ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, Η ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ...

Η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, μπορεί προσώρας, με τον ορισμό νέας διοίκησης (Πανταλάκης - Ρουμελιώτης) να διευθετείται, όμως είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν πως η "τράπεζα των μηχανικών" θα ταλαιπωρήσει αρκετά τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του καθώς το μπρα ντε φερ του Μαξίμου με τον διοικητή της ΤτΕ φαίνεται πως είναι η αρχή για όσα ενδεχομένως μέλλει να αποκαλυφθούν και τα οποία σχετίζονται ακόμη και με την εξέλιξη στη διαδικασία οριστικής κατακύρωσης των τηλεοπτικών αδειών.

Η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και ο τρόπος με τον οποίον επετεύχθη, οι εγγυήσεις, τα δάνεια και οι εξασφαλίσεις που έχουν δοθεί γι' αυτά, τα πρόσωπα που εμπλέκονται και οι συναλλαγές που καταγράφονται σε πόρισμα του SSM μπορούν, όταν γίνουν γνωστά, αφενός να πυροδοτήσουν ένα νέο γύρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης για τις προβληματικές σχέσεις κυβέρνησης - επιχειρηματιών - τραπεζών και αφετέρου να προσθέσουν ένα ακόμη επεισόδιο στη δύσκολη συγκατοίκηση των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου από τη μια και της Πανεπιστημίου 21 από την άλλη.

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Στουρνάρας προέρχονται και οι δύο από τη μήτρα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας δεν ήταν φαίνεται αρκετό για να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα πρωθυπουργό, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, και στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας. Οι σχέσεις τους είναι εύφλεκτες εδώ και 50 μήνες, από το 2012 δηλαδή που ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Ευρισκόμενος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προκειμένου να έλθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μόνιμα στο στόχαστρο της κριτικής του τις πολιτικές, τις αποφάσεις και τα μέτρα που ελάμβανε ο Στουρνάρας καθώς και τις καλές σχέσεις που αυτός είχε με την τρόικα, αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα ο Στουρνάρας ήταν ο τρίτος κακός της παρέας Σαμαρά - Βενιζέλου που έπρεπε να πληγεί οπωσδήποτε, ενώ ήταν τόσο έντονη η διαφωνία τους στη μετακίνηση του Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών στην ΤτΕ που Τσίπρας και Δραγασάκης έφτασαν να θέσουν το θέμα στον Ντράγκι, όταν τον Ιούνιο 2014 τον επισκέφθηκαν στην Φρανκφούρτη. Το γεγονός ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας δεν ήταν επιλογή της νέας κυβέρνησης, όπως ήθελε, ο Τσίπρας, αναμφίβολα είναι το αγκάθι που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο ανδρών, οι οποίοι διατηρούν εντελώς τυπικές σχέσεις, σε αντίθεση με τους Δραγασάκη και Τσακαλώτο, οι οποίοι τρέφουν εκτίμηση για το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει για τον Στουρνάρα πως "ο Γιάννης είναι ντόμπρος. Αυτά που λέει αυτά πιστεύει. Όσα αξιώματα και αν πήρε δεν έγινε ποτέ γιάπης. Το γεγονός αυτό, για μας τους αριστερούς, έχει σημασία. Αυτός που ήταν αυτός είναι και τώρα, και το εκτιμώ ιδιαίτερα αυτό", ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως είναι αυτός που προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις Τσίπρα - Στουρνάρα.

Το γεύμα των τριών τους στην ΤτΕ το Νοέμβριο του 2015, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ερμηνεύθηκε ως λήξη των εχθροπραξιών. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ν' αφήσουν πίσω το κακό παρελθόν, όταν η ΑΥΓΗ με πρωτοσέλιδό της χαρακτήριζε την ΤτΕ "όργανο κατά της κυβερνήσεως" και τον Στουρνάρα "υπόλογο" γι' αυτό, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου απειλούσε να τον προσαγάγει βιαίως στη Βουλή προκειμένου να καταθέσει για το χρέος και τα μνημόνια. Για την ιστορία απλώς να αναφέρουμε πως τον Μάιο του 2015, όταν η αντιπαράθεση των δύο πλευρών, με αφορμή τη διαφωνία Στουρνάρα για τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το στυλ Βαρουφάκη, είχε φθάσει στα ύψη και κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν πως πρέπει ν' εκδιωχθεί ο διοικητής της ΤτΕ, ο Στουρνάρας είχε διαμηνύσει στον Τσίπρα πως "μόνον με χωροφύλακα μπορείς να με βγάλεις από το γραφείο και τη θέση μου". Κάτι που είναι και η αλήθεια, αφού η ΤτΕ ανήκει πλέον στην ΕΚΤ και όχι στο κράτος.

