ΚΟΣΜΟΣ

Για την πρόσληψη του πρακατόχου του από την Goldman Sachs

«Όχι, όχι σε αυτήν την τράπεζα», είπε ο Γιούνκερ στον Μπαρόζο

«Όχι, όχι σε αυτήν την τράπεζα!»: ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθύμισε σήμερα ότι είχε δηλώσει από τον Ιούλιο πως η πρόσληψη του προκατόχου του, του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από την Goldman Sachs ήταν για εκείνον ένα πρόβλημα και επισήμανε τον ρόλο της αμερικανικής τράπεζας στην κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (subprimes) το 2008.

«Τι είπα; Είπα, το επαναλαμβάνω: "Δεν υπάρχει πρόβλημα να αναλάβει μια θέση σε μια ιδιωτική τράπεζα όμως όχι σε αυτήν!"» δήλωσε ο Γιούνκερ που απαντούσε σε ερωτήματα που του έθεταν τρεις νεαροί, χρήστες του YouTube σε μια συνέντευξη που οργανώθηκε από κοινού από το YouTube και το ενημερωτικό δίκτυο Euronews.

Σε συνέντευξη στην βελγική εφημερίδα Le Soir την 30η Ιουλίου, ο Γιούνκερ είχε δηλώσει αναφορικά με αυτήν την πρόσληψη: «Δεν θα συνεργαζόμουν με την Goldman Sachs. Επιπλέον η Goldman Sachs δεν θα μου το ζητούσε ποτέ. Το γεγονός ότι ο Μπαρόζο εργάζεται για μια τράπεζα δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα. Όμως για τη συγκεκριμένη, αυτό μου προκαλεί πρόβλημα».

«Είναι μια ατομική ενέργεια και εκείνος σεβάστηκε τους νόμους. Όμως πρέπει να επιλέγει τον εργοδότη του» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εξήγησε σήμερα σε έναν από τους νέους που του έθεσαν το ερώτημα: «Διότι η Goldman Sachs υπήρξε ένα από τα ιδρύματα που συνέβαλαν, εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους, στην εμφάνιση μιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης τεραστίων διαστάσεων το 2007, το 2008 και το 2009».

«Επομένως αναρωτιέμαι σχετικά με την ταυτότητα του λιμανιού προς το οποίο εκείνος κατευθύνεται» συνέχισε ο Γιούνκερ χαρακτηρίζοντας τον Μπαρόζο «ειλικρινή τύπο». «Είναι ένας φίλος» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η πρόσληψη, που ανακοινώθηκε την 8η Ιουλίου από την Goldman Sachs, του πρώην επικεφαλής της Κομισιόν, που υπηρέτησε σε αυτήν την θέση από το 2004 έως το 2014, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων τόσο μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων όσο και πολιτών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την χαρακτήρισε στα μέσα Ιουλίου «ηθικά απαράδεκτη».

Η Επιτροπή δεν διέκρινε κανένα δόλο εδώ και 2 μήνες, προτάσσοντας το σεβασμό που επέδειξε ο Μπαρόζο στον κώδικα δεοντολογίας που υπογράφουν οι Ευρωπαϊοι Επίτροποι, ο οποίος προβλέπει ο αξιωματούχος να αναμένει ένα διάστημα 18 μηνών προτού ενταχθεί στο δυναμικό μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Ωστόσο μπροστά στην κριτική ότι δεν έλαβε υπόψη το ηθικό πρόβλημα της υπόθεσης, ο Γιούνκερ ζήτησε αυτήν την εβδομάδα «διευκρινίσεις» σχετικά με τους όρους της σύμβασης εργασίας με την αμερικανική τράπεζα.

Αντιδρώντας, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον την Τρίτη για «διακρίσεις» προς το πρόσωπό του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.