνηση οφείλει να την κλείσει και εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε να μην χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα μέσω περικοπής δαπανών και μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, εκφράζει τις αμφιβολίες της εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη ή ικανή να κάνει τέτοιου είδους επιλογές.

Για τις αιτιάσεις της ΝΔ περί πρόωρων εκλογών υπογραμμίζει ότι το ύφος και το ήθος της κυβέρνησης Τσίπρα επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης υπέρ των εκλογών.

Ερωτηθείσα εάν προτεραιότητα της ΝΔ ως κυβέρνηση είναι η μείωση του χρέους απαντά ότι «επιδιωκόμενος στόχος είναι η απομείωση των ετήσιων επιβαρύνσεων της χώρας από χρεολύσια».

Σχετικά με τον διαγωνισμό των καναλιών εκφράζει την άποψη ότι «ο νόμος Παππά αντιβαίνει το Σύνταγμα», ενώ για το τι θα πράξει η ΝΔ δηλώνει: «ναι στη ρύθμιση ενός τοπίου που παραμένει αρύθμιστο, ναι στην τήρηση του Συντάγματος».

Τέλος, για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου για τα παιδιά των προσφύγων απαντά με νόημα: «Πρέπει να ενημερώνουμε, να διεκδικούμε αλλά όχι να διχάζουμε την κοινωνία».

Κυρία Κεφαλογιάννη, σας ακούω να λέτε ότι « η κυβέρνηση είναι ο εχθρός της επιχειρηματικότητας». Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε αν αύριο είσαστε κυβέρνηση τι θα κάνετε, πρακτικά, για να αυξήσετε την επιχειρηματικότητα;

Υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας εντός Ελλάδας ή ξένος επενδυτής που ισχυρίζεται ότι έχει βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ; Τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση το αποδεικνύουν, άλλωστε: βιομηχανική παραγωγή, εξαγωγές, λιανικό εμπόριο, τζίρος στον κλάδο τουρισμού, όλα σε πτώση. Ο λογαριασμός των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης ήδη πληρώνεται και μάλιστα ακριβά.
H ΝΔ δεν ισχυρίζεται ότι έχει «εύκολες λύσεις». Ισχυριζόμαστε, όμως, ότι με συγκεκριμένες περικοπές στις δαπάνες θα προχωρήσουμε στη μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ότι με την πλήρη και δραστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η κυβέρνηση τη μία ημέρα ψηφίζει μετά πόνων και βασάνων και την επόμενη ημέρα υπονομεύει, θα στείλουμε το ισχυρό μήνυμα αξιοπιστίας, που αναμένουν οι αγορές.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος, οι ψηφοφόροι, πείθονται πια από εξαγγελίες; Για παράδειγμα, πως θα υλοποιήσει η ΝΔ αν είναι κυβέρνηση την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια;

Οι πολίτες ακόμη θυμούνται το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του κ. Τσίπρα, δύο ακριβώς χρόνια πριν. Και πλέον πληρώνουν και τον λογαριασμό του λαϊκισμού. Προφανώς και δικαίως δεν πείθονται από συνθήματα, δεν αρκούνται σε μεγαλόστομες εξαγγελίες. Η ΝΔ δεν μίλησε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ όπως ο κ. Τσίπρας, αλλά για τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία σε βάθος διετίας. Στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση ο πρόεδρος του κόμματος περιέγραψε συγκεκριμένες περιοχές του προϋπολογισμού από τις οποίες μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι.

