ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική αποτίμηση από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Κωδικός «ρεαλισμός και σοβαρότητα» από Τσίπρα

Με θετικό τρόπο αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου την παρουσία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό καλάθι ήταν… «μισοάδειο» και κάθε άλλο παρά περίσσεψαν οι υποσχέσεις και τα ωραία λόγια.
tsiprasdeth

Η θετική αποτίμηση του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, λοιπόν, αφορούν σε αυτόν ακριβώς τον στόχο του πρωθυπουργού: να πείσει τους πολίτες ότι αν κάνουν λίγη υπομονή, θα δουν την ανάκαμψη να έρχεται, αλλά χωρίς μεγάλα λόγια και παχιές υποσχέσεις.

«Ο κόσμος γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης», ήταν η κυρίαρχη εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, εξ ου και ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει υποσχέσεις με… μέτρο και να επικεντρωθεί στα βήματα και τα «σημάδια» που τεκμηριώνουν ότι η χώρα βαδίζει ήδη στον «οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση». Εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας άφησε με σαφήνεια να διαφανεί ότι οι πολίτες πρέπει να κάνουν υπομονή έως ότου δουν το φως στο βάθος του τούνελ.

Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν με έμφαση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την ευθύνη καθενός από εμάς να εργαστεί για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε μεν ότι ρόλο-κλειδί για τις εξελίξεις θα παίξει η στάση των εταίρων ως προς την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ωστόσο επέμεινε στην ανάγκη «αλλαγής τρόπου σκέψης και στρατηγικής». Επίσης, επισήμανε ότι η ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής ενός εκάστου ημών πρέπει να γίνει τώρα, διότι, όπως τόνισε «τώρα είμαστε στην κρίσιμη καμπή, τώρα αλλάζει το πρόσημο».

Επίσης, περιέγραψε ένα νέο πρότυπο οικονομίας βάσει του οποίου θα εξέλθει η χώρα από την κρίση, αναφέροντας το συνδυασμό ανάπτυξης, επενδύσεων, διατήρησης ή ακόμη και αύξησης αμοιβών, αλλά και εργασιακής ειρήνης.

Μάλιστα, στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει ότι όλα τα παραπάνω είναι η λυδία λίθος όχι μόνο για να εξέλθει του τέλματος η οικονομία, αλλά και για να φανεί το περίφημο «φως στο βάθος του τούνελ». Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και αρκέστηκε απλώς να υποσχεθεί ότι οι φόροι θα αρχίσουν να πέφτουν αλλά έπειτα από μία… διετία.

Το καλάθι

Σημειωτέον, πάντως, ότι παρά την ασφυκτική οικονομική συγκυρία, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι το, έστω και «μισοάδειο» καλάθι του πρωθυπουργού είναι αρκετό προκειμένου να αναστραφεί κάπως το βαρύ κοινωνικό κλίμα. Έτσι, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στις «κόκκινες γραμμές» της ως προς τα εργασιακά, έδωσε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε πολλές από τις δεσμεύσεις του –όπως στην Υγεία ή στην παράδοση των 5 αυτοκινητοδρόμων ή τη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης- ενώ υπήρξε αναλυτικός και στην διάθεση των 246 εκατομμυρίων ευρώ, που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση από τους νέους καναλάρχες. Υγεία, Παιδεία, 15.000 περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και επέκταση των δράσεων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που θα διατεθούν τα 246 εκατομμύρια, αλλά και το συντριπτικό ποσοστό από το «υπερπλεόνασμα», που  έχει ήδη αναδειχθεί από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Τέλος, στο επιτελείο Τσίπρα εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική η «πολιτική δέσμευση» της κυβέρνησης πως θα παγώσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ-ΕΤΕΑ, καθώς οι μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ήδη αρχίσει να… στενάζουν.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ELLHNAS. 19:58 12/09/2016

  Στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης φέτος ο Τσίπρας έπαθε πραγματικό Βατερλώ.Από την θεσσαλονίκη πρίν από δύο χρόνια ξεκίνησε τα κραυγαλέα ψέματα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε το όνομα της πόλης.Έπεισε κάποια ζώα και κάποια κομματόσκυλα και τον ψήφισαν για να πάρει με ανήθικο τρόπο την εξουσία το 2015 και να χρεοκοπήσει τελικά την χώρα, με συμπαραστάτη τον κουνιστό Γιάνη, τον υπάλληλο του Σόρος.Μετά από δέκα εννέα μήνες στην εξουσία δύο κυρίες δημοσιγράφοι από τα κανάλια ΑLFA και STAR που η χούντα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κλείνει, στην κυριολεξία ξεβράκωσαν τον ολετήρα Αλέξη Τσίπρα.Αυτό το ξεβράκωμα Τσίπρα μένει στην συνείδηση του κόσμου από την φετινή ΔΕΘ.Άλλη ΔΕΘ δεν πρόκειται να υπάρξει για τον καταστροφέα της Έλλάδας.