Από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και μέχρι τώρα -αν εξαιρέσει κανείς τη δημόσια διαφωνία Στουρνάρα - Δραγασάκη για τα αποθεματικά των Ταμείων και το πώς πληρώθηκε πέρυσι η δόση του ΔΝΤ στο παρά πέντε και αποφεύχθηκε η χρεοκοπία- οι σχέσεις κυβερνήσεως - ΤτΕ ήταν ήρεμες. Από τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσεχώρησε στο δρόμο του ρεαλισμού, υπέγραψε κι αυτή μνημόνιο με τους και δεσμεύτηκε να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και πολιτικές παρόμοιες με αυτές του Στουρνάρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, η εικόνα που ενεφάνιζε ο διοικητής της ΤτΕ ήταν αυτή του συμβούλου του οικονομικού επιτελείου της κυβερνήσεως και αρωγού της προσπαθείας να εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις με τους εταίρους δανειστές της χώρας. Ενώ, όπως παραδέχεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι γνωριμίες και ο καλός λόγος του Στουρνάρα, στον Ντράγκι, τη Λαγκάρντ, τον Σόιμπλε, τον Μοσκοβισί και τους εκπροσώπους της τρόϊκας, για τον διάδοχο του "αποσυνάγωγου" Βαρουφάκη, βοήθησαν τον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή του Χουλιαράκη να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ομολόγων τους και να βελτιώσουν το κλίμα στο Γιούρογκρουπ.

Οι καλές σχέσεις όμως δεν κρατούν πολύ, ειδικά όταν στη μέση εμφιλοχωρούν πολιτικά ή και οικονομικά συμφέροντα. Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά το δείπνο των δημογερόντων της Κεντροαριστεράς (Σημίτης, Πάγκαλος, Διαμαντοπούλου, Γιαννίτσης κ.α.) στο σπίτι του πρώην υπουργού Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, όπου έγινε πρόταση στον Στουρνάρα να αναλάβει επικεφαλής της προσπάθειας να ανασυγκροτηθεί η Κεντροαριστερά, το Μαξίμου αντιμετωπίζει τον Στουρνάρα όχι απλώς ως κεντρικό τραπεζίτη, αλλά και ως πολιτικό αντίπαλο, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με την παραπολιτική φιλολογία προετοιμάζεται, από εγχώριους αλλά και της αλλοδαπής κύκλους, να αναλάβει ρόλο πρωθυπουργού, ως νέος Παπαδήμος, στην περίπτωση που οι οικονομικές εξελίξεις οδηγήσουν σε πτώση της κυβερνήσεως. "Έναν, έστω οιωνεί, υποψήφιο πρωθυπουργό ο νυν πρωθυπουργός δεν μπορεί να τον αντιμετωπίζει μόνον θεσμικά, αλλά και πολιτικά. Και ειδικά τον Στουρνάρα που τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια ξύνεται, και δεν το κρύβει, στη γκλίτσα της κεντροαριστεράς" μας λέει υπουργός της κυβερνήσεως.

