ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επικίνδυνη για τον τόπο η κυβέρνηση»

Kυρ. Μητσοτάκης: Ζητούμε εκλογές επιτακτικά - Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως αρχηγός της ΝΔ από την ΔΕΘ.
mitsotakis

«Πρότεινα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, κοστολόγησα το ύψος του οικονομικού προγράμματος, κατά συνέπεια το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινοβραδινή ομιλία του στη ΔΕΘ. Είπα όμως ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους το ύψος των πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Μπορούμε να τους πείσουμε, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης: Ενώ ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα, καθυστέρησε 8 μήνες να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα τον κόφτη. Υπάρχουν 2,8 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων.

Για το πως θα πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του: Ένας τρόπος υπάρχει ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με τις εκλογές. Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γiα την οικονομία αλλά γιατί υπονομεύει τους θεσμούς. Έχω μιλήσει εκτεταμένα για αυτό έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση ότι η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας. Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή.

Για μετεκλογικές συνεργασίες: Δεν βιάζομαι για εκλογές αλλά το 85% των πολιτών. Και σερ περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσουμε ευρύτερες συμμαχίες για τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε  να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο.

Για τις τηλεοπτικές άδειες: «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ήδη απαξιωθεί στα μάτια των Ελλήνων πολιτών. Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και το λέμε με απόλυτη καθαρότητα, χωρίς να παρεμβαίνουμε στο έργο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν έγινε άραγε έλεγχος πόθεν έσχες για τη δυνατότητα των υπερθεματιστών να καταβάλουν το τίμημα για την τηλεοπτική άδεια; Θα επιστρέψουμε την αρμοδιότητα για τις άδειες στο ΕΣΡ και δεν πρόκειται να υπάρξει όριο στον αριθμό των αδειών. Το ολιγοπώλιο έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής».

Για το ποιός έχει την ευθύνη για την εκτόξευση του ελλείμματος η κυβ. Καραμανλή ή ο κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ; Η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη και δεν θα πω κάτι γι'αυτό. Αυτή η συζήτηση για τον επιμερισμό των ευθυνών είναι άγονη & κάποια στιγμή πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Να πάμε ενωμένοι, να αφήσουμε πίσω τον διχαστικό λόγο. Το 2009 ο Κ. Καραμανής ζήτησε εθνική συνεννόηση για δύσκολα μέτρα συγκράτησης του ελλείμματος, όμως δυστυχώς η παρότρυνσή του έπεσε στο κενό και ο Γ. Παπανδρέου εξελέγη με τη φράση «λεφτά υπάρχουν» και στη συνέχεια βρεθήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα.

Για την ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι ενοχλημένος από όσα είπα χθες. Το σχέδιο που παρουσίασα έχει ξεκάθαρα φιλελεύθερο πρόσημο. Σίγουρα διαφωνούμε ως προς τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό. Δεν θα μπω στο άγονο παιχνίδι να δηλητηριάσω το κλίμα της πολιτικής ζωής και αντιπαράθεσης. Καλώ τους πολίτες να συγκρίνουν. Δεν είναι υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την προσέλκυση επενδύσεων: Εγώ δεν δίνω υποσχέσεις, θέτω στόχους, στην προκειμένη στόχο για επενδύσεις 100 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρχει αξιόπιστη κυβέρνηση, λογικοί φορολογικοί συντελεστές, κράτος που διευκολύνει τον επιχειρηματία και δεν τον αντιμετωπίζει ως αντίπαλο. Αν υφίστανται αυτές οι προϋποθέσεις, υπάρχουν κλάδοι με συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να προσελκύσουν τέτοιου είδους επενδύσεις - Οι επενδυτές τώρα δεν έρχονται γιατί τους τρομάζει ο κ. Τσίπρας.

Για το αν χρειάζεται ανανέωση και μεταγραφές η ΝΔ: Η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, τους πιο ικανούς. Δεν θα κάνω καμμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικούς στην κυβέρνηση. Δεν θα υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Για το «άβατο των Εξαρχείων»: Αναρωτιέμαι γιατί ισχυρίζεστε ότι η ατζέντα «νόμος και τάξη» είναι μια δεξιά ατζέντα. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής ανεπέρκειας της ΕΛΑΣ, τίθεται ζήτημα πολιτικής βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί με τους διάφορους μπαχαλάκηδες. Η δική μας πολιτική βούληση υπάρχει, ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν, και αυτή είναι μια ατζέντα της κοινής λογικής, που θα πρέπει να είναι αυτονόητη σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία.