 2. ΝΜan. 13:37 12/09/2016

  Η επιλογή της »’δημιουργικής ασάφειας”, ως έλλειψη αντίληψης

  *Διαστρέβλωνε και υπονόμευε ο Αλέξης, μαζί με τους προδότες Σαμαρά και Τούρκογλου, κάθε προσπάθεια δανεισμού και κάθε προσπάθεια συγκρότησης της Κοινοτικής αλληλεγγύη που παρά ταύτα, τελικά επέτυχε να δημιουργήσει ο ΕΝΤΙΜΟΣ πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τους εργατικούς και αθόρυβους ‘’κηπουρούς του’’.
  *Σήμερα σαν..πρωθυπουργός, χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας, χωρίς στοιχειώδη γνώση κάποιας ξένης γλώσσας, με το χαμόγελο της…Άντζελας ή και του πολυμαθούς ..Σάκυ, παίρνει ‘’πόζες’’ στις φωτογραφικές συναντήσεις , για το λαό που καρτερεί στην άκρη στο..ποτάμι και τρέχει στο τηλέφωνο να ρωτήσει…τι του είπαν?
  *Τι μπορεί να προσφέρει ένας »αγράμματος» ..μουγγός πρωθυπουργός , σε συζήτηση ανωτάτου οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου και ενδιαφέροντος, όταν ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ τί του λένε?
  *Για ποια »δημιουργική ασάφεια» λόγω αγραμματοσύνης του Άλεξις , μιλούσε ο Βαρουφάκης, που βλέποντας τον γκρεμό και το »salto mortale» ..την έκανε έξυπνα και χαμηλότοκα?
  *Άλλα του λέγανε, του Άλεξις, άλλα καταλάβαινε, και στο τέλος σε άλλα συμφωνούσε , που νόμιζε ότι κατάλαβε.
  *Θέλει φιλοσοφία το γιατί , επί έξη μήνες »βολοδέρναμε» και σκουπίζαμε τα ..γραφεία των Ευρωπαίων ?
  *Τι εγκλήματα είναι αυτά που κάνουμε για παιδιά μας?
  * Πως καταντήσαμε, σαν άχρηστες γερασμένες και ξεδοντιάρες πόρνες, να βλέπουμε ΤΗΝ ‘’ΤΥΦΛΑ’’ του Αλέξη , του Πάνου και να καμαρώνουμε το ύφος(όχι το ήθος) του ..αδιάβροχου ακροδεξιού ασπρομάλλη.
  *Νομίζω, ότι ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ‘’πολιτική’’ σύνθεση δεν υπήρξε στην βουλή των Ελλήνων.
  *Ποιος άραγε θα …τολμήσει να μας πει τι ελπίζουμε, τι περιμένουμε εκτός από την ΑΥΤΟΜΟΥΤΖΑ ΜΑΣ?

 3. ΝΜαν. 13:25 12/09/2016

  Τέτοιες ψευτιές και τόσες προσβολές, πως τις ‘’αντέχουν’’ και οι ίδιοι ?
  Αξιοπρέπεια??
  ΤΩΡΑ από στιγμή σε στιγμή …έρχεται από τις 25.1.015 και μετά….
  «Ο λαός αποκτά αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
  Τσίπρας: «Τέρμα τα μνημόνια και η τρόικα την επομένη των εκλογών!»
  «Την επόμενη μέρα των εκλογών
  δεν θα υπάρχουν Μνημόνια και Τρόικα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακαναλική του συνέντευξη στο Ζάππειο Μέγαρο και πρόσθεσε ότι ακόμα και με αυτοδυναμία του κόμματός του θα επιδιώξει συνεργασίες.
  Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «καθαρή και ισχυρή εντολή, για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα» και υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο, ιστορικό ραντεβού και καλείται να αποφασίσει «αν θα συνεχιστεί η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα ή αν θα υπάρξει διέξοδος, ελπίδα, πραγματική διαπραγμάτευση, επιστροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
  Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα, αμέσως μετά τις εκλογές, λέγοντας πως δεν θα υπάρχουν μνημόνια και τρόικα.
  «Ο λαός αποκτά αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
  Δυστυχώς όμως ‘’ξέχασε’’ ΑΜΕΣΩΣ την επομένη των εκλογών, αυτά που μας υποσχόταν την …προηγουμένη.
  Και αφού επί ΕΞΗ(6) μήνες όχι μόνο δεν επέλυσε ,’όχι μόνο δεν έσκισε μνημόνια και υποχρεώσεις σήμερα ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ να μας ‘’φλομώσει’’ στην εκλογολογία για να ΚΡΥΨΕΙ τα δισεπίλυτα και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ για την ύπαρξή μας προβλήματα και χρεοκοπίες.
  Σήμερα γυμνός και καΜένος εντελώς από τις συναναστροφές του, ο ,σαν ντοπαρισμένος που χαμογελά χωρίς να γνωρίζει τον λόγο, αποδεικνύει και αποδεικνύεται πόσο ψεύτικος..χαρταετός ήταν που με την πρώτη βροχή ‘’επέστρεψε’’ στη βάση του ανήμπορος, ανίκανος με μόνο στοιχείο τη γύμνια του..σκελετού του.
  Σήμερα, εξακολουθεί να εξαπατά και να παραπληροφορεί τον λαό που τον ψήφησε, με τόση ευκολία και τόσο θράσος, που ΑΜΕΣΩΣ καταλαβαίνεις δύο πράγματα: ΄Η, είναι τόσο ψεύτης και διαβρωμένος ‘’αριστερός’’ , ΄Η, είναι τόσο ‘’λάτρης’’ της παραίσθησης που αποκαλύπτει και το πόσο επικίνδυνος και ΑΧΡΗΣΤΟΣ απεδείχθη με την πρώτη…βροχή.
  ‘’Μιλάει’’ για επενδύσεις και …νέους θριάμβους !
  Μιλάει για σεβασμό στην Τρίτη ηλικία , στα παιδιά, στη δικαιοσύνη. Κι όμως απέδειξε ΗΔΗ !!! το μέγεθος της πολιτικής και όχι μόνο ΑΤΙΜΙΑΣ ΤΟΥ.
  Καλεί ‘’πρόθυμους’’ μετανάστες , να ανοίξουν τα μνήματα των Ελλήνων συνταξιούχων, τώρα που είναι σχεδόν ανήμποροι να ζήσουν, για να ‘’ελευθερωθεί’’ από το βάρος της παρουσίας τους ώστε να ‘’αναπνεύσουν’’ τα ΝΕΚΡΑ ασφαλιστικά ταμεία …
  Ποτέ πια ‘’αριστερά’’ με ακροδεξιούς καΜένους ..σημαιοφόρους

