ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Βερολίνο δεν... βιάζεται για λύσεις

Όλα έτοιμα ως τις 10 Οκτωβρίου λέει ο Τσακαλώτος - «Λειψά» προαπαιτούμενα και... «φρένο» για το χρέος

Επί τάπητος τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που «έλειπαν» από το πολυνομοσχέδιο, αλλά και η διευθέτηση του χρέους, ενόψει του EuroWorking Group: Η Αθήνα δεσμεύεται πως θα κλείσουν τα πάντα ως τις 10 Οκτωβρίου, την ώρα που ο Σόιμπλε βάζει φρένο στα σχέδια για το χρέος.
tsakalotos

του Βαγγέλη Δουράκη

«Κόντρα» στις απαιτήσεις και του ΔΝΤ που ζητά άμεσα απαντήσεις στο θέμα του χρέους εμφανίστηκε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο γερμανός υπουργός υποδέχτηκε στο Βερολίνο -μαζί με βουλευτές- τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και επανέλαβε την γνωστή γερμανική θέση ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να μείνει στο περιθώριο.

«Τα επιτόκια και οι πληρωμές δόσεων δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ πρέπει και θα παραμείνει ενεργό».

Νωρίτερα πάντως ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ανακάμψει από την κρίση δημιουργώντας τις συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

Όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM, τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης στο λεγόμενο EuroWorking Group.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως, σύμφωνα με τον υπουργό, τον «ανασχεδιασμό» του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ο έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 - παρ' όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018 - έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ , Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ …!

  Για τους σημερινούς «αριστερούς» που κυβερνούν σήμερα η ποίηση του Αναγνωστάκη είναι ιδιαίτερα προφητική:
  «Α, ρε Λαυρέντη, εγώ που μόνο τόξερα τί κάθαρμα ήσουν,
  Τί κάλπικος παράς, μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ψέμα»
  Ο Μανόλης Αναγνωστάκης είχε γνωρίσει, τους «αριστερούς» κάλπικους παράδες πολύ καλά. Φυσικά δεν θα φανταζόταν τότε που έγραφε τους στίχους, τη σημερινή κυβερνητική καταιγίδα των κάλπικων παράδων με τα κόκκινα γιλέκα…
  Δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ο ποιητής την ολική μετάλλαξη της Αριστεράς και το σημερινό κατάντημά της: Κυβέρνηση δωσίλογων ανδρεικέλων του 4ουΡάιχ.
  Δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί καν, ότι αυτοί οι πρώην αριστεροί σύντροφοι, δεν θα αποτελέσουν, απλώς, τα «ηθικά αποδεκτά ρούχα» της καθεστωτικής προπαγάνδας και της πλανητικής τρομοκρατίας, αλλά και την κυβερνητική κακουργία των μαφιόζων του χρήματος. Την «αριστερή» εκείνη κυβέρνηση που θα εκτελούσε τα τελευταία «συμβόλαια θανάτου» της ελληνικής κοινωνίας και του λαού της: Τα «συμβόλαια θανάτου» του 4ουΡάιχ, εκείνα που δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τα άλλα κόμματα, παρά μόνο εκείνοι με τα ισόβια πιστοποιητικά αριστερών φρονημάτων…

  Η μεγάλη αξία της Ποίησης του Αναγνωστάκη έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι αυτή ξεπέρασε τη συνείδηση της εποχής του. Προφήτευσε αυτό που δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τότε: Το σημερινό κατάντημα της αριστεράς και ένα από τα πιο θλιβερά δράματα της Ιστορίας: Την αποκρουστική της μετάλλαξη σε εμπροσθοφυλακή του 4ου Ράιχ, της Νέας Τάξης.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.