ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα και δανειστές σφυρίζουν... λήξη την Παρασκευή

«Μαύρο» και πλαστικό χρήμα στο τραπέζι - Ένδειξη καλής θέλησης με... Ελληνικό

Ανοίγει η βεντάλια όλων των εκκρεμών προαπαιτούμενων σήμερα και... όχι μόνον: Αθήνα και δανειστές θα «αγγίξουν» και το ευαίσθητο ζήτημα της επόμενης αξιολόγησης που δεν είναι άλλα από το εργασιακό. «Τροχάδην» για το Ελληνικό, επί τάπητος «μαύρο» και πλαστικό χρήμα!
diapragmateusi

του Βαγγέλη Δουράκη

Εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης πώλησης του Ελληνικού στη Lamda Development το οποίο βρίσκεται πως τελική επεξεργασία στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Με το σχέδιο νόμου κυρώνεται η «Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και της από 19.07.2016 Τροποποιητικής Σύμβασης και ρύθμιση λοιπών συναφών θεμάτων». Πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Έτσι η Αθήνα δείχνει στους δανειστές ως ένδειξη «καλής θέλησης»  ότι πλησιάζει ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση της επένδυσης.  συνολική επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά θα φτάσει τα επτά δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, της δεσμευτικής επενδυτικής δαπάνης και του 1,5 δισ. ευρώ που θα διαθέσει το σχήμα για την κατασκευή δημοσίων δικτύων.

Στην κουβέντα με τους πιστωτές θα πέσει στο τραπέζι και η επιθυμία της Αθήνας για άμεση κατάθεση των  νομοσχεδίων για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το πλαστικό χρήμα ενώ εντός της εβδομάδας θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να αρθούν οι αρχικές ενστάσεις των δανειστών, ειδικότερα για το θέμα του φορολογικού συντελεστή για τη φορολογική αποκάλυψη και του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

Σήμερα θα εξεταστεί περαιτέρω η πρόοδος επί των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνουν το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των συνομιλιών ως την Παρασκευή, σύνταξη του compliance report στη συνέχεια, πρώτη έγκριση στο EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου και τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. «Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα ή, υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα»

  «Το ερώτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα (Σπίρτζης, Δρίτσας) ή υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα (Πιτσιόρλας) ή μήπως ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη (Τσίπρας);», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ.
  Και συμπληρώνει:
  «Δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση. Είναι σαφές ό,τι το μόνο που τους ενώνει είναι η εμμονή να μείνουν κολλημένοι στις καρέκλες τους γι” αυτό λένε ότι θέλει ο καθένας να ακούσει. Η κατάσταση της Κυβέρνησης αποτυπώνεται με μια λέξη: ΤΣΙΡΚΟ».

 2. ΝΜan. 11:22 14/09/2016

  Ο Τσίπρας κάποτε αποτιμούσε στο 1 δισ. τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τώρα τον πούλησε 400 εκατ. ευρώ

  Πριν μεταλλαχθεί σε θλιμμένο εφαρμοστή του Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ένας σπουδαίος επαναστάτης, τέτοιος που έμοιαζε έτοιμος να συντρίψει τον καπιταλισμό ανά τον πλανήτη.
  Στις 19 Απριλίου του 2013, μιλώντας στη Βουλή
  Με βάση τα ως τώρα γνωρίζουμε, μονάχα η χρηματιστηριακή αξία, όχι των παιγνιομηχανημάτων, του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ είναι στα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ προσφάτως, στην πρώτη ενδεικτική προσφορά, υπήρξε προσφορά που άγγιξε τα 1,9, ο Αστέρας αποτιμάται 1 δις. Μόνο αυτά δηλαδή κοντά στα 4 δις. Μόνο τα 4 από τα 15 που έχετε εδώ κοντά στα 4 δις. Ενώ εσείς τα έχετε αποτιμήσει και τα 15 στα 2,557 δις.
  Τι ακριβώς κάνετε; Τι ακριβώς κάνουν οι κύριοι του Ταμείου και δεν μας δίνουν και τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στην εκτίμηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου που πάτε να την ξεπουλήσετε όπως-όπως και όσο-όσο;
  (…)Δηλαδή τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος είναι η υποεκτίμηση των προσδοκώμενων εσόδων, είναι 60 φορές παρακάτω από την χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ, από την προσφορά που έγινε για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ και από την αποτίμηση αντικειμενικών εκτιμητών του ΑΣΤΕΡΑ. Ε, μετά από αυτό κύριε υπουργέ αν δεν έχετε την ευθιξία να εγκαλέσετε αυτούς που έκαναν αυτήν την αποτίμηση και να διορθώστε αυτό το τραγικό λάθος σε βάρος του ελληνικού λαού, τότε τι να σας πω».
  Αναρωτιέμαι: θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας την ποινική δίωξη του Αλέξη Τσίπρα για το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης για μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ

 3. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ !!
  ========================================================
  H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ
  (Αποτελέσματα 31/12/2003):
  ===================================================
  1. Πρωτογενείς Δαπάνες ……………………=30 Δις Euro
  2. Έλλειμμα Προϋπολογισμού ……………=3,3 % του ΑΕΠ
  3. Πρωτογενές Έλλειμμα …………………….= 0
  4. Πρωτογενές Πλεόνασμα …………………=1,7 % του ΑΕΠ
  5. Έλλειμμα Ισοζυγ. Τρεχ. Συναλλαγών.= 8,65 Δις
  6.ΔημόσιοΧρέος……………………………..=178 Δις
  Και ας δούμε πως ήταν οι ίδιοι οικονομικοί δείκτες, όταν αποχώρησε ο κ. Καραμανλής.
  ================================================
  Β. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Αποτελέσματα 31/12/2009):
  ============================================
  1. Πρωτογενείς Δαπάνες …………..= 59 Δις (Αύξηση 96,66%)
  2. Έλλειμμα Προϋπολογισμού…….=15.6 % του ΑΕΠ (36 Δις -Αύξηση 387,5%)
  3.Πρωτογενές Έλλειμμα …………….. =10,6 % του ΑΕΠ (24,5 Δις- Αύξηση = ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ
  4. Πρωτογενές Πλεόνασμα ………….=0
  5. Έλλειμμα Ισοζυγίου Τρεχουσών
  (Εξωτερικών) Συναλλαγών …………=25,8 Δις (11,2%
  του ΑΕΠ) Αύξηση 198,2%
  6. Δημόσιο Χρέος ………………………..=299 Δις (129,7%
  του ΑΕΠ) Αύξηση σε Euro: 67,98%
  Τι ακριβώς συνέβη τότε κ.Τσίπρα?
  Δεν σας ενδιαφέρει να μάθουμε την αλήθεια?
  Γιατί συγκαλύπτετε αυτή την ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ?

 4. Τα παραπάνω νέα επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μου — ίσως και την γνώμη αλλων εκατομμυρίων φηφοφόρων — οτι αυτά που ακούγονται τριγύρω μας για αυθαιρεσίες, αστοχίες, ρουσφέτια,κουκουλώματα και αλλα ευτράπελα ειναι πραγματι στην πρώτη γραμμή των ενεργιών της Κυβερνησης του Τσίπρα.
  Σαν την προσπάθεια π.χ. Της αλλαγής της εικόνας του φονικού της Αίγινας για να καλύψουν κάτι….
  Όταν δεν ειναι το κουαρτέτο στην Χώρα μας αςχολούνται με επιβραβεύσεις , ή αναθέσεις υποθέσεων σε » ημέτερους δικαστές » διανέμοντας με παράδοξο και ύποπτο τρόπο σε
  ύποπτους ανθρώπους τις άδειες των συχνοτήτων , παρουσιάζοντας το μάλιστα σαν κατόρθωμα !
  Μετα στις φιέστες παρουσιάζονται με αλαζωνική τρόπο , αυτοί οι οΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΦΑΣΙΣΤΕΣ, να μας διδάξουν τάχα ηθική και πατρδολογία !

  Τον υπόλοιπο χρόνο συνηθίσαμε να βλέπουμε τα μέλη της κυβερνησης να τρέχουν και να μην φτάνουν απολογούμενοι και εκλιπαρώντας το κουαρτέτο των δανειςτών που συνέθεσαν οι ιδιοι , οι υπερήφανοι Έλληνες της κυβέρνησης μας ,
  για να δεχτούν , όρους και μέτρα , φορολογίες και περικοπές ,απολύσεις και μειώσεις συντάξεων και μισθών!
  Μας λενε δε εν κατακλείδι , οτι αυτοί που δεν εχουν ίχνος τσίπας πιά και μας κογιονάρουν
  οτι ο Τσιπρας ειναι καλύτερος απο όσους διακυβερνησαν την χώρα μας πριν.
  Ίσως τον ανεβάζουν οι παρουσίες του Καμμένου και του Λεβέντη , θα που πείτε .
  Τοτε ναι , εχουν δήκιο , οσοι λενε , οτι εχει χαθεί ολοσχερώς η ελπίδα για τους Ελληνες .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.