ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ιστορική αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου»

Ν. Παππάς: Μπαίνει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας

Πλέον στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί.Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους,παράγοντας ποιοτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε γραπτή δήλωσή του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις 4 τηλεοπτικές άδειες.
pappas

Η δήλωση του κ.Παππά:

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας.

Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.

Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.

Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας.

Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους.

Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι –και με τα  περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά».

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜan. 12:25 02/09/2016

  Το αληθινό «Μαύρο» της Κόκκινης προπαγάνδας!

  Μερικές αλήθειες για τις τηλεοπτικές άδειες, σήμερα που κορυφώνεται το ψέμα.
  Και κάποια απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα για την «τάξη» που – υποτίθεται ότι – θα βάλει στο χάος! Σήμερα που κορυφώνεται το χάος…
  Πρώτη αλήθεια:
  Οι τηλεοπτικές άδειες δόθηκαν επί οικουμενικής κυβέρνησης Τζανετάκη, το 1989-90, όπου συμμετείχε και η
  ———————————————————————————————————————————————————-
  Αριστερά. Και μάλιστα τότε θεσπίστηκε η μεσολάβηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με εισήγηση της
  ———————————————————————————————————————————–
  Αριστεράς (του Συνασπισμού, τότε) γι’ αυτό ακριβώς το λόγο: Για να καθορίζει την αδειοδότηση και το έλεγχο
  ———————————————————————————————————————————————-
  της λειτουργίας των ιδιωτικών Καναλιών μια «Αρχή» ανεξάρτητη από την Κυβέρνηση. Τώρα, «πρώτη φορά Αριστερά στην Κυβέρνηση», και το Ραδιοτηλεοπτικό το παρέκαμψαν. Παραβιάζοντας και το Σύνταγμα…
  Δεύτερον, οι άδειες που δόθηκαν τότε ήταν προσωρινές. Αλλά τα κανάλια αδειοδοτήθηκαν, και έκτοτε πλήρωναν και φόρους και ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.
  Τρίτον, υπήρξαν παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο άδειες μεταβιβάστηκαν, ή κανάλια μπήκαν στο χρηματιστήριο, ή κανάλια που πήραν τοπικές άδειες τις μετέτρεψαν σε πανεθνικής προβολής. Αλλά άδειες υπήρχαν!
  Και παρέμενε ως «εκκρεμότητα» η μετατροπή των προσωρινών αδειών σε μόνιμες. Αυτό! Όχι τα άλλα που ακούμε δεξιά-αριστερά…
  Τέταρτον, υπήρξαν ακόμα και παρατυπίες ή σκάνδαλα, στον τρόπο με τον οποίο δανειοδοτήθηκαν κανάλια την τελευταία 20ετία. Όμως άλλο πράγμα η δανειοδότηση από τις τράπεζες κι εντελώς διαφορετικό η αδειοδότηση από το κράτος. Μη τα μπερδεύουμε…
  Αυτά τα «τραπεζικά» σκάνδαλα, δεν έχουν σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες ούτε με τον «προσωρινό» χαρακτήρα τους. Αλλά με τον τρόπο που λειτουργούσαν οι τράπεζες και οι δανειοδοτήσεις σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κι όχι μόνο στα τηλεοπτικά μέσα. Είναι θέμα σοβαρό, σοβαρότατο αλλά άσχετομε τις άδειες.
  Πέμπτον, μέχρι τώρα υπήρξαν δύο αντικειμενικοί λόγοι που εμπόδιζαν την τακτοποίηση του θέματος των αδειών.
  Πρώτα-πρώτα άλλαξε – ή μάλλον άλλαζε συνεχώς – η τεχνολογία.
  Κι ύστερα, άλλαξε – και τελευταία άλλαξε δραματικά – και η ίδια η (τηλεοπτική) αγορά.
  Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι περισσότερες χώρες έμπαιναν (ή είχαν ήδη μπει) στην ψηφιακή εποχή.
  Όταν η τηλεόραση λειτουργούσε στο περιορισμένο «αναλογικό» φάσμα, «χωρούσαν» μόνο 4 ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Υπήρχε, δηλαδή, τεχνικός περιορισμός!
  Και το κράτος παρείχε στην ουσία τότε «μερίδια» από περιορισμένο δημόσιο (τηλεοπτικό) χώρο στο αναλογικό φάσμα. Κι έφτιαχνε τηλεοπτικά ολιγοπώλια…
  Συνεπώς, έπρεπε η αδειοδότησή τους να περιλαμβάνει και το κόστος ολιγοπωλίου. Δηλαδή αφού μικρός αριθμός τηλεοπτικών καναλιών θα μοίραζε την πανελλήνια διαφημιστική πίτα, θα ήταν λογικό να καταβάλουν και περισσότερα στο κράτος, ως «αντίτιμο» γι’ αυτό το «ολιγοπωλιακό» προνόμιο που αγόραζαν.

