Neo

Ο Γιούνκερ ήξερε για τη «Σύνοδο του Νότου»

Στο Μαξίμου ούτε διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν: η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα την «Ευρωμεσογειακή Σύνοδο» ήταν σε… απόλυτο συντονισμό με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
younker

Μπορεί ο Γιούνκερ να είναι κεντροδεξιός, ωστόσο εδώ και καιρό βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο, κάτι που φάνηκε και χθες με την ομιλία του ενώπιον των ευρωβουλευτών. Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν ρίσκαρε να βρεθεί σε ευθεία αντιπαράθεση με το δόγμα Μέρκελ-Σόιμπλε για την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ωστόσο εισήγαγε την έννοια της «ευφυούς ευελιξίας», ανακοινώνοντας παράλληλα διπλασιασμό των κονδυλίων του «πακέτου Γιούνκερ», αλλά και διακηρύσσοντας την ανάγκη «να γίνει η Ευρώπη πιο κοινωνική».

Μ’ άλλα λόγια, η εισήγηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ενθυλακώσει κάποια βασικά αιτήματα της «Ευρωμεσογειακής Σύνοδου» και όλα δείχνουν ότι ένα νέο μπλοκ αναδύεται στο εσωτερικό της Ευρώπης…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Κinimatix 14:40 15/09/2016

  Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, με αφορμή τις ετήσιες εξαγγελίες του Προέδρου της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο («Η Κατάσταση της Ένωσης»):

  Το Ευρωπαϊκό όραμα βρίσκεται σε κρίση και αυτό αποτελεί κίνδυνο για όλους, με πρώτους τους πολίτες.

  Η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων, ελέω ειδικών συμφερόντων, πίσω από κλειστές πόρτες, πρέπει να απαντηθούν μέσα από την ενημέρωση και την συμμετοχή των πολιτών, μέσα από τη διεύρυνση της δημοκρατίας, στη βάση ενός υγιούς διαλόγου που δεν θα είναι προσχηματικός για να διατηρηθεί το status quo, αλλά δυναμικός, με συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα και κατεύθυνση.

  Η σκοπιμότητα όσων μπλοκάρουν την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής, αφού βασίζουν όλη τη ρητορική τους περί μίας Ευρώπης που «δεν μπορεί να δώσει λύσεις» στην αδράνεια και στασιμότητα που οι ίδιοι προκαλούν.

  Ως στρατηγική, δεν περιορίζεται «στις Βρυξέλλες», αλλά την παρατηρούμε και στα εθνικά κοινοβούλια, ως πάγια τακτική των αντιδραστικών. Καταφέρνουν έτσι να ανάγουν εαυτούς σε ρόλο «ανακριτή», χωρίς να προτείνουν καμία λύση πέραν της άτακτης οπισθοδρόμησης στο παρελθόν της Ευρώπης και των κρατών πριν την δημιουργία της Ένωσης. Την ίδια ώρα, η διαλλακτικότητα και η διάθεση για υγιή διάλογο, ανάγονται σε ανάθεμα, με τους προοδευτικούς να βαφτίζονται απολογητές κάθε παθογένειας.

  Ήρθε η ώρα να τεθούν επιτακτικά πλέον ορισμένα βασικά ερωτήματα:

  Ας μας πουν οι ευρωσκεπτικιστές, όσοι μιλούν για την Ευρώπη ως «ένα εγχείρημα καταπίεσης ατόμων και εθνών», πώς θα αντιμετωπίσουν τα θέματα ασφαλείας στον σύγχρονο κόσμο; Με διακρατικές συμφωνίες;

  Πώς θα αντιμετωπίσουν μεγάλα παγκόσμια ζητήματα, όπως η ανισότητα, η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, το ψηφιακό χάσμα, οι συγκρούσεις, οι μετακινήσεις πληθυσμών;

  Πώς θα σταθούν τα έθνη μόνα τους, όπως λένε ξανά και ξανά πολιτικοί σαν την Λε Πεν και τον Φαράζ, απέναντι στην ανισότητα που φέρνει η παγκοσμιοποιημένη οικονομία στο σημερινό ανύπαρκτο πλαίσιο ανεξέλεγκτης απορρύθμισης.

  Πώς θα επιβάλλουν στην κάθε Apple φορολογικούς κανόνες, για να μην πληρώνει λιγότερους φόρους από έναν μέσο εργαζόμενο της μεσαίας τάξης που βλέπει το εισόδημα του στάσιμο εδώ και δεκαετίες.

  Πώς θα προστατεύσουν τη Δημοκρατία και το θεσμικό πλαίσιο των λαών, απέναντι στην οικονομική ισχύ μη εκλεγμένων οργανισμών ή προσώπων, μία ισχύ που ξεπερνά πολλές φορές το ΑΕΠ χωρών όπως η Ελλάδα.

  Πώς θα επιβάλλουν το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα – στην ανθρώπινη ζωή – ανεξαρτήτως φυλής, έθνους, φύλλου, θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων, χωρίς υπερεθνικούς πολιτικούς θεσμούς.

  Η μάχη είναι εδώ. Οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν στο Στραβούργο σήμερα ήταν σαφείς και οι διαφορές είναι εντονότερες από ποτέ, ενώ αναμένεται συνέχεια στην Μπρατισλάβα.

  Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να ζητήσουμε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λάβει καθαρές θέσεις, μακριά από τους μέχρι σήμερα μικροκομματικούς τακτικισμούς του, για τις προθέσεις του, ειδικά όταν έχει επιλέξει να συγκυβερνά με έναν ακραίο συντηρητικό εθνικιστή, την ώρα που μεταξύ άλλων

  – οι υπουργοί του υπογράφουν νέες συμφωνίες για μονάδες λιγνίτη στη χώρα, αντί για ΑΠΕ,
  – το προσφυγικό έχει αφεθεί στην τύχη του για να μην θιγεί ο κ. Καμμένος,
  – περιορίζει την πολυφωνία στα Μέσα και συγχρόνως
  – παρεμβαίνει δημοσίως στη Δικαιοσύνη για να αποτρέψει ενδεχόμενη ανατροπή των σχεδιασμών του:

  Με ποιούς είστε κ. Τσίπρα και πού θέλετε να πάει η χώρα;

  http://www.tokinima.gr/soteu_20160915/

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.