Για το αν συμφωνεί με την ύπαρξη μη συστημικών τραπεζών: Βεβαίως πρέπει να υπάρχουν και εποπτεύονται. Ωστόσο, η Τράπεζα Αττικής πιστεύουμε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο συναλλαγών που πρέπει να ελεγχθούν. Ερωτηματικά για δάνεια με μη τραπεζικά κριτήρια δεν πρέπει να υπάρχουν. Περιβάλλω με εμπιστοσύνη τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και, εάν υπάρχει απόστημα στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, να σπάσει και να σπάσει το συντομότερο δυνατόν.

Για περικοπές στο Δημόσιο και εάν "ένας δημόσιος υπάλληλος θα ψηφίσει ΝΔ;":  Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους του πολίτες. Ο καλός δημόσιος υπάλληλος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο. Το σύστημα αξιολόγησης που είχα ετοιμάσει και θα επαναφέρουμε, επιβραβεύει τους καλούς. Αλλά χρειάζεται και ευελιξία, κινητικότητα στο Δημόσιο.

Για τη συμφωνία με τους πιστωτές για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το '18:  Το σχέδιο που παρουσιάσαμε θα υλοποιηθεί ανεξαρτήτως μιας συμφωνίας για μείωση του στόχου για πρωτογενών πλεονασμάτων.  Με τι αξιοπιστία θα πάει να διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ; Πήγα μέχρι εκεί που νιώθω άνετα ότι μπορώ να υποστηρίξω τα όσα διακηρύσσω. Δέχτηκα εισηγήσεις να διακηρύξω ακόμη πιο τολμηρή μείωση του ΕΝΦΙΑ και δεν το δέχθηκα, γιατί δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας δεν έχει αξιοπιστία να διαπραγματευθεί μια μείωση του πλεονάσματος. Δεν τον εμπιστεύονται, όπως δεν τον εμπιστεύονται και οι Έλληνες πολίτες.

Για το χρέος: Πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στο χρέος. Η στάση της Ευρώπης δεν ήταν σωστή απέναντι στην Ελλάδα. Η συζήτηση για το χρέος συνδέεται και με τη δυνατότητα της οικονομίας να βγει από την ύφεση.  Υπάρχει η δέσμευση του Νοεμβρίου του 2012, που πρέπει να υλοποιηθεί. Ωστόσο, το ζήτημα συναρτάται με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια λύση για το χρέος η οποία να είναι αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Για το "επενδυτικό σοκ" που χρειάζεται: Υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική οικονομία. Μπορούν να τα προσφέρουν οι τράπεζες με εκκαθάριση κόκκινων δανείων και επιστροφή καταθέσεων.  Η ευθύνη της κυβ.Τσίπρα & του κ. Βαρουφάκη για τον αφελληνισμό της οικονομίας θα διερευνηθούν. Θα προωθήσουμε εργαλεία που υπάρχουν, όπως οι συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Για τις τηλεοπτικές άδειες και τις σκιές που υπάρχουν: Επιμένουμε στην ανάγκη κατάθεσης των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών στη Βουλή. Όσα ακούμε γύρω από το ζήτημα των υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγικά. Περάσαμε από τον σανό στα βοσκοτόπια. Είναι ζήτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να καλέσει τους υπερθεματιστές και να ελέγξει το πόθεν έσχες τους. Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων «τριγώνων διαπλοκής» και στην εποχή Κοσκωτά - Τράπεζας Κρήτης.

Για το φορολογικό τσουνάμι & πιθανή ενεργοποίηση του κόφτη:  Ο κόφτης έχει ήδη ενεργοποιηθεί, γιατί η κυβέρνηση δεν πληρώνει τίποτα εκτός από μισθούς & συντάξεις. Το επιχειρείν στη χώρα μας έχει καταστεί μη βιώσιμο. Εμείς μιλήσαμε για την ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης - Ο «κόφτης» έχει ενεργοποιηθεί και στις συντάξεις.

