ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση προβάλλει τους «δύο κόσμους» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μαξίμου: Επιχείρηση ανασύνταξης με στόχο τη ΝΔ

Να υπενθυμίσει στους πολίτες για ποιον λόγο ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακόμη και μετά την διάψευση των «αντιμνημονιακών» προσδοκιών θα επιχειρήσει το Μέγαρο Μαξίμου, προβάλλοντας το πολιτικό και ιδεολογικό χάσμα που στέκεται μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υπερβεί και την κοινωνική δυσαρέσκεια για τους φόρους και τις περικοπές, αφενός υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ αποτελεί «μέρος του παλιού πολιτικού συστήματος», αφετέρου προειδοποιώντας ότι με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη… έρχονται χειρότερες μέρες.

Με αφετηρία την χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να προβάλει τις δύο στρατηγικές διαφορές που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο κοινωνικό και δημοσκοπικό έδαφος: ο λόγος, φυσικά, για το διαφορετικό ιδεολογικό μοντέλο των δύο αντιπάλων, αλλά και για την στάση που τηρούν τα δύο κόμματα ως προς το θέμα της διαφάνειας και της διαπλοκής.

«Καμπανάκι» οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν αποστασιοποίηση μεγάλης μερίδας πολιτών από την κυβέρνηση και «άνοιγμα» της ψαλίδας υπέρ της ΝΔ έχουν θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου, έστω κι αν οι σφυγμομετρήσεις που έχει υπόψη της η κυβέρνηση και επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μία σαφώς καλύτερη εικόνα από εκείνη που μεταδίδουν οι μετρήσεις που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ. Βεβαίως, η κυβερνητική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων δεν είναι τόσο «μαύρη» όσο εκείνη των ΜΜΕ, υπό την έννοια ότι αρκετοί στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι όσο οι πολίτες αποστασιοποιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν επιλέγουν άλλο κόμμα (δηλαδή μετακινούνται στους «αναποφάσιστους» και στην «αδιευκρίνιστη ψήφο») τόσο η κυβέρνηση δε θα κινδυνεύει να κοινωνική κατάρρευση. «Είναι λογικό να έχουν απογοητευθεί πολλοί, αλλά προς το παρόν
δεν επιλέγουν άλλο κόμμα, ούτε μετακινούνται στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ελπίδες να τους ξανακερδίσουμε, όταν θα γυρίσει επιτέλους η οικονομία και θα πάρουμε τη ρύθμιση για το χρέος», τονίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι «τίποτα δεν έχει ακόμη χαθεί».

Δύο κόσμοι

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου βάζει σε εφαρμογή το σχέδιό του για να συνεχίσει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία εν γένει, αλλά και με απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα. Το πρώτο σκέλος του σχεδίου είναι να καταδειχθούν οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το ότι εφαρμόζουμε
Μνημόνια κι εμείς δεν σημαίνει ότι είμαστε ίδιοι», είναι το κεντρικό μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, συνομιλητές του πρωθυπουργού θεωρούν ότι η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν η ιδανική ευκαιρία για να «περάσει» στην κοινωνία αυτό το μήνυμα, αφού αναδείχθηκαν ξεκάθαρα οι… «δύο κόσμοι» που αντιπροσωπεύουν οι δύο μείζονες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα. Δηλαδή, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόταν την ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου και τις ίσες ευκαιρίες προς όλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε να θέτει κριτήρια αγοράς σε όλα τα στάδια και τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προκρίνοντας ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο εκπαίδευσης.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κατέκρινε την κυβέρνηση ακόμη και για τις ανατροπές στα μεταπτυχιακά, κατηγορώντας την ότι… μείωσε τα δίδακτρα. «Με τις χαμηλές τιμές στα μεταπτυχιακά, τα Πανεπιστήμια στερούνται πολύτιμων πόρων», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει ότι «την αξία των
μεταπτυχιακών την κρίνει η αγορά». Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος της ΝΔ δέχθηκε τις βολές του πρωθυπουργού για όσα είπε σχετικά με την «διασύνδεση» της εκπαίδευσης με την αγορά, προκαλώντας ιδεολογική αντιπαράθεση. Συν τοις άλλοις, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την ανάγκη να μην μπορούν οι σχολάρχες να απολύσουν εκπαιδευτικούς από ιδιωτικά σχολεία χωρίς τεκμηριωμένη εισήγηση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε το… ακριβώς αντίθετο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πνίγει» την ιδιωτική εκπαίδευση.

