ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάμε cinema;

Νέες ταινίες: Τα «Μαθήματα ζωής» και ο «Κούμπο και οι δύο χορδές»

Οι ταινίες «Μαθήματα Ζωής» και ο «Κούμπο και οι δύο χορδές» ξεχωρίζουν από τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα.

ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
WAR DOGS Αστυνομική. Διάρκεια: 114'
Σκηνοθεσία : Τοντ Φίλιπς
Πρωταγωνιστούν : Τζόνα Χιλ, Μάιλς Τέλερ, Άνα Ντε Άρµας, Μπάρι Λίβινγκστον

Οι Χιλ και Τέλερ, ζουν στο Μαϊάµι κατά τη διάρκεια του πολέµου στο Ιράκ, και εκµεταλλεύονται μια  σχεδόν άγνωστη κυβερνητική πρωτοβουλία, που επιτρέπει σε μικρές επιχειρήσεις να «κλείνουν» συμβόλαια του Αμερικανικού  στρατού. Οι δύο φίλοι καταφέρνουν να βγάλουν πολλά χρήματα και να ζήσουν τη μεγάλη ζωή, θα χάσουν όμως κάθε έλεγχο όταν θα κλείσουν μια συμφωνία  300 εκατομμυρίων δολαρίων για εξοπλιστικά συστήματα του Αφγανικού στρατού η οποία θα τους φέρει σε επαφή με σκοτεινούς ανθρώπους, πίσω από τους οποίους, όπως θα αποδειχθεί, κρύβεται η δική τους Αμερικανική κυβέρνηση.
Βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά η ταινία ξεκινά με στόχο να σοκάρει το κοινό με μια απίστευτη ιστορία διαφθοράς, κινδύνων και παρανομίας , αλλά καταλήγει να ξεδιπλώνει μια ανάλαφρη διασκεδαστική αφήγηση για δύο παλιούς φίλους των οποίων η απληστία  οδήγησε στη μεταξύ τους έχθρα.

 

epta-uperoxoiΚΑΙ ΟΙ 7 ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ
THE MAGNIFICENT SEVEN Περιπέτεια. Διάρκεια: 132'
Σκηνοθεσία : Αντουάν Φουκουά
Πρωταγωνιστούν : Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ιθαν Χοκ,  Κρις Πρατ, Χέιλι Μπένετ, Βίνσεντ Ντονόφριο

O Βαρθολομέος Μπογκ είναι ένας σκληρός, σαδιστικός και άκαρδος βιομήχανος. Καταδυναστεύει τους κατοίκους του Ρόουζ Κρικ και φέρεται σαν απολυταρχικός μονάρχης. Μια από τους κατοίκους, η Εμμα Κούλεν αποφασίζει να αντιδράσει και βγαίνει στη γύρα για να βρει μισθοφόρους ικανούς να ελευθερώσουν την πόλη από τα δεσμά του. Έτσι, καταφέρνει να συγκεντρώσει επτά ιδιαίτερους τύπους  ανάμεσα στους οποίους  ένας τζογαδόρος κυνηγός επικηρυγμένων   και ένας καταζητούμενος από το νόμο μισθοφόρος. Καθώς όλα προετοιμάζουν το έδαφος για την τελική σφοδρή σύγκρουση, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η ετερόκλητη αυτή συμμορία δεν αγωνίζεται μόνο για τα χρήματα, αλλά για κάτι παραπάνω.

Ριμέικ της κλασικής ταινίας  του 1960 σκηνοθετημένης από το Τζον Στάρτζις η οποία βασίστηκε στο αριστούργημα του 1956 του  Ακίρα Κουροσάβα ¨Οι επτά Σαμουράι”, η σημερινή  ταινία δεν διαθέτει ούτε τη γοητεία της αυθεντικής Αμερικάνικης ούτε το βάθος της πρωτότυπης Ιαπωνικής. Ωστόσο το ταλαντούχο καστ του συγκεκριμένου γουέστερν προσφέρει μια στέρεη ψυχαγωγία για το κοινό της multiplex διασκέδασης.

peleΠΕΛΕ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ
PELE: BIRTH OF A LEGEND Αθλητική. Διάρκεια: 107'
Σκηνοθεσία : Τζεφ Ζίμπαλιστ και Μάικλ Ζίμπαλιστ
Πρωταγωνιστούν : Κέβιν Ντε Πάουλα, Βίνσεντ Ντονόφριο, Ροντρίγκο Σαντόρο, Ντιέγκο Μπονέτα, Κολμ Μίνι

Βλέποντας τον πατέρα του συντετριμμένο από την ήττα της Βραζιλίας στον τελικό του Μουντιάλ του 1950, ένα φτωχό 9χρονο αγόρι υπόσχεται να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για χάρη του. Και θα το κάνει οκτώ χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ανακοινώνοντας έτσι σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ένα μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου έχει γεννηθεί με το παρατσούκλι Πελέ.

Ανιαρά ελκυστική , αλλά κυρίως ρουτινιάρικη και γεμάτη κλισέ αγιογραφία του Πελέ που εξωραίζει τόσο πολύ το μύθο ώστε δεν υπάρχει σταγόνα βάθους, ενώ χαρίζει στον ήρωα  τέτοια ενέργεια που θα αρκούσε να ηλεκτροφωτίσει το Μαρακανά. Στα ελαττώματα της ταινίας είναι ότι κανείς από τους χαρακτήρες δεν μιλά  στη μητρική του γλώσσα αλλά σαν απόφοιτος του Χάρβαρντ.