Για το πως κρίνει Αδωνι Γεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη: Δεν πρόκειται να προβώ δημόσια σε δήλωση αξιολόγησης στελεχών της Ν.Δ.. Η αξιολόγηση συνυπολογίζει τη συνολική παρουσία των στελεχών του κόμματος. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κοινοβουλευτική μου ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Επαναλαμβάνω ότι θα υπάρξει σημαντική ανανέωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας.

Για τις ευθύνες της επιχειρηματικής ελίτ: Μέρος της ελίτ βολεύτηκε με αυτό το κρατικοδίαιτο μοντέλο. Δουλειά των επιχειρηματιών είναι να επενδύουν στη χώρα τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αλλάξουμε. Η δική μας δουλειά είναι να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον επιχειρηματικής δράσης, καθώς επίσης και να προστατεύουμε τις ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η δουλειά των επιχειρηματιών δεν είναι να συναναστρέφονται κοινωνικά με τους πολιτικούς.

Για το προσφυγικό: Δεν επιτρέπω φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Νέα Δημοκρατία.  Αλλά είναι προβληματισμένος για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Εγείραμε ζητήματα πόρων, διαχείρισης.  Επίσης είχαμε συμφωνήσει σε μια κατανομή των προσφύγων αναλογικά σε όλη την επικράτεια της χώρας. Τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει. Είχαμε τις καταγγελίες του Οδ. Βουδούρη ότι η συντήρηση ενός πρόσφυγα κοστίζει στην Ελλάδα περισσότερο από ό,τι στη Νορβηγία. Σε αυτές τις καταγγελίες η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει.

Για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά: Θεωρώ απαραίτητη μια γενναία αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Δεν θεωρώ απαραίτητη ούτε χρήσιμη τη συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις. Δεν θα προσέφερε τίποτα στην ελληνική οικονομία. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται καμιά περαιτέρω αλλαγή στο υφιστάμενο επίπεδο των ομαδικών απολύσεων.

Για ασφαλιστικά ταμεία, μείωση ασφαλιστικών εισφορών & για αυτοαπασχολούμενους:  Η υπερβολική αύξηση των εισφορών είναι άδικη και θα είναι αναποτελεσματική. Το πρόβλημα των ταμείων δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί αν δεν αλλάξει η αναλογία εργαζομένων-ασφαλισμένων. Αυτή η πολιτική δεν αποδίδει και δεν θα λύσει το πρόβλημα των ταμείων. Όλο το ζήτημα αφορά την αναλογία ασφαλισμένων και συνταξιούχων, τελικά την αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Για έλεγχο στα γραφεία της συζύγου Στουρνάρα:  Κάναμε απλώς μια σκληρή αναφορά για διαρροές που έγιναν από την κυβέρνηση και συνέδεσαν τη δικαστική διερεύνηση για την επιλογή του Γ. Στουρνάρα να μην εγκρίνει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη Τράπεζα Αττικής, πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας. Οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση παρέμβαση στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη είναι απαράδεκτη και κατακριτέα και θα στηλιτεύεται από τη Ν.Δ.

Για τους συνταξιούχους: Δεν μπορώ να δεσμευθώ ότι θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι. Θα ήταν εύκολο να το πω, αλλά δεν θα το κάνω. Έχουμε προβλήματα στο ασφαλιστικό μας σύστημα και υπάρχει μία ακόμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που πρέπει να γίνει, η οποία δεν θα αφορά νέες μειώσεις συντάξεων, αλλά τη νέα γενιά και θα ενθαρρύνει την εργασία. Στην πορεία, θα δώσουμε περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το πρόγραμμά μας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Για την πρωθυπουργία: Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις δικές μου και της Ν.Δ. να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο μετριότητας, ηττοπάθειας. Δεν θέλω να γίνω άλλος ένας Πρωθυπουργός σε μία αλυσίδα μνημονιακών πρωθυπουργών που θα δεν μπορέσει να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα της χώρας. Μέσα μου έχω απομυθοποιήσει τη γλύκα της εξουσίας. Η εξουσία είναι ένα εργαλείο για να παράγουμε πολιτική και να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες.

