MEDIA

Ο σκηνοθέτης & ακαδημαικός Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές» του OTE HISTORY

korifes-otetv

Τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη του θεάτρου, ακαδημαϊκό και ιδρυτή του Αμφι-θεάτρου, Σπύρο Ευαγγελάτο, θα φιλοξενήσουν οι «Κορυφές», η νέα εκπομπή παραγωγής του ΟΤΕ TV, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 22.00 στο OTE HISTORY (Β’ προβολή, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, 19.00).

Ο διακεκριμένος, διεθνώς, σκηνοθέτης και πανεπιστημιακός μιλά στον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη για την πορεία του -ως δημιουργός και μελετητής- και την αφοσίωσή του στο αρχαίο και το σύγχρονο θέατρο. Εξηγεί την βαθύτερη σημασία του θεάτρου για τον ελληνικό πολιτισμό, σχολιάζει την εξέλιξη της τέχνης και αποκαλύπτει τον γοητευτικό κόσμο της σκηνοθεσίας ιστορικών παραστάσεων.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1975 ίδρυσε το Αμφί-θέατρο, που επί 37 χρόνια υπηρέτησε  το αρχαίο δράμα, το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και το διεθνές δραματολόγιο, παρουσιάζοντας συνολικά 95 παραγωγές. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά μελετήματα και έχει μεταφράσει πολλά κλασικά θεατρικά έργα. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Γενικός Διευθυντής του Kρατικού Θεάτρου Bορείου Ελλάδος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και αργότερα Πρόεδρος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει σειρά διεθνών διακρίσεων. Το 2013 εξελέγη Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Οι «Κορυφές» είναι η νέα εκπομπή του ΟΤΕ HISTORY, παραγωγής OTE TV, όπου ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης συνομιλεί, σε μία σειρά συνεντεύξεων ελεύθερης θεματολογίας, με κορυφαίους στο αντικείμενό τους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες. Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ στις 22.00 και σε Β’ προβολή το Σάββατο στις 19.00. Οι συνδρομητές του OTE TV μπορούν να απολαμβάνουν τις «Κορυφές» και μέσω κινητού, tablet ή laptop, από την υπηρεσία  OTE TV GO.

korifes-ote

Περισσότερα για τον Σπύρο Ευαγγελάτο

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, καθώς και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ως υπότροφος διεύρυνε τις θεατρικές και θεατρολογικές σπουδές του σε Αυστρία, Δυτική και Ανατολική Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία κ.ά. Ασκήθηκε στην αρχειακή έρευνα και την παλαιογραφία στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1970 (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Δίδαξε ιστορία και θεωρία του αρχαίου ελληνικού δράματος σε Πανεπιστήμια και Τμήματα Θεάτρου των ΗΠΑ.

Το 1989 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1991 Καθηγητής. Δίδαξε περί τα 200 θεατρικά κείμενα του κλασικού και του νεώτερου δραματολογίου, καθώς και όπερες, στην Ελλάδα (Επίδαυρος, Ηρώδειο, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Αμφι-Θέατρο κ.ά.), σε χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Το 1975 ίδρυσε το Αμφι-Θέατρο, που έκτοτε λειτούργησε αδιάλειπτα ως το 2011 υπηρετώντας το αρχαίο δράμα, το παλαιό και συχνά εντελώς άγνωστο νεοελληνικό θέατρο παλαιοτέρων αιώνων, αλλά και το διεθνές κλασικό και νεώτερο δραματολόγιο, και έχει λάβει μέρος σε 30 περίπου φεστιβάλ των πέντε ηπείρων.

Διετέλεσε διευθυντής του ΚΘΒΕ (1977-1980) και της ΕΛΣ (1984-1987), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1992-1996), πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1997-1999, 2001-2003) και πρόεδρος της ΕΛΣ (1999-2006). Τιμήθηκε με βραβείο για το σκηνοθετικό και εν γένει πνευματικό του έργο, καθώς και με τα παράσημα Cavaliere Ufficiale (1995) και Ordine della Stella Solidarieta Italiana-Cavaliere (2004) της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Το 1999 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τού απένειμε τον Ταξιάρχη του Φοίνικος.

Το 2001 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Αργυρό Μετάλλιό της. Δίδαξε έργα Αισχύλου, Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Μενάνδρου, Σενέκα, καθώς και παλαιά νεοελληνικά κείμενα που χρονολογούνται από τον 11ο αι. έως το 1900. Δίδαξε ακόμα μεγάλα έργα του παγκόσμιου θεάτρου των Σαίξπηρ, Λόπε ντε Βέγκα, Καλντερόν, Μολιέρου, Σίλλερ, Γκαίτε, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Ο΄Νηλ, Μπρεχτ, Πιραντέλλο, Λόρκα, Ιονέσκο κ.ά. Έχει μεταφράσει ή διασκευάσει πολλά θεατρικά κείμενα που έχουν παρουσιασθεί στη σκηνή και έχουν δημοσιευθεί.

Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2013 Πρόεδρός της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.