Επιστροφή στην διαπλοκή

Ωστόσο, πέραν του ιδεολογικού «χάσματος» που ανέδειξε η χθεσινή συζήτηση, η κυβέρνηση βάζει μπροστά και το δεύτερο σκέλος του σχεδίου της: την αντεπίθεση για θέματα διαπλοκής και ΜΜΕ. Ήδη από χθες, το Μαξίμου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «πέταξε λευκή πετσέτα» στις προκλήσεις του πρωθυπουργού να μιλήσει για την διαπλοκή και εξ αυτού του λόγου, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε ρελάνς –με φόντο την πολιτική σύγκρουση για τις τηλεοπτικές άδειες- και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπλοκή. Ταυτόχρονα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος, αναφέρονται συχνά στην λέξη «Siemens», ενώ η κυβέρνηση υπενθυμίζει συνέχεια στην κοινή γνώμη ότι η ΝΔ σχεδόν προαναγγέλλει ότι… θα επιστρέψει στους καναλάρχες τα 255 εκατομμύρια ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα, όπως φάνηκε από την συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής προχθές, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν και την υπόθεση της εφημερίδας της οικογένειας Μητσοτάκη, «Κήρυκας Χανίων», για την οποία η αρμόδια υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς παραδέχθηκε ότι το «κόκκινο δάνειο» των 300.000 ευρώ πληρώθηκε… από την κοινωνία δια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Είμαι πάντα εδώ.
    Γ. Παπανδρέου : αν αναρωτιούνται αν έφυγα, τους λέω είμαι άδω…

    Στην ενότητα της ομιλίας του για τα εσωτερικά της χώρας ο κ. Παπανδρέου έστειλε το μήνυμα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ: Δεν στεναχωριέμαι για αυτά που ακούω εναντίον μου.
    Παρότι …
    λίγοι πολιτικοί θα έχουν ακούσει τόσα.
    Γιατί συγκρούστηκα με τις ρίζες του προβλήματος στη χώρα, ίσως γι’ αυτό τα ακούω.

    @Θλίβομαι όμως, γιατί πίσω από τις απλουστεύσεις, τις ύβρεις και όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και τους μύθους, κρύβεται η άρνηση συνειδητοποίησης της πραγματικότητας.

    @@-Ακόμη χειρότερα, η προσπάθεια συγκάλυψης πραγματικών προβλημάτων και κατεστημένων καταστάσεων στη χώρα μας.
    -Για αυτό δεν θα σταματήσω να συγκρούομαι με αυτά.
    -Συγκρούστηκα με νοοτροπίες, με συμφέροντα, κατεστημένα.
    -Είμαι όμως περήφανος γιατί έδωσα μια σκληρή μάχη.
    -Ούτε και στεναχωριέμαι που έχασα μια μάχη.
    -Ο αγώνας για τη Δημοκρατία, δεν έχει ποτέ τελευταία μάχη, είναι διαρκής, είναι στάση ζωής.
    -Αυτό ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν όσοι αναρωτιούνται αν έφυγα ή αν θα επανέλθω.

    @Είμαι πάντα εδώ.
    Αλλά το διακύβευμα δεν αφορά εμένα.
    Αφορά το μέλλον της χώρας.
    Και για αυτό το μέλλον, χρειάζονται βαθιές τομές.

    @Γιατί, σας το λέω ξεκάθαρα: Αν θεωρούμε ότι, δεν υπήρχαν βαθύτατα προβλήματα στην οικονομία και το κράτος, μέχρι το 2009, τότε η απάντηση στο ερώτημα «Μετά το Μνημόνιο, τι;», είναι απλή:
    Ξανά Μνημόνιο

  2. NMan. 14:16 29/09/2016

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ
    ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ …

    Η οικονομία σήμερα, ακόμη πιο πολύ από πρίν, βουλιάζει στα καΜένα πολιτικά εξαμβλώματα.

