ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποια «μέτωπα» παίζεται «χοντρός τζόγος»

«Κλειδί» η στάση του Βερολίνου - Έρχονται «αναταράξεις» για την Αθήνα

Κλείνοντας ένα - ένα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η Αθήνα μπαίνει σε μια νέα φάση «αναταράξεων»: Τα «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης (εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η .. πρώτη) απειλούν με… εκτροχιασμό!
diapragmateusi

του Βαγγέλη Δουράκη

«Παγίδες» για την ελληνική Κυβέρνηση κρύβει η επικείμενη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος. Η Αθήνα είναι σαφές πως αγωνιά να κερδίσει κάτι κυρίως στο «μέτωπο» του χρέους, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ως πολιτικό «χαρτί»: Όμως εμπόδιο σε μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει να συνιστά για ακόμη μία φορά το Βερολίνο, με την Άνγκελα Μέρκελ να εκτιμάται πως δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις με τις γερμανικές εκλογές στον ορίζοντα και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται.

Δεν αποκλείεται μάλιστα -βάσει ορισμένων παρατηρητών- η υπόθεση του χρέους να οδηγήσει σε ενδοκυβερνητικές περιπλοκές, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν διαφορετικές γραμμές ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να τάσσεται υπέρ ορισμένων υποχωρήσεων, σε θέματα όπως τα εργασιακά, προκειμένου η Αθήνα να πάρει μια «καλή» συμφωνία για το χρέος.

Αντίθετα, άλλα Κυβερνητικά στελέχη είναι υπέρ της χάραξης σκληρής γραμμής κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, από την οποία όμως δεν κρίνεται μόνον η εκταμίευση δόσης 6,1 δισ., αλλά και η συζήτηση για το χρέος και την βιώσιμότητά του, που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πάρει αποφάσεις για χορήγηση ρευστότητας στην Αθήνα.

Έτσι, ενώ η ελληνική πλευρά μέχρι πρότινος έδειχνε να βιάζεται για να προσεγγίσει τον στόχο της που δεν ήταν άλλος από μια ρύθμιση για το χρέος που θα επέτρεπε και στον Μάριο Ντράγκι να απελευθερώσει χρήμα για την χώρα, αυτή την στιγμή όλα δείχνουν πως ο δρόμος δεν θα είναι .. ρόδινος: Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί εκ νέου και ένα σενάριο χρονοκαθυστέρησης στα... συµφωνηθέντα, µε αφορµή τις ανακοινώσεις Γιούνκερ για την ανάπτυξη και τα πλεονάσµατα.

Ενώ η κυβέρνηση σχεδίαζε µέχρι πρότινος να καταθέσει, µαζί µε το προσχέδιο του Προϋπολογισµού του 2017, και τον πολυετή Προϋπολογισµό 2017-2020 (Μεσοπρόθεσµο), αλλάζει εκ νέου τη στάση της.

Το µέχρι πρότινος σενάριο προέβλεπε ότι η κυβέρνηση θα κατέθετε έναν Προϋπολογισµό µε πρωτογενή πλεονάσµατα στο 3,5% του ΑΕΠ και µετά το 2018, αλλά θα διατηρούσε έναν «αστερίσκο», αυτόν της πρόθεσής της για την επαναδιαπραγµάτευση των πλεονασµάτων στη συνέχεια.

Πλέον, σύµφωνα µε πληροφορίες, επανέρχεται στην αρχική της θέση για την κατάθεσή του έως το τέλος του έτους. Και σχεδιάζει να επαναφέρει σε πολιτικό επίπεδο το αίτηµα µείωσης των δηµοσιονοµικών στόχων στο 2,5% και στο 2% τη διετία 2019-2020, όπως, άλλωστε, προανήγγειλε ότι θα διαπραγµατευθεί και ο πρωθυπουργός από το βήµα της ΔΕΘ.

Το σχέδιο του Μεσοπροθέσµου είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, έτοιµο. Και αν η νέα αυτή στάση διατηρηθεί (δεν αποκλείεται να συζητηθεί, και στο EWG της προσεχούς Πέµπτης), τότε θα είναι το τέταρτο κατά σειρά σχέδιο που θα µείνει στο «συρτάρι».

