ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απόφαση της Ολομέλειας

Όχι του ΣτΕ στις αποφάσεις για το πλαφόν στη συνταγογράφηση δραστικών ουσιών

Οριστικά και αμετάκλητα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καταργούνται οι αποφάσεις (υπουργού Υγείας και του ΕΟΠΥΥ) για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά ιατρό, κ.λπ., κατά  σκέλος εκείνο που προβλέπουν τον καθορισμό μηνιαίων ανά ιατρό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών («off-patent» και γενόσημα).
simvoulio epikrateias

Ειδικότερα, από 28 Ιουνίου 2014 είχαν «παγώσει» οι επίμαχες αποφάσεις  με   προσωρινή διαταγή του τότε πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζου οι επίμαχες αποφάσεις και στην συνέχεια το δεύτερο δεκαήμερο του 2014 το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ. 274/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της  Ολομέλειας του «παγώσε» και πάλι τις υπουργικές αποφάσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολτών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ζητούσαν να ανασταλούν και να ακυρωθούν τόσο η απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη όσο και η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό  καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Με τις δύο επίμαχες αποφάσεις είχαν τεθεί  συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Η Ολομέλεια έκρινε με τις υπ΄ αρθμ. 1749 και 1750/2016 αποφάσεις της ακύρωσε την υπουργική απόφαση, κρίνοντας ότι  χρειαζόταν  Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση και η έκδοση της υπουργικής απόφασης είναι αντισυνταγματική   (άρθρο 43 Συντάγματος).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.