 4. Απάντηση κόλαφος στους…..εισαγγελείς…!!!
  Γραφείο Γ. Παπανδρέου

  Η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2013 της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, μας διαβεβαιώνει ότι, η εκτέλεση τόσο του Προϋπολογισμού όσο και του Προγράμματος Προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, στηρίζονται στην παραδοχή, ότι το έλλειμμα του 2009, έφτασε το 15,6%.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντησή της σε σχετικό με τα στατιστικά στοιχεία ερώτημα, στις 26 Απριλίου 2012, τονίζει ότι:
  “Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία για τη ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις, από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΣΛ95.”

  Και στη συνέχεια υπογραμμίζει:

  “Κατά το παρελθόν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την κοινοποίηση της ελληνικής ΔΥΕ. Τα προβλήματα αυτά οδηγούσαν την Επιτροπή (Eurostat), σε πολλές περιπτώσεις, να δημοσιεύει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία με επιφυλάξεις.”

  Σήμερα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία σε έναν τομέα καθοριστικό για την χώρα και τους Έλληνες.

  Σήμερα, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, παραμένουν στο απυρόβλητο.

  Φαίνεται ότι, οι οικονομικοί εισαγγελείς “βλέπουν” πρόβλημα, μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.

 5. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν δεσμεύει την Ελλάδα- Θα ξηλώσουμε τις παράνομες συμβάσεις

  2/21/2012 11

  Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινό…μανιφέστο του Αλέξη Τσίπρα:

  Εμείς, ενημερώνουμε τους δανειστές της χώρας – την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν δεσμεύει την Ελλάδα, παρά μόνο για όσο διάστημα ασκεί η ίδια εξουσία. Δεσμεύει, δηλαδή, μόνον τον εαυτό της. Εάν μια κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί από το λαό, που δεν τη θέλει ο λαός και που συστηματικά και συνειδητά ενεργεί εις βάρος του λαού, μπορούσε να δεσμεύσει μια χώρα – και μάλιστα για…

  …πολλές δεκαετίες – αυτό θα προσέβαλε τη δημοκρατία όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη. Την Ελλάδα τη δεσμεύει μόνον ο κυρίαρχος λαός της.

  Γι’ αυτό, εμείς ενημερώνουμε τους δανειστές της χώρας – την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ότι, ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, αποτέλεσμα της δημοκρατικής και πατριωτικής ενότητας του λαού μας, αμέσως μετά τις εκλογές θα ξηλώσει μία-μία τις παράνομες συμβάσεις, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση Παπαδήμο με τους δανειστές και ένα-ένα τα μέτρα, που αυτές οι συμβάσεις επιβάλλουν για να διαλύσουν την κοινωνία και να ξεπουλήσουν τη χώρα.

  Σχόλιο Παραπολιτικής: Η Χρυσή Αυγή διατυπώνει πια πιο μετριοπαθείς θέσεις από τον Τσίπρα. Να το προσέξεις αυτό Αλέξη, μπορεί να σου γυρίσει σε κρίση μεγαλείου. Να νομίζεις ότι είσαι ο Μέγας Αλέξανδρος κτλ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.