ΚΟΣΜΟΣ

Θέλουν να τον επισκεφθούν

Κούρδοι ακτιβιστές σε απεργία πείνας για τον Οτσαλάν

Μια ομάδα κούρδων πολιτικών και ακτιβιστών στην Τουρκία δήλωσαν σήμερα πως θα ξεκινήσουν απεργία πείνας την ερχόμενη εβδομάδα διεκδικώντας το δικαίωμα να επισκεφθούν τον φυλακισμένο Κούρδο στρατιωτικό ηγέτη του PKK που βρίσκεται σε απομόνωση αφότου κατέρρευσε, πέρυσι, η ειρηνευτική διαδικασία.
otsalan

Στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος φυλακίστηκε το 1999, δεν επιτρέπονται επισκέψεις από φιλο-κούρδους βουλευτές από τον Απρίλιο του 2015. Ο ηγέτης του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) δεν έχει δει μέλη της οικογένειάς του από το 2014 και τους δικηγόρους του από το 2011.

Μια ομάδα 50 ανθρώπων, κυρίως ακτιβιστών και έως τεσσάρων βουλευτών του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), θα αρνούνται τροφή από τη Δευτέρα εκτός αν επιτραπούν οι επισκέψεις στον Οτσαλάν, δήλωσε στο Ρόιτερς ένας πολιτικός από την κουρδική οργάνωση-ομπρέλα.

«Απαιτούμε την άρση της απομόνωσης που έχει επιβληθεί στον Οτσαλάν. Η απεργία μας θα συνεχιστεί μέχρι να κανονιστεί μια συνάντηση με τον Οτσαλάν», δήλωσε ένας πολιτικός από το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικών Περιοχών.

Ο Περβίν Μπουλντάν, υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός του HDP, δήλωσε πως τρεις ή τέσσερις βουλευτές του κόμματος θα συμμετάσχουν στην απεργία πείνας της οργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί στη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας, στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ο Οτσαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί φυλακή Ιμραλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά (βορειοδυτική Τουρκία).

Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες φορτηγό σε αρχηγείο της αστυνομίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

Το PKK ανέφερε στην ιστοσελίδα του πως η βομβιστική επίθεση έγινε σε αντίποινα για τη «συνεχιζόμενη απομόνωση» του Οτσαλάν και την έλλειψη πληροφοριών για την κατάστασή του και προειδοποίησε ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις.

Το PKK κατατάσσεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μεταξύ, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σκότωσαν τρεις αντάρτες του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησαν σήμερα.
Τα αεροπορικά πλήγματα σημειώθηκαν κοντά στην πόλη Τσουκούρτσα σε ορεινή περιοχή της συνοριακής επαρχίας Χακάρι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.