Για την αγροτική παραγωγή, μείωση του ΦΠΑ ή ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες: 

Δεν μπορώ να δεσμευτώ για κάτι παραπάνω από ό,τι είπα χτες. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική των επιδοτούμενων προϊόντων και να πάμε σε ανταγωνιστικά. Η αλλαγή πρέπει να αφορά και τους ίδιους τους αγρότες, που πρέπει να κινηθούν όχι προς το παλιό μοντέλο των συνεταιρισμών, αλλά των ενώσεων παραγωγών. Συναντώ αγρότες που επενδύουν στην ποιότητα των ίδιων τους των προϊόντων. Υπάρχει ζήτημα παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα. Το Ισραήλ έχει κάνει θαύματα στον αγροτικό τομέα, μέσα στην έρημο.

Για το ποια είναι η διαφορά της διαπραγματευτικής πολιτικής που θα ασκήσει: Το πρώτο που θα κάνουμε θα είναι να δηλώσουμε ότι θα υλοποιήσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις και θα προσθέσουμε κι άλλες. Είμαστε αποφασισμένοι να τις υλοποιήσουμε. Πρέπει να γίνουν όλα αυτά για να γίνουμε επιτέλους μια κανονική χώρα.  Όταν υπάρχει οδικός χάρτης και μια αποφασισμένη ομάδα, μπορούμε να πετύχουμε.  Η εμπιστοσύνη κερδίζεται βήμα βήμα και θα είναι μια επίπονη δουλειά γιατί έχει γίνει μεγάλη ζημιά από τον κ. Τσίπρα.

Για την αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών & μείωση φόρων στα ΜΜΕ: Πιστεύω στα περιφερειακά ΜΜΕ, υπό την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις.Έχουν το πλεονέκτημα να είναι κοντά στην τοπική κοινωνία, πράγμα που αντικειμενικά τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν. Όπως υπήρχε και ενδεχομένως να υπάρχει ακόμη διαπλοκή στα μέσα εθνικής εμβέλειας, ενδεχομένως να υπάρχει μικρότερης κλίμακας διαπλοκή και στα περιφερειακά μέσα.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση: Έχω υπογραμμίσει την ανάγκη για γενναία συνταγματική αναθεώρηση, επιδίωξα και μια ελάχιστη συναίνεση με τον κ. Τσίπρα, όμως απορρίφθηκε. Ο Πρωθυπουργός θέλησε να μετατρέψει τη διαδικασία αυτή σε μια επικοινωνιακή φιέστα. Η διαδικασία της Αναθεώρησης αφορά την ίδια τη Βουλή και μόνο αυτή έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει αυτή τη διαδικασία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλή.

Για τον εκλογικό νόμο: Έχουμε δεσμευθεί ότι αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου, αναζητώντας τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Θα μπούμε στη διαβούλευση με τα κόμματα που θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή και θα αναζητήσουμε, γιατί όχι, ακόμη και πλειοψηφία 200 βουλευτών.Ο κ.Τσίπρας επέλεξε μια επικοινωνιακή φιέστα.

Για επανέλεγχο μετατροπών συμβάσεων και πλαστά πτυχία δημοσίων υπαλλήλων: Όσο ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχα αφιερώσει πολύ χρόνο για τέτοιες παρανομίες. Εγώ τον ξεκίνησα τον έλεγχο αυτό και βρήκα απέναντι μια οργανωμένη συμμαχία από αρκετούς δημάρχους, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον τωρινό υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο. Η κυβέρνηση στήνει ένα νέο πελατειακό κράτος, κλείνει το μάτι σε μια νέα γενιά συμβασιούχων.

Για την μη αναφορά χτες σε Καραμανλή, Σαμαρά και Μακεδονικό:  Στο συνέδριο της ΝΔ αναφέρθηκα εκτενώς στον ρόλο του καθενός στην ιστορία της παράταξης.  Έχω άριστη επικοινωνία με τους πρώην προέδρους. Η ΝΔ είναι σήμερα πιο ενωμένη από ποτέ. Η συσπείρωση της Ν.Δ. φθάνει στο 90%. Φιλοδοξώ να ηγούμαι σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπου κατατίθενται απόψεις και δουλειά μου είναι να συνθέτω.