 2. NMan. 11:33 02/09/2016

  Αλέξης Τσίπρας Ένας ανίκανος και άχρηστος πολιτικός-επαγγελματίας.
  =====================================================
  Στην πιο δύσκολη περίοδος που περνάει η Ελλάδα, έχουμε την ατυχία να έχουμε ένα ανίκανο και άσχετο πρωθυπουργό.
  Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι έγινε πρωθυπουργός με πολλά ψέματα! Πάρα πολλά ψέματα. Επίσης, γνωρίζουμε όλοι ότι είχε συμφωνήσει για υπογραφή νέου μνημονίου πριν τις εκλογές και απλά το έπαιζε καραγκιόζης μπροστά στις κάμερες. Βέβαια, αν δεν είχε συμφωνήσει, πρωθυπουργός δε θα γινόταν ποτέ.
  Σε άλλες εποχές, ο Τσίπρας θα είχε συλληφθεί και θα είχε ήδη μπει φυλακή για εσχάτη προδοσία.
  Αλλά έχουμε πει, μόνο όποιος πάει κόντρα στο σύστημα συλλαμβάνεται, και ο Τσίπρας, ως πιστό σκυλί των ισχυρών θα είναι στη θέση του για πολλά χρόνια ακόμα!
  Η Ελλάδα καταστρέφεται!
  Η Ελλάδα τελειώνει!
  Όλοι κλείνουν τα σύνορα, παρατάσσουν στρατό, ενώ εμείς βάζουμε τους φαντάρους μας να φτιάχνουν σκηνές και να μαγειρεύουν για τους λαθρομετανάστες.
  Τέτοια κατάντια για φαντάρους που κάποτε οι πρόγονοί τους τα βάλανε με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι.
  Κατάντια. Άλλη λέξη δεν υπάρχει να περιγράψεις αυτό που γίνεται.
  Ακούς ή διαβάζεις ειδήσεις και βλέπεις 2 πράγματα:
  1.Φορο-καταιγίδα, πλειστηριασμούς και πρόστιμα για τον γηγενή πληθυσμό.
  2.Σπίτια, σίτιση και Ευρωπαϊκά προγράμματα για τους λαθρομετανάστες.
  Όταν ο Έλληνες είχε οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης και της αύξησης φορολογίας, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Αντιθέτως είπαν όλοι: Καλά να πάθετε… χάστε τα σπίτια σας τώρα. Πληρώστε!
  Αντιθέτως, η Ευρώπη βρήκε εκατομμύρια… δισεκατομμύρια Ευρώ για να πληρώσει σκηνές, σίτιση, ενοίκια κλπ. για τους λαθρομετανάστες.
  Δυστυχώς, όσο κάθεται αυτή η κυβέρνηση στη θέση της, η Ελλάδα μέλλον δεν έχει.
  Οι λαθρομετανάστες θα γεμίσουν την Ελλάδα και σύντομα θα αρχίσουν να απαιτούν. Και οι Μουσουλμάνοι παίρνουν με το έτσι θέλω αυτό που απαιτούν!
  Η έκρηξη θα έρθει… είναι αναπόφευκτο.
  Θα ξυπνήσουμε ένα πρωί με την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει δει η Ευρώπη.
  Ο Τσίπρας και ο Σύριζα, μαζί με τον Καμμένο και τους Εξαρτημένους Έλληνες, έφεραν την τρομοκρατία μέσα στα σπίτια μας.
  Όπως είπα χτες… λυπάμαι για αυτά που έρχονται….. πραγματικά λυπάμαι.

 3. Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τινάζει στον «αέρα» την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες
  Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

