ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο-παρέμβαση

Μίκης Θεοδωράκης: Το φάσμα του Τσαουσέκου υπερίπταται της χώρας μας

Η Ελλάδα και η Ευρώπη εισέρχονται σε μία νέα αποφασιστική φάση της ιστορίας, με τη μορφή φαρσοκωμωδίας
mikis

Τροφή για σκέψη και για διάλογο προσφέρει με άρθρο-παρέμβαση ο Μίκης Θεοδωράκης, σχολιάζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, της οποίας «υπερίπταται το φάσμα του Τσαουσέσκου», αλλά και στην Ευρώπη, με «τα φαντάσματα των επιφανών μνηστήρων της Ευρώπης» να ανοίγουν την πόρτα σε μία νέα «αποφασιστική φάση» της ιστορίας, «με τη μορφή φαρσοκωμωδίας».

Αναλυτικά το άρθρο του γνωστού μας μουσικοσυνθέτη:

«Όλα δείχνουν ότι με το φάσμα του Τσαουσέσκου να υπερίπταται της χώρας μας και τα φαντάσματα των ‘‘επιφανών’’ μνηστήρων της ηγεμονίας της Ευρώπης (δηλ. Ναπολέων, Μέτερνιχ, Χίτλερ) μπαίνουμε σε μια νέα αποφασιστική φάση τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής ιστορίας που έχει τη μορφή φαρσοκωμωδίας.

Για τον λόγο αυτόν θέλοντας να προσφέρω στους συμπατριώτες μου μια νότα αισιοδοξίας που παράλληλα να περιέχει και τη διάσταση της αυτογνωσίας και αυτοκριτικής που οφείλουμε να έχουμε πάντα ως λαός, θα ήθελα να θυμίσω τα παρακάτω δύο ποιήματα - τραγούδια μου που μου ενέπνευσε η νύχτα της δικτατορίας του 1967 και που δυστυχώς από εντελώς άλλη σκοπιά παραμένουν σήμερα επίκαιρα:

Καιρός να δεις

Σου είπαν ψέματα πολλά
ψέματα σήμερα σου λένε ξανά
κι αύριο ψέματα ξανά θα σου πουν.
Ψέματα σου λένε οι εχθροί σου
μα κι οι φίλοι σου με ψεύτικες αλήθειες σε κοιμίζουν.
Ψεύτικη δόξα σου τάζουν οι ψεύτες
μα κι οι φίλοι σου σού κρύβουν την αλήθεια.
Πού πας με ψεύτικα όνειρα;
Πού πας με ψεύτικα όνειρα;
Καιρός να σταματήσεις
καιρός να τραγουδήσεις
καιρός να κλάψεις και να πονέσεις
καιρός να δεις.

Είσαι Έλληνας

Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά.
Πρέπει να γίνεις, πρέπει να κλάψεις.
Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος.
Η εκπόρθηση να φτάσει ως τις ρίζες των βουνών.
Είσαι Έλληνας. Είσαι Έλληνας.
Πίνεις την προδοσία με το γάλα.
Πίνεις την προδοσία με το κρασί.
Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος.
Πρέπει να δεις, πρέπει να γίνεις.
Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά».

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ενας Έλληνας που Δικαια εχει τιμηθεί όσο κανένας άλλος εν ζωή , είναι λογικο
  να μην τα εχει καταφέρει ολα τέλεια .
  Εγώ του προσάρτω στα μείον το οτι δεν μελοποίησε το «δεν πληρώνω , δεν πληρώνω «.

 2. «Σ” ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ!»

  ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ-ΦΩΤΙΑ του (νέου καναλάρχη) Χρ. Καλογρίτσα με τον (βαρυποινίτη) Παν. Βλαστό…
  9/02/2016

  Το «Βήμα» δημοσίευσε πρόσφατα, εν όψει του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, τηλεφωνική επικοινωνία, από τον Μάιο του 2009, που καταγράφηκε από τον υπερκοριό της ΕΥΠ, μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα -που ήδη πήρε μία από τις 4 άδεις- και του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού. Ήταν η περίοδος, όπως γράφει η εφημερίδα, που ο Παναγιώτης Βλαστός είχε προχωρήσει στην απαγωγή – στις αρχές του 2009 – του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου.