Επιπλέον θα ήθελα να σας ρωτήσω, με τα σημερινά δεδομένα, πώς θα βάζατε, αν ήσασταν κυβέρνηση, τέλος στην «υπεροφορολόγηση» όπως δεσμεύεται ο πρόεδρος της ΝΔ;

«Βασική προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση είναι η αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μία συμφωνία αλήθειας και θέλει να υπερβεί τον απροκάλυπτα διχαστικό λόγο της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Η συμφωνία αυτή στο εσωτερικό περιλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για περιορισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων των πολιτών και από την άλλη τη στάση ευθύνης όλων των Ελλήνων προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Ως προς το σκέλος της νέας συμφωνίας στο εξωτερικό, αυτή προϋποθέτει την οικοδόμηση μίας γέφυρας αξιοπιστίας και κατανόησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Εκτιμούμε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά αποδείξει την προσήλωσή της στις διαρθρωτικές αλλαγές, η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων και άρα η εξασφάλιση ενός δημοσιονομικού περιθωρίου για φοροελαφρύνσεις είναι κάτι παραπάνω από εφικτή.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη δεύτερη αξιολόγηση; Θα καταφέρει η κυβέρνηση να την κλείσει χωρίς εμπλοκές ή πρόσθετα μέτρα;

Η κυβέρνηση οφείλει να κλείσει την αξιολόγηση καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος βύθισης της ελληνικής οικονομίας σε νέο κύκλο αβεβαιότητας και διόγκωσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα είναι τεράστιος. Υπάρχει περιθώριο ώστε να μην χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα: περικοπές δαπανών, προώθηση μεταρρυθμίσεων, εμπιστοσύνη στην ιδιωτική οικονομία, υπέρβαση νοοτροπιών ιερής αγελάδας για το Δημόσιο. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμοι ή ικανή να κάνει τέτοιου είδους επιλογές.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το σενάριο των «πρόωρων εκλογών» δεν μοιάζει να είναι το επικρατέστερο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω. Μήπως, τελικά, η ΝΔ έχει κάνει λάθος στρατηγική και ζητά εδώ και μήνες εκλογές;

Ρωτήστε δίπλα εάν υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που βρισκόταν πριν 6 μήνες, για να μην αναφερθώ στα τέλη του 2014. Η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών, η διολίσθηση της κυβέρνησης σε πρακτικές που ουσιαστικά αποκρίνουν την Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως η περίπτωση του αποκλεισμού του ΕΣΡ από τη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες και, κυρίως, το ύφος και το ήθος της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως εκφράζεται από τον κ. Πολάκη, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης μας υπέρ των εκλογών.

Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της υβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Το ερώτημα είναι: η ΝΔ δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι μπορεί να υπηρετήσει αυτόν το στόχο;

Το πραγματικό ερώτημα είναι να καταλήξει η κυβέρνηση ποιον στόχο επιδιώκει να υπηρετήσει. Δεν μπορεί τη μία ημέρα ο πρωθυπουργός να ομιλεί για γενναία ρύθμιση και την επόμενη ο αντιπρόεδρός του να κατεβάζει τον πήχη. Άρα ποιόν εκ των δύο να εμπιστευθούμε; Μάλλον τον αντιπρόεδρο.

Δηλαδή, μία κυβέρνηση ΝΔ έχει ως προτεραιότητα τη «μείωση του χρέους»;

Σας θυμίζω ότι η δέσμευση για απομείωση- ελάφρυνση του χρέους εξασφαλίστηκε το 2012 από τη δική μας κυβέρνηση. Και η άρνηση των εταίρων μας να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των προϋποθέσεων είχε εκπληρωθεί, θεωρώ ότι ήταν ένα πολιτικό λάθος που βάρυνε και στις εσωτερικές εξελίξεις. Προφανώς, επιδιωκόμενος στόχος είναι η απομείωση των ετήσιων επιβαρύνσεων της χώρας για χρεολύσια, ειδικά από τη στιγμή που οι χειρισμοί της κυβέρνησης του κ. Αλ. Τσίπρα έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Κυρία Κεφαλογιάννη, ποια είναι η πρόβλεψή σας για το διαγωνισμό των καναλιών; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανατροπή από το Συμβούλιο της Επικρατείας;