  -A +A

  Ειδικού συνεργάτη
  Με μαεστρικό τρόπο επιχείρησε η κυβέρνηση να κρύψει την απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που προσδιορίζει επακριβώς τα συνταγματικά όρια σχετικά με τη διανομή των τηλεοπτικών αδειών.
  Πρόκειται για την απόφαση 1901/2014 που αφορούσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ από τη ΝΕΡΙΤ και η οποία ορίζει με σαφήνεια (παρ.16) ότι: «Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».
  Μέχρι σήμερα, το επιχείρημα περί «συνταγματικότητας» της τροπολογίας που κυριαρχούσε στον δημόσιο λόγο, ήταν εκείνο που ανέπτυσσε ο κ. Νίκος Παππάς και ο οποίος «ερμηνεύοντας» το Σύνταγμα, ισχυριζόταν ότι η διανομή των τηλεοπτικών αδειών ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Ως εκ τούτου, ακροβατώντας στην άποψη ότι οι έννοιες «κράτους» και «κυβέρνηση» ταυτίζονται, πίστευε ότι θα μπορούσε άνετα να παρακάμψει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και να αναλάβει ο ίδιος το ιδιαίτερο αυτό καθήκον…
  Δυστυχώς όμως ο κ. Παππάς ίσως να μην γνώριζε την απόφαση 1901/2014 του ΣτΕ, η οποία ερμηνεύοντας αυθεντικά το Σύνταγμα (άρθ. 15 παρ. 2), ορίζει ότι η συνταγματική «έκφραση» του κράτους που δικαιούται να χορηγεί τηλεοπτικές άδειες είναι η ανεξάρτητη αρχή του ΕΣΡ και όχι κάποιος υπουργός.
  Γι αυτό τον λόγο άλλωστε, αποστάσεις από τον κ, Παππά, κράτησε πρόσφατα και ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, λέγοντας ότι ακόμα και αν είναι σωστές οι φωνές περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας Παππά, η κυβέρνηση δύναται να επικαλεστεί μια άλλη (και μάλλον άσχετη με το αντικείμενο) ιδιαίτερη νομική διάταξη την λεγόμενη «αρχή της επιείκειας».
  Το Liberal επικοινώνησε με έμπειρους νομικούς κύκλους, θέτοντας σε γνώση τους την απόφαση του ΣτΕ, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι -πλέον- ο νόμος Παππά βρίσκεται στον αέρα και ότι είναι δυνατόν να εκπέσει με την πρώτη απλή προσφυγή που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κυρίως ως προς τη δυνατότητα του ιδίου του υπουργού (ή οποιαδήποτε άλλου πλην του ΕΣΡ) να αποφασίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών.
  Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν χωρούν παρερμηνειών και είναι άμεσα εφαρμόσιμες.
  Γι αυτό ακριβώς τον λόγο, μόνον τυχαία δεν θεωρήθηκε η πρόσφατη αποστροφή του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών, λίγες μόλις ώρες μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας Παππά, όπου τόνισε προς τους συναδέρφους του ότι: «σήµερα περισσότερο από ποτέ, έχουµε ανάγκη από δικαστάς, πραγματικούς δικαστάς, που έχουν συνείδηση του βάρους της συνταγματικής τους αποστολής, που δεν κάµπτονται από πιέσεις, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται».
  Το βέβαιο είναι, ότι η συνέχεια στο «σήριαλ» των τηλεοπτικών αδειών προμηνύεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
  Ολόκληρη η παρ. 16 της απόφασης 1901/2014 της ολομέλειας του ΣτΕ:
  «Ειδικά ως προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ο συνταγματικός νομοθέτης, έχοντας υπόψη τη μεγάλη εμβέλεια, την χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής που διαθέτουν, με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος όρισε ότι η λειτουργία τους υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τη χορήγηση αδείας λειτουργίας, όσο και τη μέριμνα ώστε κατά τη λειτουργία τους να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σκοποί δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι σκοποί αυτοί είναι: η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών, ειδήσεων, προϊόντων λόγου και τέχνης, η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων σε αντιστοιχία με την κοινωνική αποστολή των εν λόγω μέσων και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».

 4. Μπαίνει τέλος, μας λέει ο κ.Παππάς, σε μια ανομία που κράτησε 27 χρόνια .
  Στο διάστημα αυτό υπηρχε, ή δεν υπηρχε δικαστική εξουσία να
  διορθώσει, ή τουλάχιστον να τιμωρήσει τους παράνομους ;
  Ναι ! ειχαμε εισαγγελείς που παράλληλα εξυπηρέτησαν το δικά τους
  ειδικά συνδικαλιστικά τους συμφέροντα!
  Φτάσαμε στο παράλογο να μεταπηδούν οι εισαγγελείς και οι συνδικαλιστές /
  Εργατοπατέρες της θεμιδος στα κομματικά άβατα και τις κακοδαιμονίες για την εκλογική
  τους επικράτηση στα πολιτικά κόμματα , χωρις ακόμη να αφείνουν να περάσει ένας λογικός
  Χρόνος μεταξύ των δύο τους ενασχολήσεων απο τις έδρες των δικαστηρίων τους στην
  προώθηση κομματικών επιδιώξεων.
  Σας λέει κατι η σπουδή της μιά εισαγγελέως να ξανανοίξει την ηδη τελειωμένη υπόθεση για την
  ΕΛΣΤΑΤ και τον Α. ΓΕωργίου σε συνδιασμό την εκφρασθείσα αντίθεση τον θεσμών της Ε.Ε.
  και της Ένωσης ΔΙκαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος .
  Τίποτε δεν σταματάει την μιζέριά μας , αν δεν την σταματάει μια τυφλή Δικαιωσύνη.
  Της Ελληνικής Δικαιωσύνης συνήθως της ανοίγουν τα ματια οι κυβερνήσεις τον διορίζουν
  Και μάλιστα εκτός ιεραρχίας και σειράς τις κεφαλές στο Λειτούργημα .
  Ρίξτε μιά ματιά στην τωρινή μας κορωνίδα τουδικαςτικου μας τον ΑΠ .
  θυμηθείτε ποιός την διόρισε εκεί , πως κάι γιατί !

