ΠΟΛΙΤΙΚΗ

« Πλούτος και ανάπτυξη για όλους»

Koυμουτσάκος: Το καλό της χώρας δεν υπηρετείται με συγκάλυψη

Καθήκον και υποχρέωσης της Δημοκρατίας να μην επιτρέψουμε τη χειραγώγηση της ενημέρωσης», δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ που φτάσαμε πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος όλων».

Ερωτηθείς αν είναι θέση της ΝΔ η προκήρυξη εκλογών στην περίπτωση που ο νόμος για τις άδειες κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικός σημειώνει ότι η «το αίτημα των εκλογών αναδύθηκε μέσα από το πολύ ζοφερό περιβάλλον που δημιουργούν οι κυβερνητικές επιλογές».

Αναφερόμενος στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υποστηρίζει ότι « σε μία εποχή που το ψέμα έγινε καθεστώς η επιδίωξη της αλήθειας είναι επαναστατική πράξη» και δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ΝΔ δεν επιδιώκει να μοιράσει μιζέρια και φτώχεια σε όλους, επιδίωξή της είναι η δημιουργία ανάπτυξης και πλούτου για όλους.

Τέλος, ερωτηθείς για το προσφυγικό πρόβλημα δηλώνει ότι «ο κ. Τσίπρας αντί να ζητήσει άμεση διερεύνηση των καταγγελιών Βουδούρη, δέχτηκε την παραίτησή του» και αποκαλύπτει ότι αύριο θα καταθέσει μαζί με επτά βουλευτές της ΝΔ ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας πλήρη στοιχεία και εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις «σκιές» στη διαχείριση του προσφυγικού.

Κύριε Κουμουτσάκο, άκουσα προ ημερών τον γραμματέα της ΝΔ να λέει ότι σε περίπτωση που ο νόμος για τις άδειες κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικός να προκηρυχθούν εκλογές. Αυτή είναι και η θέση της ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει εκλογές εδώ και καιρό. Ανέπτυξε, μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος του Κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τους λόγους που υπαγόρευσαν το αίτημά μας. Αφορούσαν -και αφορούν- στο γεγονός ότι η παραμονή της κυβέρνησης συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τη χώρα. Το αίτημα των εκλογών αναδύθηκε μέσα από το πολύ ζοφερό περιβάλλον που δημιουργούσαν - δημιουργούν- και εξακολουθούν να δημιουργούν οι κυβερνητικές πολιτικές στην οικονομία, το προσφυγικό, την καθημερινότητα των πολιτών. Αλλά και από το έλος του αυταρχισμού, από τις αλλεπάλληλες καθεστωτικές πρακτικές και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Έξαρση αυταρχισμού και ολοκληρωτικής νοοτροπίας προδίδει η βούληση της κυβέρνησης να επιβάλλει ολιγοπώλιο τηλεοπτικών σταθμών και μονοπώλιο στον έλεγχο της ενημέρωσης.

Να περάσουμε στο θέμα των αδειών. Η ΝΔ με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε την Παρασκευή «φωτογραφίζει» ποινικά υπεύθυνους την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού και τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης;

Εδώ που φτάσαμε είναι προφανές ότι πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος όλων των εμπλεκομένων. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: Πρώτον για ποινικές και -όχι μόνον- πολιτικές ευθύνες είχε μιλήσει εδώ και αρκετές ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών. Δεύτερον, υπάρχει, ήδη, εμπλοκή της Δικαιοσύνης, μετά από σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων, που δεν περιορίζονται στην αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά. Τρίτον υπάρχουν στοιχεία που είναι ανάγκη να διερευνηθούν από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και σ' αυτό θα επιμείνουμε αταλάντευτα. Θέλουν δεν θέλουν θα έρθουν στη Βουλή. Δεν μπορεί να κρύβουν και να κρύβονται. Δεν μπορεί να μιλούν για διαφάνεια και να επιβάλλουν συσκότιση. Και τέταρτον. Μετά από όλα αυτά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον 'Αρειο Πάγο κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση αυτή. Για εμάς είναι καθήκον και υποχρέωση δημοκρατίας, να μην επιτρέψουμε τη χειραγώγηση της ενημέρωσης από μια γκρίζα αυταρχική διακυβέρνηση.

Κύριε εκπρόσωπε, η ΝΔ τις τελευταίες μέρες ανέβασε πολύ ψηλά τους τόνους κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για σκάνδαλα. Αναρωτιέμαι, όμως: Όλη αυτή η ατμόσφαιρα της σκανδαλολογίας δεν κάνει κακό στη χώρα, που αντιμετωπίζει ήδη τεράστια και πολυεπίπεδα προβλήματα;

Προσπαθήσαμε έγκαιρα και υπεύθυνα να αποτρέψουμε αποφάσεις καθεστωτικής αντίληψης, αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, που στόχο είχαν τον έλεγχο της ενημέρωσης και την ύφανση συστήματος διαπλοκής. Προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση για το λάθος δρόμο που πήρε. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε πως δεν είδαμε και δεν βλέπουμε τίποτα. Αυτό απαιτούν άλλωστε από εμάς οι πολίτες. Και να σας πω κάτι: Το καλό της χώρας δεν υπηρετείται με συγκάλυψη. Υπηρετείται με αποκάλυψη των σκοτεινών πρακτικών της ομάδας εξουσίας του βαθέως Μαξίμου.