Υπενθυµίζεται ότι αρχικά είχε συµφωνηθεί ότι θα κατατεθεί το 2015, ενώ µε την πρώτη αξιολόγηση η κυβέρνηση είχε δεσµευθεί για την κατάθεσή του τον Μάιο που πέρασε...

Πάντως, το Μεσοπρόθεσµο συνδέεται πλέον µε τη δεύτερη αξιολόγηση ως ένα από τα «βασικά παραδοτέα» για να κλείσει η συµφωνία.

Και η αξιολόγηση ξεκινά επισήµως στις 17 Οκτωβρίου. Οπότε η όποια νέα καθυστέρηση έχει συγκεκριμένο χρονικό όριο...

Το προηγούµενο διάστηµα έγινε σαφές ότι κυβέρνηση είχε λάβει ένα κάθετο «όχι» από τους δανειστές στην πρόθεσή της να ανοίξει τώρα θέµα χαµηλότερων πλεονασµάτων.

Τελικά, όµως, κυριάρχησε η άποψη ότι, µετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Γιούνκερ για στήριξη της ανάπτυξης και για αλλαγή στον τρόπο που ερµηνεύεται το Σύµφωνο Σταθερότητας, υπάρχει χώρος για συζήτηση.

Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικές πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαπραγµάτευση κάνουν σαφές ότι τα περιθώρια αισιοδοξίας όσο η θέση της Γερµανίας δεν αλλάζει είναι περιορισµένα έως... µηδενικά.

Ελληνικές πηγές έχουν «τσεκάρει» ως πολύ σηµαντική τη στάση που θα υπάρχει στη σύνοδο του EWG στις 29 Σεπτεµβρίου, αλλά και στις 10 Οκτωβρίου, όταν το Eurogroup θα συζητήσει την πρόοδο στα προαπαιτούµενα των 2,8 δισ. ευρώ, που µε χρονοκαθυστέρηση και... ελλείψεις επιχειρεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση µέσω του πολυνοµοσχεδίου.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Σόιμπλε από Ουάσινγκτον:

  Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτέλεσμα αν θέλει εκταμίευση – Δεν θα βοηθήσουμε μια χώρα, αν αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της
  Όπως κάθε φορά που αναφέρεται στην Ελλάδα, έτσι και κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings της Ουάσινγκτον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα βοηθήσουμε μια χώρα, εάν αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της», καθώς και ότι «η παροχή επαναλαμβανόμενης ελάφρυνσης χρέους δεν θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη επιτυχία»
  Ερωτηθείς από τον πρώην υπουργό οικονομικών της Τουρκίας αν η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή ώστε να χάσει ένα μέλος, ο γερμανός υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ένα Grexit είναι κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.
  «Ότι και να συμβεί στην Ευρώπη, δεν θα πάρουμε το ρίσκο να αποσταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την ελληνική περίπτωση, ως τη δυσκολότερη διάσωση που έχει κάνει η Ευρώπη.
  «Ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.
  Στην περίπτωση της Ελλάδας, με βάση τη συμφωνία που έχουμε, η οποία επεκτάθηκε δυο φορές, μπορεί να πάρει την δόση που εκκρεμεί εάν οι θεσμοί δώσουν αναφορά στο Eurogroup η οποία θα λέει ότι «σε γενικές γραμμές έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν ζητάμε το 100%, δεν είμαστε τόσο τέλειοι».
  Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να σου δανείσει σε τέτοια κατάσταση. «Εάν βρείτε κάποιους στο Πεκίνο, τη Μόσχα που είναι πρόθυμοι να σας δανείσουν χρήματα, είναι εντάξει με εμάς, πάρτε τα», σημείωσε.
  Είπαμε στην Αθήνα,»σας παρακαλώ, αν δεν υλοποιήσετε τα μέτρα, δεν μπορούμε να σας δώσουμε τη δόση που εκκρεμεί». Τόνισε ότι είναι μέτρα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Αθήνας, μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα.
  Οι χώρες της Ευρώπης που εφάρμοσαν ήδη τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των κόπων τους, πρόσθεσε.
  Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ευρώπη αλλάζει με επιτυχία και ενώ αυτή η αλλαγή είναι αργή, αυτό δεν σημαίνει ότι το ευρώ έχει αποτύχει.
  Στην ομιλία του, τόνισε ότι οι αναλυτές θα πρέπει να σταματήσουν να «γκρινιάζουν» για έλλειψη επενδύσεων από την Γερμανία παρά το τεράστιο πλεόνασμα. Σημείωσε ότι το Βερολίνο πρέπει να πληρώνει το χρέος του. «Ακόμη και αν πληρώνεις αρνητικά επιτόκια, το χρέος πρέπει να εξοφληθεί», υπογράμμισε.