  • ΝΜan. 12:16 02/09/2016

   Το αληθινό «Μαύρο» της Κόκκινης προπαγάνδας!

   Μερικές αλήθειες για τις τηλεοπτικές άδειες, σήμερα που κορυφώνεται το ψέμα.
   Και κάποια απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα για την «τάξη» που – υποτίθεται ότι – θα βάλει στο χάος! Σήμερα που κορυφώνεται το χάος…
   Πρώτη αλήθεια:
   Οι τηλεοπτικές άδειες δόθηκαν επί οικουμενικής κυβέρνησης Τζανετάκη, το 1989-90, όπου συμμετείχε και η
   ———————————————————————————————————————————————————-
   Αριστερά. Και μάλιστα τότε θεσπίστηκε η μεσολάβηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με εισήγηση της
   ———————————————————————————————————————————–
   Αριστεράς (του Συνασπισμού, τότε) γι’ αυτό ακριβώς το λόγο: Για να καθορίζει την αδειοδότηση και το έλεγχο
   ———————————————————————————————————————————————-
   της λειτουργίας των ιδιωτικών Καναλιών μια «Αρχή» ανεξάρτητη από την Κυβέρνηση. Τώρα, «πρώτη φορά Αριστερά στην Κυβέρνηση», και το Ραδιοτηλεοπτικό το παρέκαμψαν. Παραβιάζοντας και το Σύνταγμα…
   Δεύτερον, οι άδειες που δόθηκαν τότε ήταν προσωρινές. Αλλά τα κανάλια αδειοδοτήθηκαν, και έκτοτε πλήρωναν και φόρους και ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.
   Τρίτον, υπήρξαν παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο άδειες μεταβιβάστηκαν, ή κανάλια μπήκαν στο χρηματιστήριο, ή κανάλια που πήραν τοπικές άδειες τις μετέτρεψαν σε πανεθνικής προβολής. Αλλά άδειες υπήρχαν!
   Και παρέμενε ως «εκκρεμότητα» η μετατροπή των προσωρινών αδειών σε μόνιμες. Αυτό! Όχι τα άλλα που ακούμε δεξιά-αριστερά…
   Τέταρτον, υπήρξαν ακόμα και παρατυπίες ή σκάνδαλα, στον τρόπο με τον οποίο δανειοδοτήθηκαν κανάλια την τελευταία 20ετία. Όμως άλλο πράγμα η δανειοδότηση από τις τράπεζες κι εντελώς διαφορετικό η αδειοδότηση από το κράτος. Μη τα μπερδεύουμε…
   Αυτά τα «τραπεζικά» σκάνδαλα, δεν έχουν σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες ούτε με τον «προσωρινό» χαρακτήρα τους. Αλλά με τον τρόπο που λειτουργούσαν οι τράπεζες και οι δανειοδοτήσεις σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κι όχι μόνο στα τηλεοπτικά μέσα. Είναι θέμα σοβαρό, σοβαρότατο αλλά άσχετομε τις άδειες.
   Πέμπτον, μέχρι τώρα υπήρξαν δύο αντικειμενικοί λόγοι που εμπόδιζαν την τακτοποίηση του θέματος των αδειών.
   Πρώτα-πρώτα άλλαξε – ή μάλλον άλλαζε συνεχώς – η τεχνολογία.
   Κι ύστερα, άλλαξε – και τελευταία άλλαξε δραματικά – και η ίδια η (τηλεοπτική) αγορά.
   Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι περισσότερες χώρες έμπαιναν (ή είχαν ήδη μπει) στην ψηφιακή εποχή.
   Όταν η τηλεόραση λειτουργούσε στο περιορισμένο «αναλογικό» φάσμα, «χωρούσαν» μόνο 4 ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Υπήρχε, δηλαδή, τεχνικός περιορισμός!
   Και το κράτος παρείχε στην ουσία τότε «μερίδια» από περιορισμένο δημόσιο (τηλεοπτικό) χώρο στο αναλογικό φάσμα. Κι έφτιαχνε τηλεοπτικά ολιγοπώλια…
   Συνεπώς, έπρεπε η αδειοδότησή τους να περιλαμβάνει και το κόστος ολιγοπωλίου. Δηλαδή αφού μικρός αριθμός τηλεοπτικών καναλιών θα μοίραζε την πανελλήνια διαφημιστική πίτα, θα ήταν λογικό να καταβάλουν και περισσότερα στο κράτος, ως «αντίτιμο» γι’ αυτό το «ολιγοπωλιακό» προνόμιο που αγόραζαν.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.