ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Μακαρονάδα: Δείτε τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε μαγειρεύοντας

Ζυμαρικά! Ένα αγαπημένο, εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του πιάτο που πάντα μας προσφέρει γαστρονομικές απολαύσεις.

Όλοι τα μαγειρεύουμε και είμαστε σίγουροι πως μπορούμε πλέον να το κάνουμε ακόμη και με κλειστά τα μάτια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν κάνουμε, έστω κάποιες φορές, ορισμένα από τα πέντε πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι τα οποία έχει εντοπίσει το thekitchn.com

1. Χρησιμοποιείτε μικρή κατσαρόλα

Σίγουρα κάποια στιγμή δοκιμάσατε να βράσετε σπαγγέτι σε μια μικρή κατσαρόλα. Για να...χωρέσουν σίγουρα κόψατε τα μακαρόνια τη μέση. Λάααθος!

Χρησιμοποιώντας μικρή κατσαρόλα, η θερμοκρασία του νερού μειώνεται σημαντικά όταν "πετάμε" τα μακαρόνια. Κάτι που δεν συμβαίνει με τις μεγάλες κατσαρόλες. Όταν τελικά το νερό αρχίζει και πάλι να βράζει – μετά από λίγα αλλά πολύ κρίσιμα λεπτά- τα μακαρόνια πλέον έχουν αρχίζει να κολλάνε στον πάτο της κατσαρόλας ή...μεταξύ τους. Επίσης απελευθερώνεται περισσότερο άμυλο στο νερό και έτσι τα σπαγγέτι καλύπτονται από κάτι που μοιάζει με κολλώδη ουσία.

Συμβουλή: χρησιμοποιείστε μεγάλη κατσαρόλα και γεμίστε τη με περίπου 5 λίτρα νερό

pasta pot

2.Απέχετε από το αλάτι; Κάντε μια εξαίρεση

Οι περισσότεροι εξ ημών προσπαθούμε να μειώσουμε την ποσότητα νατρίου που προσλαμβάνουμε καθημερινά τόσο για λόγους πρόληψης όσο και για την αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων υγείας. Χρειάζονται όμως και οι εξαιρέσεις.

Κάποιοι σεφ λένε πως το νερό που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα θα πρέπει να είναι τόσο αλμυρό όσο το θαλασσινό. Αυτό σίγουρα είναι μια υπερβολή, αλλά σίγουρα τα ζυμαρικά χρειάζονται λίγο παραπάνω αλάτι από αυτό που λέμε “στη μύτη”.

Τα ίδια τα ζυμαρικά μάλιστα δεν απορροφούν όλο το αλάτι που ρίχνουμε στο νερό. Εξάλλου ο λόγος που το προσθέτουμε δεν είναι τόσο για νοστιμιά όσο για να “σκληρύνει” κατά κάποιο τρόπο η επιφάνεια των μακαρονιών ενώ το αλάτι βοηθά ιδιαίτερα στο μαγείρεμα των noodles.

Συμβουλή: Αφού βράσει το νερό- περίπου πέντε λίτρα πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα- προσθέστε ένα με δυο κουταλάκια αλάτι

salt

3.Μήπως βιάζεστε να ρίξετε τα ζυμαρικά; Υπομονή!

Αυτό το λάθος το έχουμε κάνει σίγουρα όλοι όχι μόνο από άγνοια αλλά και επειδή μερικές φορές απλά βιαζόμαστε και πεινάμε. Κατά έναν περίεργο τρόπο όταν βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση το νερό πάντα “φαίνεται να έχει βράσει”. Αλλά όχι! Αφού ρίξετε τα ζυμαρικά θα διαπιστώσετε, για μια ακόμη φορά, πως πολύ απλά έχουν γίνει αποκρουστικά “γλιστερά” και κολλάνε.

Συμβουλή: Απλά περιμένετε να φτάσει το νερό στο σημείο του υπερβολικού βρασμού. Μην ανησυχείτε, οι μπουρμπουλήθρες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε έφτασε η στιγμή. Μετά απλά ρίξτε τα ζυμαρικά.

pot boiling water

4.Ανακατεύετε τα ζυμαρικά ή απλά περιμένετε να βράσουν;

Το ανακάτεμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά το βράσιμο των ζυμαρικών. Εάν παραλείψετε αυτό το στάδιο κατά τη μαγειρική σας απλά θα καταλήξετε να κοιτάζετε ένα περώριο “κουβάρι” από μακαρόνια όλα κολλημένα μεταξύ τους.

Συμβουλή: Ανακατέψτε τα ζυμαρικά αμέσως αφού τα ρίξετε στο νερό που βράζει και στη συνέχεια κατά διαστήματα. Δεν χρειάζονται υπερβολές

pasta pot

5.Σουρώνουμε και μετά...ξεπλένουμε τα μακαρόνια. Όχι!

Μην ξεπλένετε τα μακαρόνια. Όχι μόνο είναι κάτι τελείως περιττό αλλά όταν το κάνετε ουσιαστικά απομακρύνετε και το άμυλο το οποίο και χρειάζεται στη διατροφή μας αλλά και βοηθάει να “κολλήσει” καλύτερα η σάλτσα στα ζυμαρικά. Πέραν όλων αυτών βέβαια, όταν ξεπλένετε τα ζυμαρικά του στερείτε την υπέροχη γεύση τους.

Συμβουλή: Σουρώστε τα ζυμαρικά, ανακινείστε για να απομακρυνθεί όλο το νερό και απλά...απολαύστε!

pasta pot

ΠΗΓΗ: www.thekitchn.com, huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.