  Ο Παναγιώτης Βλαστός είχε χρησιμοποιήσει τότε την εταιρεία του εργολάβου Γιώργου Τρομπούκη για να ξεπλύνει μέρος από τα 30 εκατομμύρια των χρημάτων που δόθηκαν για την απελευθέρωση του επιχειρηματία. Όπως γράφει το Βήμα, τα χρήματα φέρεται να τα είχε μεταφέρει στα γραφεία του Τρομπούκη σε μαύρες σακούλες. Ο Τρομπούκης, που φέρεται να έχει φιλικές σχέσεις με τον Χρήστο Καλογρίτσα, είχε έρθει σε επαφή με τους απαγωγείς μέσω άλλων κακοποιών που ήταν κουμπάροι του.

  Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως το όνομα του Χρήστου Καλογρίτσα μνημονεύεται και στην πρόσφατη υπόθεση με τους δημοσιογράφους εκβιαστές. Ο Παναγιώτης Μουσσάς, εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, σε συνομιλία του αναφέρει πως «εγώ ανήκω στην οικογένεια Καλογρίτσα», χρησιμοποιώντας το όνομα του επιχειρηματία ως «δείγμα της ισχύος του», γράφει το Βήμα.

  Η απαγωγή Παναγόπουλου είχε σημειωθεί το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 2009 στο Καβούρι. Ο εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 13 ημέρες, ύστερα από καταβολή λύτρων-ρεκόρ για τα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά. Το καλοκαίρι του 2009 η Ασφάλεια Αττικής εξιχνίασε την υπόθεση – όπως και άλλες εγκληματικές ενέργειες – και προχώρησε στην άσκηση διώξεων εναντίον 18 ποινικών, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Βλαστός, στον οποίο αποδόθηκε ο ρόλος του «εγκεφάλου» της οργάνωσης.

  Ο Παναγιώτης Βλαστός καταδικάστηκε το 2012 για την απαγωγή Παναγόπουλου και για άλλες ενέργειες σε δύο φορές ισόβια και επιπλέον ποινή 66 ετών και 12 μηνών και ο Γιώργος Τρομπούκης σε 15 χρόνια φυλάκιση. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό είναι σε εξέλιξη.

  Ακολουθεί συνομιλία της 27ης Μαΐου του 2009. Αρχικά συνομιλούν ο Τρομπούκης και ο Βλαστός, ωστόσο στη συνέχεια συμμετέχει και ο Χρήστος Καλογρίτσας.

  ΒΛΑΣΤΟΣ: Πού είσαι, γιγαντάκια μου;
  ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ελα, αδερφέ μου, είμαι με τον πατέρα μας.
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Ναι, ναι, ναι…
  ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Πάρ” τον να σου πει μια καλησπέρα.
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Δώσ” μου, δώσ” μου τον….

  Ο Τρομπούκης ακούγεται να δίνει το τηλέφωνο στον κ. Καλογρίτσα για να μιλήσει με τον Βλαστό.

  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Ελα, καμάρι μου…
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Καλησπέρα, τι κάνουμε; Καλά είμαστε; Καλά;
  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Είμαι καλά, εδώ έχω τον μικρό και με κρατάει έτσι, ας πούμε, για να μην πάθω και τίποτα, μην πάθουμε και κάνα έμφραγμα, τώρα έχω και γεράματα εγώ.
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Μια χαρά.
  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Και σε περιμένω, και σε περιμένω…
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Μια χαρά…
  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Να βγεις έξω, να σε δούμε, να σε συναντήσουμε, εντάξει;
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Κι εγώ, κι εγώ να ξέρεις, θα τα πούμε, και ότι είσαι φίλος του φίλου μου, να ξέρεις… (σ.σ.: ακατάληπτο) πατέρας… (σ.σ.: ακατάληπτο).
  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Σ” αγαπάω πολύ, σ” αγαπάω πολύ…
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Κι εγώ σ” αγαπάω πολύ…
  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Σ” αγαπάω πολύ…

