ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Ηγετών

Ο Τσίπρας κατήγγειλε τη λογική του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

Σε ανοιχτή καταγγελία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και σε κάλεσμα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του ομιλία στην Σύνοδο Ηγετών για το Προσφυγικό, που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
ts

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός:

-Κατήγγειλε την λογική του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που εκδηλώνεται και καλλιεργείται με την έγερση φρακτών και τειχών απέναντι στις προσφυγικές ροές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η λογική της ξενοφοβίας είναι ντροπή για την Ευρώπη».

-Επισήμανε την ανάγκη να εξαρθρωθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

-Εξέφρασε για μια φορά ακόμα σαφή θέση για την επίλυση του μεταναστευτικού και συγκεκριμένα την ανάγκη για: αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και την αντικατάσταση τους με νόμιμες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη, για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων δικτύων διακίνησης, όσο και των ξενοφοβικών αντιλήψεων - αντιλήψεων όπως αυτές που θεωρούν ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι πολυτέλεια και υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις στην θάλασσα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της τοποθέτησης, η Ελλάδα τόσο μέσω των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, όσο και στις κατ ιδίαν συναντήσεις, έχει θέσει επιτακτικά την ανάγκη για:

-'Αμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων.

-Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές.

-'Αμεση αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού γραφείου για το άσυλο για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας. (Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια έχει βρεθεί να χειρίζεται τον 4ο μεγαλύτερο φόρτο αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη).

-Ενίσχυση συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες.

-'Αμεση εφαρμογή της απόφασης για ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. «ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΘΕΕ ΜΟΥ ,
  ‘’ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ»-

  Οι λιποθυμίες των παιδιών από την πείνα είναι «φτηνή προπαγάνδα»…
  Τα παιδιά που λιποθυμούν, τα νοικοκυριά που λιμοκτονούν
  Σήμερα ένας μικρός μαθητής λιποθύμησε στην Πάτρα από την ασιτία. Όταν συνήλθε είπε πως για δύο μέρες έβαλε στο στομάχι του μόνο λίγο γάλα… Ένας μόνο, ανάμεσα σε τόσους πολλούς.
  Fovamai-tin-peina-Thee-mou-2b-in-Greece.jpg
  Ήδη από τον πρώτο καιρό του Μνημονίου, σε πολλά σχολεία της Αθήνας είχαν παρατηρηθεί κρούσματα λιποθυμιών στα σχολεία.

  Είμαστε ακόμα στο 2011.
  Τον Οκτώβριο του ’11 καταγγέλθηκαν κρούσματα λιποθυμίας μικρών μαθητών λόγω ασιτίας σε σχολεία του 6ου διαμερίσματος της Αθήνας. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι όποιος μιλάει για πείνα είναι φρικτός λαϊκιστής που επιχειρεί να δημιουργήσει «με ακραίο τρόπο κλίμα ανασφάλειας στα σχολεία». Λίγες ημέρες μετά βγήκε ο δήμαρχος Μεσολογγίου και δημοσιοποίησε τις καταγγελίες δασκάλων ότι τουλάχιστον 10 παιδιά πάνε στο σχολείο έτοιμα να λιποθυμήσουν από την πείνα. Μετά ήρθε το Ηράκλειο, όπου ένας δεκατριάχρονος μαθητής λιποθύμησε στον χώρο του σχολείου γιατί είχε δύο μέρες να φάει. Η υπουργός Παιδείας τόσο στην περίπτωση του Μεσολογγίου όσο και του Ηρακλείου σιωπά.
  https://left.gr/news/

 2. NMan. 20:34 21/09/2016

  Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ
  Τελευταίο όπλο στη φαρέτρα της προπαγάνδας, που μόνο στόχο έχει να προκαλέσει συγκίνηση, είναι το τραγικό δυστύχημα στη Λάρισα, το οποίο κατά τον κ. Τσίπρα δεν προκλήθηκε από την… «καύση του διοξειδίου του άνθρακα», αλλά από τις «βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές».

 3. ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ‘’ΠΑΤΩΣΑΝ’’ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ ΤΟΥΣ!

  Οι «λιποθυμίες στα σχολεία» είναι μόνο ένα μέσον στην προπαγάνδα της συγκίνησης την οποία χρησιμοποιεί (με εξαιρετική επιτυχία, ελέω των ρηχών ΜΜΕ) το αντιμνημονιακό μέτωπο. Αλλα μετερίζια σ” αυτόν τον αγώνα είναι οι αυτοκτονίες που όλες χρεώνονται στις σταθεροποιητικές πολιτικές. Είναι σίγουρο ότι η κρίση θα εντείνει το πρόβλημα, αλλά η προπαγάνδα της συγκίνησης δεν αφήνει χώρο για την επιστημονική έρευνα. Τι κι αν ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι «η απρόσεκτη αναφορά των αυτοκτονιών οδηγεί σε αυτοκτονίες μιμητικού τύπου»; Τι κι αν ειδικοί φωνάζουν ότι «απαντήσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο έπειτα από ένα ή δύο χρόνια από σήμερα, με τη δημοσίευση τεκμηριωμένων επιδημιολογικών στοιχείων για τον αριθμό των αυτοκτονιών στη συγκεκριμένη περίοδο της κρίσης»; (Ιωάννης Μαλογιάννης, Κωνσταντίνος Ευθυμίου «Οικονομική κρίση και αυτοκτονίες», «Καθημερινή» 23.11.2012). Η προπαγάνδα της συγκίνησης και η εντυπωσιοθηρία των ΜΜΕ δεν ορρωδούν προ της πιθανής απώλειας επιπλέον ανθρώπινων ζωών. Νυν υπέρ πάντων ο αντιμνημονιακός αγών.
  Τελευταίο όπλο στη φαρέτρα της προπαγάνδας, που μόνο στόχο έχει να προκαλέσει συγκίνηση, είναι το τραγικό δυστύχημα στη Λάρισα, το οποίο κατά τον κ. Τσίπρα δεν προκλήθηκε από την… «καύση του διοξειδίου του άνθρακα», αλλά από τις «βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές».
  Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στον πληθυσμό. Ολα αλλάζουν προς το χειρότερο, αλλά η «προπαγάνδα της συγκίνησης» δεν επιτρέπει τη νηφάλια κουβέντα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Οι τερατολογίες όχι μόνο δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνουν.

  Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Π. Κατσούλης, κατήγγειλε «ότι σε σχολείο μεσοαστικής περιοχής του δήμου του υπάρχουν παιδιά που πλέον ζουν μόνο με νερό!.. Ο γιος μου, δήλωσε ο δήμαρχος του Μεσολογγίου… μου είπε ότι κάποια παιδιά έρχονται κίτρινα στο σχολείο και δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά» («Αυγή» 25.10.2011).

  Διαβάσαμε για παράδειγμα στην «Αυγή»:
  «Σοκ προκάλεσε η καταγγελία εκπαιδευτικών ότι μικροί μαθητές λιποθυμούν πλέον στα σχολεία επειδή πεινάνε. Η καταγγελία έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης σωματείων και φορέων της εκπαίδευσης του 7ου Διαμερίσματος Αθηνών. Πείνα, ποιος θα το φανταζόταν ότι αυτός ο εφιάλτης θα επανέκαμπτε για να χτυπήσει μαθητές από σχολεία των υποβαθμισμένων γειτονιών του 6ου Διαμερίσματος. Λιποθυμούν επειδή πάσχουν από ασιτία, γιατί οι γονείς είναι άνεργοι, τα τελευταία λεφτά φαγώθηκαν από καιρό και το ψυγείο είναι άδειο» («Αυγή» 12.10.2011).

  Οπως έγραφε και το ηλεκτρονικό περιοδικό Iskra,
  που εκφράζει τις θέσεις του «Αριστερού Ρεύματος» στον Συνασπισμό (Π. Λαφαζάνης κ.ά.): «Σκηνές κατοχής έχουν αρχίσει να εκτυλίσσονται στα σχολεία λαϊκών συνοικιών, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες σωματείων και φορέων του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, σημειώνονται λιποθυμίες μικρών μαθητών από ασιτία! Οποιοσδήποτε διαβάζει αυτή την είδηση και συνεχίζει να έχει ένα έστω μικρό ίχνος ανθρωπιάς μέσα του, δεν μπορεί να μη σοκάρεται και να μη βράζει από οργή! Οργή απέναντι στους υπευθύνους της κατάστασης αυτής που έχουν όνομα και πολιτική ταυτότητα: Δεν είναι η κρίση γενικώς που φταίει, αλλά η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και της τρόικας!».

  • ΚΟΥΡΑ(ΔΑ)ΚΗΔΕΣ….

   Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία όσο υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε;
   2.10.11
   ===========
   Έννέα σκέψεις του μοιράστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης με τους φίλους του στο Facebook. Τις παραθέτω:

   1. Η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή τρομοκρατίας.
   2. Η φτώχεια είναι επαναστατική δύναμη
   3. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία όσο υπάρχουνε άνθρωποι που πεινάνε
   4. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία όσο οι άνθρωποι αυτοκτονούν από απόγνωση
   5. Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και δημοκρατία όταν το νόμιμο δεν είναι και δίκαιο
   6. Οι ίσες ευκαιρίες είναι άνισες για ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετική αφετηρία.
   7. Οι ίσες ευκαιρίες για να είναι δίκαιες πρέπει να είναι άνισες, δηλαδή να «μεροληπτούν» υπέρ των αδυνάτων, αλλιώς δεν έχουν νόημα
   8. Τα αυταρχικά καθεστώτα δεν δημιουργούν μόνο εξαθλιωμένους, γεννάνε και επαναστάτες
   9. Κι αν δεν μπορούμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας, μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας

   Σχόλιο Παραπολιτικής: Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, η 3η του σκέψη με…

   …ενόχλησε. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτονται με αυτόν τον τρόπο. Είναι αριστερή σκέψη να ταυτίζεις τη Δημοκρατία με την ευημερία; Είναι αριστερός τρόπος σκέψης να θεωρείς τον πλούτο ή την εξάλειψη της πείνας προϋπόθεση της Δημοκρατίας; Σε τι διαφέρει τότε η Αριστερά από το νεοφιλελευθερισμό όταν και οι δυο τραγουδούν αγκαλιά με τη…Τζούλια «στόχος είναι τα λεφτά» ;\

   Αυτό χρεοκοπεί σήμερα, η αντίληψη ότι η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που…φέρνει τα λεφτά στο σπίτι. Έτσι εξηγείται και το πόσο εύκολα σπεύσαμε να αμφισβητήσουμε τους θεσμούς και το πολίτευμα ότα καταλάβαμε ότι λεφτά δεν υπάρχουν.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.