ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κατάθεσή της στην Εξεταστική

Kωλυσιεργίες καταλόγισε στην Τράπεζα Αττικής η διευθύντρια εποπτείας της ΤτΕ

Κωλυσιεργίες και απροθυμία της Τράπεζας Αττικής, να συμμορφωθεί στις συνεχείς υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές και να διορθώσει σημαντικά προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί στο τρόπο λειτουργίας της, ήταν η διαπίστωση της Σπυριδούλας Παπαγιαννίδου, διευθύντριας στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ.

Στην πολύωρη κατάθεσή της, που συνεχίζεται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από Τράπεζες, σε κόμματα και ΜΜΕ, και απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών, σχετικά με την «Τράπεζα Αττικής», η κ. Παπαγιαννίδου απέρριψε αιτιάσεις ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν άσκησε επαρκώς, ως όφειλε, τον εποπτικό της ρόλο, αντιτείνοντας ότι από το 2012 υπάρχουν πορίσματα και συστάσεις της.

Παράλληλα, απέδωσε σημαντικές ευθύνες στους μετόχους της Τράπεζας Αττικής, τόνισε ότι πλέον είναι υπό στενή παρακολούθηση και πρόσθεσε ότι «πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιό της να συνειδητοποιήσει και να υλοποιήσει τα ευρήματα και τις συστάσεις που της έχουν γίνει, για να προχωρήσει».

«Καμία άλλη Τράπεζα δεν παρουσίαζε τα διοικητικά προβλήματα που εμφάνιζε η Τράπεζα Αττικής, ούτε είναι συγκρίσιμα. Υπάρχουν και άλλες μικρές Τράπεζες. Όλες είχαν προβλήματα, αλλά η συνεργασία τους με τον επόπτη είναι δεδομένη», είπε η κ. Παπαγιαννίδου και πρόσθεσε:

«Όταν ο βασικός μέτοχος δεν συνεργάζεται με τον επόπτη του, δημιουργείται πρόβλημα στην Τράπεζα. Όταν έχεις ένα Διοικητικό Συμβούλιο που τα μισά μέλη του δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί μια Τράπεζα, αυτό είναι βασική αιτία του προβλήματος».

Στις επισημάνσεις πολλών βουλευτών, ότι έχει ευθύνες και η ΤτΕ, ως εποπτεύουσα αρχή στο θέμα αυτό, η κ. Παπαγιαννίδου αντέτεινε ότι «για την Τράπεζα Αττικής, υπάρχει κατάλογος εποπτικών και διορθωτικών ενεργειών της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2012 ως σήμερα».

«Διαπιστώθηκαν αποκλείσεις σημαντικές. Δεν λειτουργούσε σωστά το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, ούτε ο εσωτερικός έλεγχος» υποστήριξε η κ. Παπαγιαννίδου και πρόσθεσε:

«Με την άσκηση πιέσεων και εκδόσεων πορισμάτων, καταφέραμε, σε ένα βαθμό, να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Εμφάνιζε πάντα απροθυμία συμμόρφωσης για αλλαγές. Έδειχνε αδυναμία διόρθωσης κάποιων ζητημάτων στον τρόπο λειτουργίας της, παρά τις συνεχείς συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Με δυσκολία άλλαξαν ορισμένα πράγματα».

Σε άλλη ερώτηση, αν κάποια ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Αττικής θα μπορούσαν να επιλέξουν το επιτόκιο κάποιου δανείου, δεν το απέκλεισε, σημειώνοντας ότι, «όταν έχεις μια κακή λειτουργία, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ευνοηθεί». Πρόσθεσε δε, ότι κάποια ανώτατα στελέχη της, εφάρμοζαν αποκλίσεις από την ίδια την πιστοδοτική πολιτική της Τράπεζας.

Ακόμα, διευκρίνισε ότι από το 2000 και μετά, η νομοθεσία δεν επιτρέπει παρεμβάσεις της ΤτΕ στην διαδικασία χορήγησης δανείων που ακολουθούν οι εποπτευόμενες Τράπεζες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.