Για Παιδεία - μνημόνιο: Η μεταρρύθμιση στην παιδεία είναι η πιο σημαντική μεσομακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε. Η κυβέρνηση την οδηγεί στον κατήφορο.  Το δημόσιο σχολείο πρέπει να παραμείνει ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας στην ελληνική κοινωνία.  Χρειαζόμαστε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια από αυτά που έχουμε. Θέλουμε μια παιδεία επίκεντρο και φυτώριο αριστείας, να μην ισοπεδώνει τα πράγματα προς τα κάτω.
Για τις διαφορετικές απόψεις κοινωνικών φορέων για τα εργασιακά- συμβάσεις: Είμαι υπέρμαχος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν επιδείξει ωριμότητα και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και να συζητούν αυτά τα ζητήματα. Δε θέλω να θυμίσω ποιος υποσχόταν κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Δεν θεωρώ ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να ορίζεται νομοθετικά, αλλά με ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός αποτυπώνει και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Για το πως μπορεί να πείσει τους πολίτες να τον πιστέψουν; Ενας τρόπος να πείσουμε τους πολίτες είναι να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας. Υπάρχει περιθώριο & για μονομερείς ενέργειες (αν διαφωνούν οι θεσμοί). Δεν ξέρω πώς μπορώ να πείσω για την ειλικρίνειά μου, ξέρω όμως ότι είμαι ειλικρινής και πιστεύω πως οι πολίτες με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα το καταλάβουν.
Γιατί οι δανειστές να δώσουν δημοσιονομικό περιθώριο στη ΝΔ και όχι στον κ. Τσίπρα; Εχουμε αυξημένη αξιοπιστία στη συζήτηση με τους πιστωτές. Θα έπρεπε εδώ και μήνες η κυβέρνηση να έχει καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Καταλαβαίνω ότι έχουμε ένα δύσκολο διεθνές πεδίο. Το ζήτημα της ελάφρυνσης των πλεονασμάτων ακούγεται όλο και περισσότερο και όχι μόνο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ δύσκολο μία οικονομία με τα ελληνικά χαρακτηριστικά να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα για μία δεκαετία, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων από μία υπερβολικά περιοριστική πολιτική. Αυτό το δέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ακόμη και εκείνοι που δημοσίως μπορεί να λένε το αντίθετο.
Για το προσφυγικό  και το θέμα στο Ωραιόκαστρο: Δεν με εκφράζουν οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου.  Ξενοφοβία και ρατσισμός δεν χωρούν στη Ν.Δ. επί της αρχής. Είναι άλλο να κατακρίνουμε κάποιες δηλώσεις και άλλο να μας στερείται η δυνατότητα να ασκούμε κριτική για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού, όπου πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά.
Για την μείωση του ΦΠΑ: Η συνολική επιβάρυνση για το καλάθι της νοικοκυράς, με βάση την πρόταση της Ν.Δ. για ΦΠΑ με χαμηλό συντελεστή 11% και υψηλό 22%, θα είναι θετική, δηλαδή θα δει ελάφρυνση στο συνολικό κόστος. Θα εξειδικεύσουμε περαιτέρω τις προτάσεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο είναι ειρωνικό να μας ασκεί κριτική γι' αυτό το ζήτημα μια κυβέρνηση που αύξησε τον ΦΠΑ στο 24%.
Για ιδιωτικοποιήσεις, διαγωνισμούς με ένα-μοναδικό υποψήφιο, μονοπώλια: Προφανώς είναι καλό να υπάρχει ανταγωνισμός. Όσο καλύτερο το κλίμα στη χώρα, τόσο περισσότεροι επενδυτές. Το ζήτημα του ΟΠΑΠ για εμάς έχει κλείσει. Υπάρχει θέμα με τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου.
Για νέο ασφαλιστικό και τους αγρότες που βγαίνουν σε σύνταξη:  Φορολόγηση- εισφορές- κόστος παραγωγής καθιστούν μη βιώσιμη την αγροτική δραστηριότητα. Το θέμα είναι κατά πόσο ο τριπλός συνδυασμός εισφορών, φορολογίας και κόστους παραγωγής καθιστά βιώσιμη την αγροτική δραστηριότητα.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή:  Απαντώ με ένα ξερό "όχι'

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.