Ο δεύτερος λόγος, που είναι και αυτός που εν πολλοίς εξηγεί και την τωρινή σύγκρουση Μαξίμου - Στουρνάρα, είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα των τραπεζών. Ο διοικητής της ΤτΕ μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως δεν βρίσκονται, λένε οι πληροφορίες, στην ίδια όχθη συναντίληψης με τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες για τα θέματα της αλλαγής των διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες και την εξέλιξη των σχέσεων του επιχειρηματικού κόσμου, περιλαμβανομένων και των ξένων funds, με τις αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο θέμα της Τράπεζας Αττικής, Στουρνάρας και Δραγασάκης ήθελαν για διευθύνοντα σύμβουλο τον Θόδωρο Πανταλάκη, μάλιστα τον ενημέρωσαν να μεταβεί στην Τράπεζα για να αναλάβει καθήκοντα. Εντελώς τυχαία, λίγο πριν πάει στο κτίριο της οδού Ακαδημίας, όπου θα συνεδρίαζε το Δ.Σ. της Τράπεζας για να εκλέξει τα νέα του μέλη, συναντήθηκε με τον Τάκη Ρουμελιώτη, ο οποίος τον ενημέρωσε πως το προηγούμενο βράδυ τον ειδοποίησαν από το Μαξίμου ότι θέλουν να αναλάβει μαζί με τον Μάκη Σαπουτζόγλου την Τράπεζα. Ως ήταν φυσικό ο Πανταλάκης έμεινε με το στόμα ανοιχτό, του ευχήθηκε πάντως καλή επιτυχία και επικοινώνησε με τον Στουρνάρα για να τον ρωτήσει τι συμβαίνει. Ο Στουρνάρας, ως ήταν επίσης φυσικό, έγινε έξαλλος. Απειλούσε Θεούς και δαίμονες, μέχρι και επίτροπο σκέφτηκε να ορίσει στην Τράπεζα, η οποία παρότι δεν είναι συστημική εποπτεύεται κι αυτή, δια μέσου της ΤτΕ, από τον SSM, οι οποίος μάλιστα έχει διενεργήσει, με αφορμή και την ανακεφαλαιοποίηση, έλεγχο, ο οποίος λέγεται πως δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικό πως για τις προηγούμενες διοικήσεις.

Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει ο παραλογισμός. Οι εισαγγελείς καταπολέμησης της διαφθοράς πηγαίνουν για έλεγχο (φοροδιαφυγή σε πρόγραμμα από το ΚΕΕΛΠΝΟ) στην εταιρεία της συζύγου του Στουρνάρα Λίνας. Ο Στουρνάρας τηλεφωνεί, για να διαμαρτυρηθεί, στον Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός λέει ότι αγνοεί το θέμα. Η σύζυγος του Στουρνάρα βγάζει ανακοίνωση με την οποίαν επιτίθεται στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στόχος δεν είναι η εταιρεία της, που είναι, όπως λέει, καθαρή, αλλά ο διοικητής της ΤτΕ. Τελικά βρίσκεται συμβιβαστική λύση. Ο Τάκης Ρουμελιώτης τοποθετείται στη θέση του Προέδρου, χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες και ο Θόδωρος Πανταλάκης διορίζεται, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Απομακρύνονται η Άννα Πουσκούρη, ο Μάκης Σαπουτζόγλου και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κώστας Μακέδος, στενός φίλος και συνεργάτης του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, στον οποίον κύκλοι από την αντιπροεδρία και την ΤτΕ επιρρίπτουν ευθύνες για τα συμβαίνοντα στην Αττικής. Ταυτοχρόνως, όμως η ΤτΕ αποφασίζει να διακόψει τις χορηγήσεις της Τράπεζας Αττικής. Αυτό ενδεχομένως θα δημιουργήσει πρόβλημα στον επιχειρηματία Καλογρίτσα, που έχει πάρει εγγυητική επιστολή αλλά και δάνειο από την Αττικής για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό γι τις τηλεοπτικές άδειες και την επόμενη εβδομάδα πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση των 18 εκατ. ευρώ για την άδεια που κέρδισε. Αν μέχρι τότε δεν αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης των χορηγήσεων ίσως έχουμε εμπλοκή στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Πάντως μέχρι την έκτακτη γενική συνέλευση του ΤΣΜΕΔΕ (20/9) θα καταβληθεί εκατέρωθεν προσπάθεια να μην δοθεί συνέχεια στο θέμα καθώς η μόνη σίγουρα χαμένη θα είναι η κυβέρνηση, η οποία αυτή την περίοδο επιθυμεί κοινωνική και πολιτική ηρεμία προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση και να αρχίσει η δεύτερη, ενώ σε ένα μήνα ξεκινά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο αναμένεται να υπάρξει έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Τσίπρας και Στουρνάρας συναντήθηκαν το Σάββατο προκειμένου να δοθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις και να πέσουν οι τόνοι. Το σίγουρο είναι πως οι δύο άνδρες δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν φίλοι. Εκτός από διαφορετικοί χαρακτήρες είναι και διαφορετικές οι προτεραιότητες τους. Επειδή, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο τρία χρόνια θα πρέπει αναγκαστικά να συμβιώσουν θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα πως είναι υποχρεωμένοι, για το καλό της χώρας, αν μη τι άλλο να ανέχονται, χωρίς περιττές γκρίνιες και άσκοπους τσακωμούς, ο ένας τον άλλον. Προσώρας, υπάρχουν θεσμικά καθήκοντα τα οποία και οι δύο οφείλουν να εκπληρώσουν. Εφόσον, σε κάποια μελλοντική εκλογική αναμέτρηση, βρεθούν και πολιτικοί αντίπαλοι μπορούν να ...βγάλουν τα μάτια τους.

