ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από τα 10 ευρώ

Νέα μεγάλη πτώση στη μετοχή της Deutsche Bank

Νέα μεγάλη πτώση που έφτασε μέχρι και το 9%, υφίσταται η μετοχή της Deutsche Bank στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας λίγες ώρες μετά από δημοσιεύματα των «Financial Times» και τη «Wall Street Journal» σύμφωνα με τα οποία τις τελευταίες ημέρες κερδοσκοπικά ταμεία έχουν αποσύρει δισεκατομμύρια σε τοποθετήσεις και συναλλαγές.
3500

Αν και οι φερόμενες εκροές είναι μικρές συγκριτικά με τον όγκο συναλλαγών που χειρίζεται η τράπεζα και την καταθετική της βάση, που υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, καταδεικνύουν την ανησυχία των επενδυτών για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Η Deutsche έχει χάσει πάνω από το 50% της χρηματιστηριακής αξίας της από τις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται ότι το 2007, πριν την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης, η μετοχή της βρισκόταν πάνω από τα 100 ευρώ.

Η πτώση της μετοχής επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ζητά από την Deutsche 14 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για φερόμενες παρανομίες στην πώληση επενδυτικών προϊόντων. Ο γερμανικός κολοσσός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα πληρώσει τίποτα που να προσεγγίζει το εν λόγω ποσό.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, λόγω δημοσιευμάτων του περιοδικού Focus, που ήθελαν τη γερμανική κυβέρνηση να ετοιμάζει διάσωση της τράπεζας.

_____db

Τριγμοί στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

Στις αρχές της εβδομάδας, ο οικονομικός αναλυτής και blogger, ο Wolf Richter, έγραψε ότι οι βαθιές ανησυχίες για την ικανότητα της Deutsche Bank να αντλήσει αρκετά κεφάλαια για να αποδείξει στην αγορά ότι είναι σε υγιή βάση, απηχούν ένα κατά πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης.

"Η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη, έχει τη δυναμική να μεταμορφωθεί σε μια χρηματοπιστωτική κρίση" τονίζει στο άρθρο του και προσθέτει πως το μόνο που χρειάζεται είναι μία από τις μεγάλες τράπεζες να ανατραπεί ξαφνικά. Η ροή της πίστωσης θα παγώσει αμέσως. Σε ένα οικονομικό σύστημα που εξαρτάται από την πίστωση, και του οποίου η ανάσα είναι η πίστωση, ένα τέτοιο γεγονός είναι μια χρηματοπιστωτική κρίση".

Ο Wolf Richter παραθέτει μάλιστα ένα διάγραμμα στο οποίο εμφανίζονται οι επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών οργανισμών της ευρωζώνης αφότου διαμορφώθηκαν σε υψηλά 52 εβδομάδων.

Το διάγραμμα δείχνει ότι οι γερμανικές και ιταλικές τράπεζες, είναι αυτές που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση.

____eu_banks

Πέφτει το ευρώ

Στο μεταξύ, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1,12 δολαρίων διολισθαίνει το ευρώ, καθώς οι ανησυχίες για την Deutsche Bank οδηγούν τους επενδυτές προς ασφαλέστερες τοποθετήσεις.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,30% στα 1,1189 δολάρια, με χαμηλό ημέρας τα 1,1169 δολάρια και υψηλό ημέρας τα 1,1228 δολάρια.

Το ιαπωνικό γεν, ενισχύεται οριακά κατά 0,009% στα 101,02 γεν/δολάριο, ενώ η στερλίνα σημειώνει πτώση κατά 0,10% στα 1,2954 δολάρια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.