 

itΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
I.T. Θρίλερ. Διάρκεια: 95'
Σκηνοθεσία : Τζον Μουρ
Πρωταγωνιστούν : Πιρς Μπρόσναν, Τζέιμς Φρέσβιλ, Αννα Φρίελ, Στέφανι Σκοτ, Μάικλ Νίκβιστ

Ο Μάικ τα έχει όλα: μία πανέμορφη γυναίκα, μια υπέροχη κόρη, ένα «έξυπνο» αυτοματοποιημένο σπίτι προηγμένης τεχνολογίας και μία επιτυχημένη εταιρεία που τον έχει κάνει ιδιαίτερα ευκατάστατο. Όταν, όμως, χαλάσει η σχέση του με τον Εντ, έναν σύμβουλο για θέματα τεχνικής υποστήριξης, ο Μάικ θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα θανάσιμο παιχνίδι, αφού ο Εντ θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για να παρακολουθεί την κόρη του Μάικ, να βάλει σε κίνδυνο την επιχείρησή του, ακόμη και την ζωή της οικογένειάς του.

Η τεχνοφοβική  απόγνωση  πολλών ηλικιωμένων  σε όλο τον κόσμο που αισθάνονται να απειλείται η προστασία της ιδιωτικής τους ζωής  από τις δίχως κανόνες  σύγχρονες ηλεκτρονικές  τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι χάκερς , καταγράφεται σε ένα τέχνο -θρίλερ δίχως μεγάλες προσδοκίες και πολλές σεναριακές τρύπες.

once-in-a-lifetimeΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ
LES HERITIERS / ONCE IN A LIFETIME Κοινωνική. Διάρκεια: 105'
Σκηνοθεσία : Μαρί-Καστίγ Μανσιόν-Σαρ
Πρωταγωνιστούν : Αριάν Ασκαρίντ, Αχμέντ Ντραμέ, Νοεμί Μερλάν, Ζενεβιέβ Μνιχ, Στεφάν Μπακ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτή την χρονιά, η Άννα μια καθηγήτρια Ιστορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει αναλάβει ένα δύσκολο τμήμα με ανήσυχους μαθητές της από τις φτωχογειτονιές του Παρισιού. Απογοητευμένη από τον υλισμό και την έλλειψη φιλοδοξίας των μαθητών της, τους παροτρύνει να συμμετάσχουν σε ένα διεθνή διαγωνισμό με θέμα τι σημαίνει να είσαι έφηβος σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης βιώνοντας τις φρικαλεότητες των Ναζί.

Η ταινία προσεγγίζει το επείγον  θέμα της μισαλλοδοξίας μιλώντας ξεκάθαρα για την πρόκληση  που αντιμετωπίζουν τα σημερινά Γαλλικά σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές όταν  διδάσκουν τις αρχές του κοσμικού κράτους και της ελευθερίας της έκφρασης σε διαφυλετικό, πολυπολιτισμικό περιβάλλον μαθητών. Αν και κάπως προβλέψιμη η ταινία, βασισμένη σε πραγματική ιστορία, εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα χωρίς διδακτισμούς και χειραγωγήσεις, που καλό θα ήταν να τη δουν και οι Έλληνες καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.

blairwitchBLAIR WITCH Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
BLAIR WITCH Τρόμου. Διάρκεια: 89'
Σκηνοθεσία : Aνταμ Γουίνγκαρντ
Πρωταγωνιστούν : Κόρμπιν Ράιντ, Γουές Ρόμπινσον, Βάλορι Κάρι

Μία ομάδα φοιτητών επιχειρεί να διασχίσει το δάσος Μπλακ Χιλς του Mέριλαντ και να ξεδιαλύνει το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνιση της αδερφής ενός μέλους την ομάδας. Πολλοί πιστεύουν ότι η εξαφάνιση συνδέεται με τον θρύλο της μάγισσας του Μπλερ. Αρχικά όλοι στην ομάδα είναι αισιόδοξοι, ειδικά όταν οι ντόπιοι προσφέρονται να τους καθοδηγήσουν στα σκοτεινά και άγνωστα μονοπάτια του δάσους. Καθώς όμως η νύχτα προχωράει η παρέα καταλαμβάνεται από μια μυστηριώδη και απειλητική παρουσία. Σταδιακά όλοι συνειδητοποιούν ότι η θρύλος είναι αληθινός και περισσότερο μοχθηρός από όσο θα μπορούσαν να φανταστούν.

Τεχνικά ανώτερη, με πολλές ευρηματικές σκηνές τρόμου  και αρκετές ανατροπές  η ταινία ακολουθεί τα χνάρια  της άσκησης της ταινίας -ορόσημο του 1999, αλλά  είναι δέσμια των επαναλήψεων και των αναμασημάτων της αρχικής ταινίας και λιγότερο σοκαριστική από τη πρωτότυπη.

kuboΟ ΚΟΥΜΠΟ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΧΟΡΔΕΣ
KUBO AND THE TWO STRINGS Animation. Διάρκεια: 101'
Σκηνοθεσία : Τράβις Νάιτ

Ο Κούμπο ζει μια ήσυχη, κανονική ζωή σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό μέχρις ότου ένα πνεύμα από το παρελθόν φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή του ανάβοντας ξανά την σπίθα μιας πανάρχαιας βεντέτας. Αυτό προκαλεί όλα τα δεινά καθώς θεοί και τέρατα κυνηγούν τον Κούμπο ο οποίος, προκειμένου να επιβιώσει, πρέπει να βρει την μαγική πανοπλία φορά που φορούσε ο μακαρίτης  πατέρας του, ένας θρυλικός πολεμιστής Σαμουράι.

Εξαιρετικά  κινούμενα σχέδια οπτικής λαμπρότητας για μια  θαρραλέα, μελαγχολική και συγκινητική  ιστορία που δίνει έμφαση στις αρετές της καλοσύνης και της συγχώρεσης, κατάλληλης για το κοινό όλων των ηλικιών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.