Προσωπικά δεν θα προβώ σε εκτίμηση για την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Προσωπική μου άποψη, ωστόσο, είναι ότι ο νόμος Παππά αντιβαίνει όντως το Σύνταγμα, που προβλέπει ρητώς ότι η αρμοδιότητα ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι στον υπουργό Επικρατείας. Η απορία μου είναι από πού αντλεί ο κ. Τσίπρας τη βεβαιότητα ότι το ΣτΕ θα κρίνει τον νόμο ως συνταγματικό. Γνωρίζει κάτι περισσότερο;

Αλήθεια, ποια είναι η θέση της ΝΔ, γιατί υπήρξαν διαφορετικές τοποθετήσεις από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα δώσει και άλλες άδειες ή θα καταργήσει και αυτές τις τέσσερις;

Η ΝΔ τοποθετείται από την πρώτη ημέρα με σαφή τρόπο: ναι στη ρύθμιση ενός τοπίο που παρέμενε αρρύθμιστο, ναι στην τήρηση του Συντάγματος που προβλέπει σαφείς αρμοδιότητες για το ΕΣΡ, ναι στην πολυφωνία, δηλαδή στη λειτουργία όσων περισσότερων σταθμών επιτρέπουν οι τεχνολογικές δυνατότητες.Θα πρέπει όμως ο κόσμος να καταλάβει τι συμβαίνει σήμερα. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν η αναγκαία ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Δεν ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων.
Δεν ήταν η καταπολέμηση φαινόμενων διαπλοκής μεταξύ ιδιοκτητών μέσων και κράτους. Ήταν και εξακολουθεί να είναι ο περιορισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η δημιουργία ενός κλειστού ολιγοπωλιακού συστήματος. Η κυβέρνηση δημιουργεί διαπλοκή. Δεν την καταπολεμάει.

Κυρία Κεφαλογιάννη είστε ικανοποιημένη από τις δημοσκοπήσεις; Συμπεραίνετε ότι η στρατηγική της ΝΔ πείθει τους πολίτες;

Ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ καταγράφεται έως και διψήφιο. Δεν πανηγυρίζουμε, δεν εφησυχάζουμε. Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να επιμείνουμε και σε επίπεδο προγραμματικού λόγου και σε επίπεδο προσώπων, προκειμένου να μετατρέψουμε αυτό το προβάδισμα σε ισχυρή εντολή προς τη Νέα Δημοκρατία. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας δεν πρέπει να βρίσκεται μόνον η οικονομία, αλλά και η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, με τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους ασθενέστερους και όσους η κρίση έθεσε στο περιθώριο».

Ως τέως υπουργός Τουρισμού θα ήθελα να μου πείτε: Είστε ικανοποιημένη; Ο τουρισμός πήγε καλά τη φετινή σεζόν;

Ο τουρισμός εκμεταλλεύεται, ακόμη, την κεκτημένη ταχύτητα που είχε επιτύχει την περίοδο 2012- 2014, όταν με σειρά παρεμβάσεων πετύχαμε να αποκαταστήσουμε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και να επαναφέρουμε τη χώρα μας στο κέντρο της τουριστικής αγοράς. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει στηριζόμενη σε αριθμητικά δεδομένα, όπως ο αριθμός των αφίξεων, την ίδια στιγμή που μειώνεται η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη, ενώ και ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων και της εστίασης, ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, μειώνεται.

Κυρία Κεφαλογιάννη, πώς χαρακτηρίζετε τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκράστρου για τα παιδιά των προσφύγων;

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σύνεση από όσους εκφράζουμε δημόσιο λόγο. Πρέπει να ενημερώνουμε, να διεκδικούμε, αλλά όχι να διχάζουμε την κοινωνία. Ιδίως για ένα θέμα τόσο σοβαρό, όπως αυτό της προσφυγικής κρίσης. Μου κάνει όμως ιδιαίτερη εντύπωση η διάθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τους φόβους της τοπικής κοινωνίας και να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης. Πριν την καταδικάσει, θα έπρεπε να την είχε ενημερώσει. Να ήταν παρούσα και να είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες ένταξης των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.