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. νικος 19:21 27/09/2016

  Λαμογια του κερατα ολοι….!!!!

 2. Η λύση στην βρωμιά και την σαπίλα είναι μια και μοναδική ο νόμος στα χέρια μας όπως λέει και το σύνταγμα στο άρθρο για την τήρηση του «επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων»,αν έχουμε μεζεα και τιμάμε τους προγονούς μας ,πρέπει να συμμαζέψουμε όλους αυτούς τους αληταράδες,δεν πάει άλλο έχουμε αηδιάσει……..

 3. ΛΑΒΑΣ 18:20 20/09/2016

  Το έγραψα και το ξαναγράφω. Ο Πανταλάκης έβγαλε στο εξωτερικό οκτώ (8) εκατ. ευρώ τις δύσκολες ώρες, όπως κατάγγειλε τότε ο Προβόπουλος. Όταν ρωτήθηκε ο Πανταλάκης, διοικητής της Α.Τ.Ε να μην ξεχνάμε, που βρήκε τόσα χρήματα; απάντησε, από εκποίηση της πατρικής μου περιουσίας. Τέτοια περιουσία όμως δεν υπήρξε ποτέ και μάλιστα αυτής της αξίας, γιατί δεν ελέγχουν οι γατοσχίστες της κυβέρνησης το πόθεν έσχες του Πανταλάκη. Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι που έλεγε ο αλησμόνητος Ψαθάς.

 4. Αγαπητέ κύριε Φελνίκο
  Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε αυτό το γκάλοπ στο site σας αλλά βγάζει ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Κατ” αρχήν φαντάζομαι συμφωνούμε ότι δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του εκλογικού σώματος. Δείχνει όμως το ποιοι είναι οι αναγνώστες σας και ότι αυτοί κινούνται στην κεντροαριστερά με πρ΄ψτους τους Παπανδρεϊκούς, μετά υου ΣΥΡΙΖΑ και μετά του ΠΑΣΟΚ. Ελάχιστοι οι δεξιοί και οι «παράξενοι» Ποταμιού, Λεβέντη, Ζωής και άκρας αριστεράς ή ΚΚΕ. Δείχνει όμως και κάτι ακόμη, ότι ΚΙΔΗΣΟ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά από ότι νομίζουν οι ηγέτες αλλά και οι φανατικοί οπαδοί τους. Επίσης μέσα από αυτό το υποκειμενικό λόγω κοινού γκάλοπ μπορείς με αναγωγές να δεις και τις πανελλήνιες δημοσκοπήσεις για το που πάει ο κόσμος. Συμφωνείτε;

 5. George 19:52 19/09/2016

  Απο το Σημίτη έχει 22 χρονια διαφορά, αλλά 35 χρόνια ειναι σε κομματικές, κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Νισάφι πιά

 6. diogenis 16:22 19/09/2016

  ε οχί και δημογέροντας της κεντροαριστεράς η ΑΝΝΑ! έχει 30 χρόνια διαφορά από το σημίτη τουλάχιστον. μην το τερματίζουμε λέγοντας ό,τι να ναι…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.