  ΒΛΑΣΤΟΣ: Να “σαι σίγουρος, εντάξει;
  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Και να ξέρεις ότι ξέρω για σένα από την πρώτη μέρα που ακούστηκε το όνομά σου.
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Ναι, ε;
  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Από τότε σε ξέρω και σε παρακολουθώ.
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Εντάξει.
  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Γιατί είμαι περήφανος μ” αυτά, εντάξει;
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, έτσι; Σ” ευχαριστώ…
  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Να “σαι καλά, σ” αγαπώ. Εμείς εδώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, εντάξει;
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, να “σαι καλά.
  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Σ” αγαπώ πολύ, να “σαι καλά.
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Σας ευχαριστώ, κι εγώ…
  ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Αντε, καμάρι μου, να “σαι καλά, γεια σου, γεια.
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Γεια.

  Είχαν προηγηθεί άλλες συνομιλίες όπου ο Γ. Τρομπούκης «διαφήμιζε» στον Παναγιώτη Βλαστό την παρεμβατική δυνατότητα αλλά και τον θαυμασμό που τρέφει γι” αυτόν ο κ. Καλογρίτσας. Φτάνοντας σε προφανείς υπερβολές. Η συνομιλία της 27ης Απριλίου 2009, που είχε προηγηθεί της ανωτέρω, έχει ως εξής:

  ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Να σου πω, ο ΚΑΛΟ… σε γουστάρει, πεθαίνει.
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Σώπα, ρε. Ποιος είναι αυτός;
  ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ναι, ρε, ναι. Σε γουστάρει, σε γουστάρει.
  ΒΛΑΣΤΟΣ: Ο δικός σου; Ο δικός σου;
  ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ναι, ο ΚΑΛΟΣ, ναι. Θα κάνω ό,τι μπορώ…

  Παράλληλα, στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν και άλλες ενδεικτικές αναφορές στο όνομα του Χρήστου Καλογρίτσα. Σχετικό κείμενο αφορά τηλεφωνική επικοινωνία στις 23 Ιουνίου 2009 του Παναγιώτη Βλαστού με μια δικηγόρο. Εκεί όπως μνημονεύεται «συζητάνε για τον κ. Καλογρίτσα και η δικηγόρος λέει στον Βλαστό ότι από το ραντεβού που είχε μαζί του κατάλαβε ότι θα τον βοηθήσει γιατί τον θέλει έξω από τη φυλακή για να του κάνει δουλειές».

  Όμως στο ίδιο έγγραφο υπάρχει και άλλη αναφορά σε συνομιλία Καλογρίτσα – Βλαστού που φέρεται να πραγματοποιείται στις 16 Ιουνίου 2009. Όπως σημειώνεται στο εν λόγω υπηρεσιακό κείμενο «ο Τρομπούκης παίρνει τηλέφωνο τον Βλαστό και του δίνει να μιλήσει με τον Καλογρίτσα. Ο Καλογρίτσας διαβεβαιώνει τον Βλαστό ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει, όπως π.χ. να παρέμβει στην 5η ανακρίτρια ή να καταθέσει αν χρειαστεί ως μάρτυρας. Θα συνεννοηθεί για τις ενέργειες που θα κάνει με τη δικηγόρο και θα προγραμματίσει με τον Τρομπούκη μια επίσκεψη στις φυλακές για να τα συζητήσουν από κοντά».

 3. ΤΟΣΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΠΟΥ…ΧΩΡΑΝΕ?

  Καλά, όλοι κάνουν προπαγάνδα και ο καθένας γράφει ‘’τα δικά του’’?

  Τελικά , ΜΕ ΤΟΝ ‘’Iliatora’’’ του Καμμένου δεν πήγε διακοπές ο Τσίπρας??
  =========================================
  Ακόμη πιο ΒΡΩΜΙΚΗ πρόκληση και αναίδεια…!

