ΕΛΛΑΔΑ

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε

Κομισιόν: Λεκτικό λάθος τα περί "Τσαμουριάς"

Την έκπληξή της εκφράζει τώρα η Κομισιόν, ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η δήλωση του Επιτρόπου Χαν περί επαφών Ελλάδας-Αλβανίας για το τσάμικο ζήτημα.
belgio-komision-arxeio-3

Ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής δικαιολογήθηκε, μάλλον ανεπιτυχώς, λέγοντας ότι το θέμα έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις από τις προσδοκόμενες, πράγμα που προκάλεσε απορία στις Βρυξέλλες.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να «μαζευτεί» η επίμαχη δήλωση, ο αξιωματούχος έκανε λόγο για λεκτικό λάθος εκ μέρους του Αυστριακού Επιτρόπου, στο οποίο η ελληνική πλευρά, δια του ΥΠΕΞ, απάντησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικών σχέσεων κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Χαν, χωρίς να ανασκευάσει τις δηλώσεις, διευκρινίζοντας μόνο ότι η Επιτροπή «δεν λαμβάνει θέση σε διμερή ζητήματα».

Συγκεκριμένα απάντησε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από Ελλάδα και Αλβανία πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου για «διμερή εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν» και συνέχισε λέγοντας ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές «για διάλογο σε όλα τα ζητήματα που χρειάζεται να ξεκαθαριστούν» και συμπλήρωσε είναι ενήμερη για τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών και πως η Επιτροπή «δεν λαμβάνει καμία θέση σε διμερή ζητήματα».

Αναλυτικά η εκπρόσωπος Τύπου είπε:

«Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ελλάδα και την Αλβανία νωρίτερα το 2016 πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή επιδοκίμασε την πρόταση της Ελλάδας για δημιουργία μιας πλατφόρμας δομημένου διάλογου σε όλα τα ζητήματα που χρειάζονται να ξεκαθαριστούν και ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την πρόοδο. Απαντήσαμε κάποιες ερωτήσεις από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχοντας υπόψιν όλα αυτά. Είμαστε ενήμεροι των δεσμεύσεων των δύο πλευρών για ενδυνάμωση του διαλόγου έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από οποιαδήποτε παρεξήγηση σε όλα τα σχετικά θέματα». «Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την πρόθεση των δύο κρατών για να συζητήσουν εκκρεμή θέματα που χρειάζονται ξεκαθαριστούν για να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις. Δεν πήγε παρακάτω από αυτό και δεν λαμβάνουμε καμία θέση σε διμερή ζητήματα».

Απαράδεκτη και αναληθή χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την απάντηση του επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία.

«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ, εμφανώς ενοχλημένο με τον επίτροπο, σημειώνει ότι «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».
«Ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.