ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος

Λύση του Κυπριακού εντός του 2016 θέλει η Ε.Ε.

Στροφές ανεβάζουν οι Βρυξέλλες για λύση του Κυπριακού εντός του 2016 και όπως πληροφορείται ο «Φ», ο επικεφαλής της Κομισιόν Μάρτεν Φερβέι σπεύδει στην Κύπρο, τεχνικά κλιμάκια δρομολογούν εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο, ενώ επιχειρείται να διασφαλισθεί η λειτουργικότητα μιας ενδεχόμενης λύσης του κυπριακού προβλήματος, από την πρώτη κιόλας μέρα.
jumcker-ana

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η Λευκωσία «άναψε πράσινο» για τη προπαρασκευαστική εργασία στην οποία επιδίδεται η Κομισιόν, καθώς όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία δρομολογείται στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγκυρη κοινοτική πηγή μας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ρητές οδηγίες προς στενούς του συνεργάτες, να «τρέξουν» τη διαδικασία εξοικείωσης των Τ/κ με το κεκτημένο, θεωρώντας «πιθανή» τη λύση του Κυπριακού το 2016 και υποδεικνύοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο «στον μέγιστο δυνατό βαθμό».
Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν βρίσκονταν στην Κύπρο στη διάρκεια της βδομάδας που πέρασε και δρομολόγησαν την εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο στο ζήτημα των φυτοϋγειονομικών προϊόντων, ενώ ο επικεφαλής του «Structural Reform Support Service» της Κομισιόν Μάρτεν Φερβέι, στον οποίο υπάγονται και τα κυπρογενή ζητήματα, θα βρίσκεται στην Κύπρο τις προσεχείς μέρες για επαφές με τις δύο πλευρές. Στην επιστολή του ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2016, της οποίας έλαβε γνώση ο «Φ», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέχει δύο σημαντικές-θετικές διαβεβαιώσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι οποίες συνοδεύονται με επισημάνσεις για λύση το 2016: «... η αναστολή της εφαρμογής του κεκτημένου στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο θα αρθεί σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης του 2003», διαβεβαιώνει ο κ. Γιούνκερ.
Σημειώνεται ότι στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτηρίζει ορθώς τις κατεχόμενες περιοχές, ως περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. «... εκκρεμούσης της λύσης, οι ενέργειες της Κομισιόν για την εργασία της Επιτροπής (σ.σ. της ad hoc δικοινοτικής Επιτροπής) δεν μπορούν να εκληφθούν ως αναγνώριση οποιασδήποτε δημόσιας Αρχής σε εκείνες τις περιοχές, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορούν να εκληφθούν ως προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση», αναφέρει ο Λουξεμβούργιος κοινοτικός αξιωματούχος.

Πέραν της διπλής διαβεβαίωσης που παρέχει στον Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι «ειλικρινά ελπίζω ότι μια λύση για μια ενωμένη Κύπρο θα συμφωνηθεί το 2016, όπως δεσμευτήκατε από κοινού με τον κ. Ακιντζί στις 15 Μαΐου 2016».
Άριστα ενημερωμένη κοινοτική πηγή, ανέφερε στον «Φ» ότι ως αποτέλεσμα της επιστολής Γιούνκερ προς τον Νίκο Αναστασιάδη, η Λευκωσία «άναψε πράσινο» στην Κομισιόν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργικότητα μιας ενδεχόμενης λύσης από την πρώτη κιόλας μέρα και να προχωρήσει η εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, ζητήματα που είχαν ουσιαστικά παγώσει από τον περασμένο Απρίλιο, λόγω διαφωνιών με επίκεντρο το Πρωτόκολλο 10. Όπως είχαμε τότε δημοσιεύσει, η Κυπριακή Δημοκρατία ζητούσε όπως στα έγγραφα εσωτερικών εκθέσεων της Κομισιόν, (ερωτηματολόγια, ή έστω σε καλυπτικά σημειώματα), επισημαίνετο ότι η όλη διαδικασία εξοικείωσης/εναρμόνισης των Τ/κ βασίζεται στο Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση της Λευκωσίας, θεωρώντας ότι τα υπηρεσιακά έγγραφα της Κομισιόν δεν έπρεπε να περιλαμβάνουν οποιανδήποτε αναφορά στο Πρωτόκολλο 10). Εν τέλει και υπό το φως της άρνησης της τ/κ πλευράς να αποδεχθεί ρητή αναφορά επί του Πρωτοκόλλου 10, στα έγγραφα εσωτερικών εκθέσεων της Κομισιόν, αποφασίστηκε όπως καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Λευκωσίας και παρασχεθούν διαβεβαιώσεις μέσω της επιστολής που απέστειλε στις 27 Ιουνίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και παραθέτουμε πιο πάνω

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.