ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

«Μένουμε Ευρώπη» στα Μνημόνια, «Μένουμε Ιράν» στα Θρησκευτικά

Όσοι γνωρίζουν το βάθος και την έκταση της συντηρητικής σκέψης της διοικούσας Εκκλησίας, δεν είχαν αμφιβολία ότι, παρά τον εξαντλητικό και πολύμηνο διάλογο για το μάθημα των Θρησκευτικών, η υπόθεση θα κατέληγε σε σύγκρουση.

Η Εκκλησία έχει πολλάκις δείξει ότι δεν έχει καμία διάθεση για αλλαγές, ούτε πρόκειται έτσι εύκολα να «αναγνωρίσει» στην Πολιτεία το αυτονόητο δικαίωμα να ρυθμίζει τα του οίκου της. Έστω κι αν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (ευτυχώς) δεν είναι Χριστόδουλος, ουδείς περίμενε ότι η Εκκλησία θα δεχόταν εύκολα θεσμικές αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια πριν.

Πρόκειται, βεβαίως, για αλλαγές που στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη θεωρούνται αυτονόητες και για θέματα που είναι λυμένα εδώ και δεκαετίες. Πολλώ δε μάλλον σε ό,τι αφορά όχι γενικά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, αλλά τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών: σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία, δεν νοείται σχολικό μάθημα με κατηχητικό και ομολογιακό χαρακτήρα. Και η επιλογή των γονέων να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να παρακολουθούν το μάθημα τα παιδιά τους δεν λύνει το θέμα. Απλώς μεταβιβάζει στους γονείς την ευθύνη γι’ αυτά που έπρεπε να έχει κάνει το κράτος.

Τούτων δοθέντων, η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε Θρησκειολογία είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν. Όποιος θέλει να κατηχήσει το παιδί του, μπορεί να το στείλει σε κατηχητικό ή στην Εκκλησία. Ο προσηλυτισμός και η κατήχηση δεν είναι δουλειά του σχολείου.

Παρότι όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να αποτελούν κοινό τόπο για όσους πολιτικούς και κόμματα αυτοπροσδιορίζονται ως «μεταρρυθμιστές», το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης έδειξε ότι το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μένος δεν άφησε περιθώριο στην ορθή σκέψη. Ούτε στην επιβεβαίωση του «μεταρρυθμιστικού» αυτοπροσδιορισμού τους. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φιλοτεχνεί εδώ και χρόνια προφίλ «μεταρρυθμιστή», ωστόσο σε αυτή τη συγκυρία θυμήθηκε την συντηρητική παράδοση της  Δεξιάς. Όπως ο προκάτοχός του, Κώστας Καραμανλής, έβαζε μετά συζύγου την υπογραφή του στο δημοψήφισμα του Χριστόδουλου, έτσι και η ΝΔ διαπύρως διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας δεν γίνονται.

Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, ακυρώνοντας την γενναία στάση της κυβέρνησης Σημίτη κατά της Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων, πήρε ακριβώς την ίδια θέση.

Μπορεί αυτά τα κόμματα να πρωτοστάτησαν στα συλλαλητήρια «Μένουμε Ευρώπη» και να καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να… υπογράψει ό,τι δη και όπου δη προκειμένου να μη διασαλευθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ωστόσο σε ένα τέτοιο θέμα συμπορεύονται και στηρίζουν τους μουλάδες της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Και εντάξει, για την Δεξιά θα έπρεπε να είναι κάποιος αφελής ή ευκολόπιστος για να πιστέψει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πήγαινε κόντρα στην παράδοση του κόμματός του και στην ιστορική πολιτική «καθυστέρηση» της Δεξιάς. Από τότε που ζήτησε την παραίτηση Μουζάλα για το «Μακεδονία», ακυρώνοντας ακόμη και την κληρονομιά του πατέρα του, έπεσαν οι μάσκες.

Ωστόσο, πολλοί εξεπλάγησαν με την στάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, σημειωτέον, ήρθε σε κόντρα με την ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών και τις λοιπές συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όμως, ούτε για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πέσουμε από τα σύννεφα. Και τότε, πίσω στο μακρινό 2001, ο Σημίτης μόνος του έδινε τη μάχη, μαζί με τον Σταθόπουλο, τον Σηφουνάκη και 2-3 άλλους ακόμη.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. GeoSof 15:58 27/09/2016

    Σαν θεολόγος εκπαιδευτικός θεωρώ απαράδεκτο και συκοφαντικό να υπάρχει ακόμα και ως υπόνοια ότι είμαι γρανάζι μιας θρησκευτικής εκπαίδευσης που παραπέμπει σε «Iράν‘‘ . Μέχρι τώρα γινόταν ερμηνεία των κειμένων της Αγίας Γραφής στο Γυμνάσιο ανάλογη με την ερμηνεία της Ιλιάδας και της Οδύσσειας . Ο συντάκτης μάλλον επηρεάζεται από ιδεολογικές αγκυλώσεις ή είχε πικρή εμπειρία από καποιον ’’συνάδελφο’’ που δεν υπηρετούσε σωστά το λειτούργημά του . Επίσης μάλλον δεν έχει επισκεφθεί το Ιράν οπότε διολίσθησε σε έναν εντελώς άστοχο και άδικο παραλληλισμό

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.