ΚΟΣΜΟΣ

15.000 άνθρωποι

Μεγάλη διαδήλωση κατά του ρατσισμού στο Ελσίνκι

Περίπου 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Ελσίνκι για να διαμαρτυρηθούν κατά της ανόδου του ρατσισμού και της αύξησης των περιστατικών βίας από ακροδεξιούς, μετά τον θάνατο πρόσφατα ενός νεαρού άνδρα που δέχθηκε επίθεση από έναν νεοναζί, γνωστό στις αρχές.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης για τους ίδιους λόγους σε άλλες περιοχές της χώρας, έκανε γνωστό η αστυνομία σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα συμμετείχε σε μια πορεία στο Κουόπιο (κεντρικά).

«Οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για έναν καλό λόγο. Διότι η αύξηση των επεισοδίων βίαιου εξτρεμισμού ανησυχεί την μεγάλη πλειονότητα των Φινλανδών» δήλωσε ο Σιπίλα στο ραδιοφωνικό δίκτυο YLE, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα νέα μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αντιδιαδηλώσεις, με πολύ μικρότερη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στο Ελσίνκι, όμως η αστυνομία προνόησε προκειμένου οι αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών να μην συναντηθούν και δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.

Η κύρια διαδήλωση στην πρωτεύουσα, υπό το σύνθημα «Σταματήστε αυτό Τώρα!» διοργανώθηκε από μια ομάδα που δημιουργήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Faceobook μετά τον θάνταο ενός νεαρού άνδρα ο οποίος δέχθηκε επίθεση στο περιθώριο μιας εκδήλωσης εναντίον της μετανάστευσης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένας νεοναζί ηλικίας 26 ετών, γνωστός στις αρχές, ο Γιέσε Τορνιαίνεν φέρεται να χτύπησε τον Γίμι Καρτούνεν, 28 ετών, όταν εκείνος έφτυσε ως αποδοκιμασία προς τα μέλη του Κινήματος Αντίστασης της Φινλανδίας, μιας νεοναζιστικής οργάνωσης.

Έχασε την ισορροπία του από μια κλωτσιά που δέχθηκε στον θώρακα και το κεφάλι του χτύπησε στο έδαφος: απεβίωσε μία εβδομάδα αργότερα, την 16η Σεπτεμβρίου, από εγκεφαλική αιμορραγία.

Ο Τορνιαίνεν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του, έχει προφυλακιστεί.

Η ομάδα στο Facebook, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σημερινή διαδήλωση στο Ελσίνκι κατήγγειλε την «κουλτούρα της σιωπής» τα τελευταία χρόνια στην Φινλανδία η οποία «ενθάρρυνε την άνοδο του φασισμού και του ρατσισμού».

Το νεοναζιστικά κινήματα κι άλλες ακροδεξιές οργανώσεις έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους στην χώρα από το 2015, μετά την άφιξη 32.500 μεταναστών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.