  • Κάνουν εχθρούς όπου βρεθούν και όπου σταθουν.
   Καταστρέφουν σχέσεις και φιλίες πολλών ετών και προσπαθειών

   Για τη Σύνοδο ηγετών του Νότου
   «Καρφιά» Βέμπερ σε Τσίπρα
   ==========================
   O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε σφοδρά την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, την οποία συγκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
   «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα “ευχαριστώ” στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες» είπε ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός στην Βild της Παρασκευής.
   «Δεν χρειαζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κ. Τσίπρας καθυστερεί όμως».

 2. ΝΜan. 12:50 26/09/2016

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΧΝΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ ΤΩΝ ‘’ΗΛΙΘΙΩΝ’’?

  Με ποιον τα έχουν ‘’καλά’’ οι ηλίθιοι?

  *Υπάρχει κάποιος έλληνας σήμερα που δεν γνωρίζει την εγκληματική ‘’προσπάθεια’’ των Τσίπρα – Καμμένου, να λοιδορήσουν τον ‘’Ολανδρέου’’, να υβρίσουν σκαιότατα την Μέρκελ, τον Σόϊμπλε τον Σουλτς , να ψευδολογήσουν ‘’ανυπολόγιστα’’ , να διαστρεβλώσουν προκλητικά και ασύστολα όλα όσα συνέβαιναν και συζητούνταν μεταξύ ΕΕ και των ‘’κοκκινολαίμηδων’’ ειδικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΕΛ και των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ?
  *Υπάρχει κανείς που να μην αντελήφθη την μεγάλη ΑΠΑΤΗ και την αντιστροφή του νοήματος του δημοψηφίσματος?
  *Υπάρχει κανείς να αγνοεί την ασυλία που παρέχει ο Τσίπρας στην κλίκα της δεξιάς και ΕΙΔΙΚΑ στον Καραμανλή?
  *Υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει την ‘’ανταμοιβή’’ του Τσίπρα σε όλους επίορκους ‘’φακελάκηδες’’ ψηφοφόρους του?
  *Υπάρχει κανείς που δεν έμαθε για την ‘’ανταμοιβή’’ του Τσίπρα σε όλη την κλίκα του ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’ και την χαριστική σχεδόν σύμβαση της αποπληρωμής σε 100 μηνιαίας δόσεις?
  *Υπάρχει κανείς σήμερα που να μη γνωρίζει ή, τουλάχιστον να μην κατάλαβε τι έγινε με την μαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ των υπαλλήλων του ΔΝΤ, που τόσο άγαρμπα και προκλητικά ΗΛΙΘΙΑ και επικίνδυνα δημιούργησε ένα ακόμη ΤΡΑΥΜΑ στην αξιοπιστία της χώρας και της κυβέρνησης που ‘’ΕΚΛΕΨΕ’’ την εξουσία?
  *Υπάρχει κανείς σήμερα που να έχει ‘’ΙΧΝΟΣ’’ εμπιστοσύνης σε ψεύτες, συκοφάντες, και αγράμματους πολιτικούς απατεώνες?

  • Το χαρτί της Αριστεροδεξιοφσιστικής τακτικής ειναι ο Μουτζούρης Καραμανλής τό οποίο θα τους μείνει στο χέρι.
   Ηδη τους έμεινε ο » αδιάβλητος διαγωνισμός» για τις συχνότητες, θα τους μείνει και ο «λεβέντης » Λεβεντης τους και η τάχα μου επίθεση προ τη εκκλησία !
   ΑΙγινομαγερευματα που τα ξυνίζει και το κουκούλωμα της υπόθεσης του ταχύπλοου.
   ΑΚομη ομως προς δόξα της δυκαιοσύνης μα σ δεν μάθαμε τους επιβάτες του φονικού όπλου !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.