    *H ανεργία κτυπά κόκκινο και οι επιβήτορες εξουσίας και του ελληνικού λαού, κάνουν προπόνηση λαϊκισμού, πατριδοκαπηλίας, και προκλητικού παρασιτισμού.
    *1.500.000 άνεργοι ψάχνουν για μια θέση ’’στον ήλιο’’ ενώ οι αγράμματοι και άχρηστοι κομματικοί στρατοί γεμίζουν τις λίστες πληρωμών κάθε τέλους του μήνα και μάλιστα ‘’ανάξιων’’ και χαμένων πληρωμών.

    *Λιποθυμούν τα παιδιά στα σχολεία και ο καΜένος εντελώς ‘’καίει- αποτεφρώνει- τα δημόσια ταμεία και ..αναβαθμίζει το χρέος και τα ελλείμματα.

    *Τακιμιάζει ο Αλέξης με τον Πάκη τον φυσικό αυτουργό της χρεοκοπίας μας μαζεύει στην κυβέρνηση όλα τα ακροδεξιά απολειφάδια της κομματικής ..υποδιαστολής.

    *Σήμερα ο ΛΑΟΣ μας, αντιλαμβάνεται με τρόμο το λάθος του και ζητά εκδίκηση από τους εγκληματίες που τον εξαπάτησαν.

    *Γιατί και πώς(?) άραγε ‘’έπεσε στην παγίδα’’ των εξουσιολάγνων προδοτών και αποστατών?
    *Ποιος ‘’Αίολος’’ άνοιξε μόνος του τον ασκό της απιστίας των συκοφαντών και των μπουρδολόγων φοροφυγάδων?
    *Που είναι ο Βασίλης μαυροκόκκινος δικαστής ,που κάθε λίγο ‘’πυρπολούσε το πέλαγος’’ με τις κατηγορίες του και τις μισερές μιζέριες του, εναντίον του Πασόκ και ειδικά εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου? Δεν ‘’καταδίκασε’’ τον Ανδρέα και ήθελε να συμβάλλει στην τιμωρία του Γιώργου?

    * Που είναι εκείνος ο μικρός και αδόκιμος Αλέξης, να μας ενημερώσει για το ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ των 86Δις ευρώ που μας ετοιμάζει?
    *Αυτό εννοούσε όταν έλεγε «θα σχίσει» τα μνημόνια τα μικρά και θα πάμε στα… μεγάλα? και εγώ περιμένω έξη μήνες να αλλάξει η ζωή μου, να γίνω περήφανος και αγωνιστής έλληνας γεμάτος αξιοπρέπεια και καλλίτερη και χωρίς άγχος ζωής?

    *Και αντί για αυτό, «συγκάλυψε» τον ΨΕΥΤΗ πολιτικό απατεώνα Καραμανλή, έκανε Πρόεδρο τον φυσικό αυτουργό εκτελεστή της οικονομίας Πάκη τον σεξουλιάρη, που λένε .
    «Τακίμιασε» με τα πολιτικά απόσκατα και συγκυβερνά με καΜένους, Γρηγοροβλαμμένους και Παυλοκαυλωμένους ?
    *Με αυτό το πρόγραμμα και με αυτά τα πολιτικά απορριμματοφόρα θα »επιδιώξει» να σώσει και να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα μας?

    *Πόση πίκρα αισθάνομαι, μαζί με τον ‘’παρασυρόμενο’’ λαό μας, από τους ψευτοκαΜένους συκοφάντες ‘’κίναιδους’’ της αφελούς δημοκρατίας μας, να την ‘’βλέπω’” να ..βιάζεται ασύστολα, ανεπαίσχυντα και να »γεννά» τα εξώγαμα εξαμβλώματα της πολιτικής αλητείας, της καταστρατηγημένης δικαιοσύνης και της διεφθαρμένης παραοικονομίας?

    *Με θλίψη και οργή βλέπω και σκέπτομαι, ότι απεδείχθη περίτρανα, ότι οι προσπάθειες που έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ήταν ότι το ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί η Ελλάδα, μετά την αναισθησία του ..βουδιστή, την υπονόμευση του Καλαματιανού, του Τσίπρα και των άλλων..καμένων εγκεφάλων και ανεγκέφαλων, τόσο της μέσο-ακροδεξιά,ς όσο και της κουλτουροδιαστελόμενης ..αριστεράς καρδίας και της δεξιάς τσέπης.
    ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ να συλλάβει αυτούς πολιτικούς απατεώνες?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.