ΚΟΣΜΟΣ

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

O Toυσκ θα ζητήσει από το ΕΣ να συνδράμει τη Βουλγαρία στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα απευθύνει αυτή την εβδομάδα έκκληση να προσφερθεί βοήθεια στη Βουλγαρία για να «προστατεύσει τα σύνορά της» με την Τουρκία, καθώς η Σόφια συνεχίζει να αντιμετωπίζει εισροή μεταναστών.
tousk

Στην προσεχή σύνοδο κορυφής των 27 στην Μπρατισλάβα για το Brexit, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας.

Ο Τουσκ είπε ότι θα καλέσει τους 27 να προσφέρουν «ισχυρή επιχειρησιακή υποστήριξη στη Βουλγαρία για να προστατεύσει τα σύνορά της με την Τουρκία», κυρίως «συνοριοφύλακες και εξοπλισμό».

Τα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας αποτελούν μέρος ενός άξονα διέλευσης μεταναστών και αιτούντων άσυλο προς την Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές μεταναστευτικές κρίσεις στην ιστορία της.

Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες της ΕΕ να υπάρξει ανακατανομή των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων πλήττονται από την έλλειψη αλληλεγγύης έναντι των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.
Εξάλλου, ο Τουσκ είπε πως θα καλέσει να ελέγχονται οι ταυτότητες όλων των προσώπων που περνούν τα εξωτερικά σύνορα των 27, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων των 27, και να επαληθεύεται ότι δεν βρίσκονται σε φακέλους ή καταλόγους καταζητούμενων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας.

Για αυτούς τους ελέγχους, που συνέστησαν οι Βρυξέλλες μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, υπάρχει άτυπη συναίνεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ευρωβουλευτές έχουν δώσει το πράσινο φως, όμως πρέπει πρώτα να εγκριθούν επίσημα.

«Στην Μπρατισλάβα, επιθυμώ να δεσμευτούμε ότι η (ταυτότητα) όλων των προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της ΕΕ, που περνούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θα ελέγχεται και θα συγκρίνεται με τους φακέλους (των ευρωπαϊκών υπηρεσιών επιβολής του νόμου). Είναι θέμα ασφάλειας» της Ευρώπης, είπε ο Τουσκ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έκανε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.