  Όχι μόνο «συνέταιροι», αλλά και φίλοι
  Παρά το γεγονός ότι πολιτικά μιλώντας, τα «χνώτα» τους δεν ταιριάζουν, ο Πάνος Καμμένος και ο Αλέξης Τσίπρας σφυρηλατούν μία ισχυρή φιλία ενόσω συγκυβερνούν.
  Με άλλα λόγια, εκτός από κυβερνητικοί εταίροι και… «συνέταιροι», έχουν γίνει και φίλοι. Για τον λόγο αυτό, το Μεγάλο Σάββατο έφυγαν με το σκάφος του
  υπουργού Εθνικής Άμυνας για το «Πόρτο Ύδρα», ενώ το Πάσχα βρέθηκαν στην φρεγάτα Αδρίας , για να ανταλλάξουν ευχές με το πλήρωμα. Προφανώς, όλα τα παραπάνω συνυπολογίζονται στα διάφορα… σενάρια περί αλλαγής κυβερνητικού εταίρου, αφού φαίνεται πως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε για να μείνει…

 4. ΧΜ 23:08 02/09/2016

  Πρόεδρος της Δημοκρατίας » γιός χουντοσποράς»?

  Ένας ακόμη οικογενειακός φίλος του Αρχιεπίσκοπου της Χούντας….
  Η γνωριμία της οικογένειας του με τον πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, ανάγεται στα χρόνια της δεκαετίας του 1980, όταν ο Βασίλης Παυλόπουλος, ο πατέρας του Προκόπη και ο Παύλος Τσίπρας, ο πατέρας του Αλέξη, ήταν φίλοι και στήριζαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο [Κοτσώνη], τότε προκαθήμενο της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη διάρκεια της χούντας της 21ης Απριλίου, που είχε επικεφαλής το Γεώργιο Παπαδόπουλο
  Μέσω του χουντικού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη , ο Παύλος Τσίπρας συνιδρυτής (με τον Ίωνα Παράσχη ) της τεχνικής εταιρείας «Σκαπανεύς ΑΤΕ» που μαζί με την «ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ» και την «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ» ήσαν οι τρείς εταιρείες που έπαιρναν ΟΛΑ τα Μεγάλα Έργα επί 21ης Απριλίου, συνδέθηκε με την «χριστιανικώτατη» οικογένεια των Αλαβάνων (Κοτσώνης και Αλαβάνοι ήσαν Τήνιοι), η οποία διαχειριζόταν επί 100 χρόνια το χρυσοφόρο Προσκύνημα της Τήνου. Έτσι έμαθε τον μικρό Αλέξη (γεννήθηκε το 1974), ο Αλέκος Αλαβάνος, και γι’ αυτό τον πρότεινε για την Αρχηγία του Συνασπισμού τον Φεβρουάριο του 2008.

  Ο Αλέκος Αλαβάνος, μέλος της «χριστιανικώτατης» οικογένειας των Αλαβάνων, επέλεξε σχεδόν πραξικοπηματικά να επιβάλλει τον Τσίπρα στην ηγεσία του Σύριζα;
  Αυτό είναι ..το προσόν του Αλέξη, που αρκεί για να σώσει την Ελλάδα των παιδιών μας?

 5. ΝΒ 23:04 02/09/2016

  Τι έγινε στο μυστικό ραντεβού Τσίπρα – Ράικου;

  Δυσφορία από δικαστικούς κύκλους για τη μυστική συνάντηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και της επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Ελένης Ράικου…

  Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στους ανώτατους κύκλους της Δικαιοσύνης η συνάντηση Τσίπρα με την επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Ελένη Ράικου. Και τούτο διότι δεν προβλέπεται από την εθιμοτυπία επίσημη συνάντηση οιουδήποτε πολιτικού, πόσο μάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δικαστικό ή εισαγγελικό παράγοντα παρά μόνο με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το προεδρείο του ΣτΕ οι οποίοι επιλέγονται από το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης. «Τα δικαστήρια δεν προσφέρονται για … δημόσιες σχέσεις» σχολίαζαν πικρόχολα οι ίδιοι κύκλοι. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ράικου έχει οριστεί επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.