Την Τετάρτη με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την παιδεία που θα βρεθούν για πρώτη φορά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο Τσίπρας- Μητσοτάκης αναμένεται μετωπική σύγκρουση;

Ζητήσαμε τη συζήτηση αυτή, γιατί αποδίδουμε τεράστια σημασία στην Παιδεία. Ανησυχούμε για τις πολιτικές, τις ιδεοληπτικές εμμονές και τις ισοπεδωτικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και για την πόλωση, τη σύγκρουση με την Εκκλησία, την άρνηση ουσιαστικού διαλόγου. Θέλουν να γυρίσουν τη χώρα πίσω, στα άσυλα ανομίας και τους αιώνιους φοιτητές. Εμείς θέλουμε να προετοιμάζονται τα παιδιά μας για το αύριο. Εκείνοι θέλουν να τα «εκπαιδεύουν» για το χθες».

Αλήθεια, έχει συζητηθεί στη ΝΔ ως κίνηση να καταθέσει πρόταση μορφής στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά;

Εάν υπήρχε τέτοια απόφαση, θα είχε ανακοινωθεί.

Η απόφαση της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής να ζητήσει το πόρισμα της Attika Bank δεν αδυνατίζει τους ισχυρισμούς της ΝΔ περί διαπλοκής;

Καθόλου. Τα στοιχεία, από τα οποία αναδύεται έντονη οσμή διαπλοκής προϋπήρχαν. Αφορούν τον νόμο Παππά, τη μεθόδευση του διαγωνισμού- παρωδία, τα πόθεν έσχες, την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης για εξηγήσεις στη Βουλή.

Κύριε εκπρόσωπε, εκτιμάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εγκαινίασε μια νέα πολιτική στη ΔΕΘ «δεν τάζω και κάνω κοστολογημένες προτάσεις», κέρδισε σε επίπεδο κόσμου; Θέλω να πω, όσο και αν οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί να ακούν υποσχέσεις δεν θα ήθελαν να ακούσουν και εξαγγελίες που να δημιουργούν προσδοκίες;

Αποδείχθηκε -και μάλιστα με τον πιο οδυνηρό τρόπο- ότι τα ψέματα δεν δημιουργούν, αλλά σκοτώνουν προσδοκίες. Θυμηθείτε πόσες προσδοκίες είχαν εναποθέσει οι πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ και πόσο απελπίστηκαν όταν είδαν να γίνονται τα ακριβώς αντίθετα. Σε μια εποχή που το ψέμα έγινε καθεστώς η επιδίωξη της αλήθειας είναι επαναστατική πράξη. Επανάσταση που γεννά πραγματικές προσδοκίες. Με μια κουβέντα: Το ψέμα έφερε απόγνωση και απελπισία. Η αλήθεια μπορεί να φέρει πραγματική ελπίδα.

Τι απαντάτε, όμως, στην κριτική που ασκήθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ότι επικεντρώθηκε στη μείωση των φόρων και δεν αναφέρθηκε στα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους οικονομικά ασθενείς;

Προφανώς, όσοι ασκούν μια τέτοια κριτική, είτε ψεύδονται, είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε συμβαίνουν και τα δυο. Πρώτ΄ απ΄ όλα, διότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών αφορά όλους τους Έλληνες. Δεν πρέπει, μάλιστα, να ξεχνάμε ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήττει δυσανάλογα τους οικονομικά ασθενέστερους. Πέρα απ΄ αυτά, ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μόνο οι πολιτικές που εξήγγειλε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να φέρουν επενδύσεις, να στηρίξουν νέες επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα βρουν δουλειά οι άνεργοι και θα ανακουφιστούν οι οικονομικά αδύναμοι. Και βέβαια μόνο έτσι μπορεί να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο που βυθίστηκαν. Εμείς δεν μοιράζουμε μιζέρια και φτώχεια σε όλους. Επιδιώκουμε την δημιουργία ανάπτυξης και πλούτου για όλους».

Το προσφυγικό, μετά και τα τελευταία σχεδόν καθημερινά γεγονότα στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων είναι μια απειλή για τη χώρα;

Είναι ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη καμία χώρα. Πολύ περισσότερο όταν η κυβέρνηση όχι μόνον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, αλλά βυθίζεται σε πρακτικές με οσμή σκανδάλων. Οι τελευταίες καταγγελίες του κ. Βουδούρη απαιτούν άμεση διερεύνηση. Τόσο από τη Βουλή, όσο και από τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι άλλωστε οι μόνες. Ο κ. Τσίπρας, αντί να ζητήσει άμεση διερεύνηση των καταγγελιών Βουδούρη δέχθηκε την παραίτησή του. Δικαιούμαι να πω λοιπόν ότι τα κηρύγματα του δήθεν ανθρωπισμού στο προσφυγικό έκρυβαν επιδιώξεις πλουτισμού. Γι΄ αυτό και αύριο καταθέτουμε μαζί με επτά ακόμη συναδέλφους ερώτηση στη Βουλή ζητώντας πλήρη στοιχεία κα εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για τις «σκιές» στη διαχείριση του προσφυγικού.

Το Ωραιόκαστρο και η στάση του δημάρχου δημιουργούν ένα κακό προηγούμενο στην ελληνική κοινωνία;

Κατανοούμε τις τοπικές κοινωνίες που καλούνται -εξαιτίας της ανεπάρκειας της κυβέρνησης- να σηκώσουν βάρη που δεν τους ανήκουν και δεν τα αντέχουν. Είναι, όμως, ξένες προς τη λογική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προς τον ελληνικό πολιτισμό δηλώσεις και συμπεριφορές ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.