ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραντεβού στο Ζάππειο Μέγαρο

Ολάντ, Ρέντσι, Κόστα στην Αθήνα για τη Σύνοδο του Νότου

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι "μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσει, πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και θα διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της. Εξάλλου, στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα άτυπη σύνοδος των 27 κρατών - μελών (δηλαδή, πλην της Μ. Βρετανίας) προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ενόψει της συνόδου αυτής, αναπτύσσονται έντονη κινητικότητα και επαφές ανάμεσα στα κράτη - μέλη και τους θεσμούς της Ε.Ε."

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι "η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. Η σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη - μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στον Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων, αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά".

Υπογραμμίζουν ότι "στόχος της Συνόδου είναι να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε., προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο, έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

12:45-13:00: Άφιξη ηγετών και αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
13:00-14:45: 1η συνεδρία εργασιών.
15:00-15:15: Οικογενειακή φωτογραφία.
15:15-16:30: Γεύμα εργασίας.
16:46-17:15: Κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
17:30-18:30: Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Λόγω της Συνόδου, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και στην Αττική Οδό, προς Κατεχάκη, από 11:30 έως 13:30.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NB 11:09 09/09/2016

    Προπαγάνδα και χυδαίος λαϊκισμός:

    είναι αυτή η επανάσταση του διαδικτύου που περιμέναμε;

    Το πρώτο όπλο που αναλαμβάνει δράση σε κάθε πόλεμο είναι η προπαγάνδα και το πρώτο θύμα κάθε πολέμου είναι πάντα η αλήθεια!
    Τα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μόνο με μία λέξη μπορούν να περιγραφούν:
    παράνοια! Κανείς δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί, τι να πιστέψει.

    *Από το ξεκίνημα της διακυβέρνησης υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, Εκδότες … !!!, Καναλάρχες…! Καλλιτέχνες..! Εργολάβοι…! Μπλογκερς…! Κομματική καμαρίλα μέσα και έξω …! Έμμισθοι ρουφιάνοι..! Πουλημένοι ανθέλληνες …! Ξένοι και ντόπιοι πράκτορες..!
    αποτυχημένα κομματόσκυλα…! και όλες οι ενδιάμεσες καταστάσεις μας έχουν “πτωχεύσει” και “σώσει” εκατοντάδες φορές, αναλόγως πάντα με τα δικά τους συμφέροντα.
    *Ενώ όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έφτασε πολύ κοντά στο να βάλει χέρι στα “μαύρα” των κλεφτών που έχουν βγει σε ξένες τράπεζες, είδαμε να απομακρύνεται άμεσα με πρόσχημα ένα δημοψήφισμα στο οποίο αν και ξένοι ηγέτες αλλά και εσωκομματικοί του αντίπαλοι συμφώνησαν, ήταν αρκετό για να του στερήσει τη θέση με ιδιαίτερα άκομψο και αντιδημοκρατικό τρόπο!

    * Τα ίδια ισχύουν και στον χώρο της ευρείας αντιπολίτευσης. Το ΟΧΙ μπορεί να είναι και ΙΣΩΣ ενώ όταν φτάσουμε προ των ευθυνών μας γίνεται εύκολα και ΝΑΙ.
    Οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης που μέχρι, χθες έσκιζαν τα ρούχα τους για τα κακά του μνημονίου, με μεγάλη ευκολία έλαβαν κυβερνητικές θέσεις μόλις τους ζητήθηκε / επιβλήθηκε. “Για το καλό του τόπου” μας είπαν.
    *Οι άλλες μη κυβερνητικές αντιπολιτευτικές παρατάξεις παρατάσσονται καθημερινά στον αντιμνημονιακό αγώνα από την εύκολη θέση στην οποία βρίσκονται: του να κριτικάρουν χωρίς προτάσεις και του να μιλάνε χωρίς να έχουν την ευθύνη της εφαρμογής των όσων λένε.
    Γιατί αν την είχαν, είναι σχεδόν σίγουρο, πως και η δική τους θέση θα ήταν διαφορετική: μάλλον εντός της παρούσας κυβέρνησης…
    *Ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιώθηκε πλήρως ,τόσο για τις επιλογές του, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τους νόμους κατά της διαφθοράς και της διακίνησης βρώμικου χρήματος, όσο και το ΤΕΡΑΣΤΙΟ αγώνα που κατέβαλε στην προσπάθειά του να μην πτωχεύσουμε. Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ σίγουρο ότι ο λαός γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα και λίγο- λίγο ΠΕΙΘΕΤΑΙ για όσους ασέλγησαν εναντίον του.
    *Βλέπει, ότι όλοι αγωνίζονται να εφαρμόσουν το οικονομικό πρόγραμμα του Πασόκ, αλλά η ΔΙΧΡΟΝΗ υπονόμευσή του, επιδείνωσε την κατάσταση της χώρας και σήμερα απαιτούνται, ΠΟΛΥ ΠΙΟ δύσκολα μέτρα και θυσίες, που θα είχαν αποφευχθεί ! αν είχαν όλοι συμπαραταχθεί για την σωτηρία της Ελλάδας, αν όλοι αγαπούσαν την Ελλάδα και όχι την… πολυθρόνα της διακυβέρνησής της.

  2. NMan. 11:04 09/09/2016

    ΗΔΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ?

    ΌΤΑΝ ‘’έφτυνε’’ ο ένας τον άλλον…..

    Είναι ένδειξη αφιλοτιμίας, είναι ένδειξη πολιτικής γαϊουδουριάς,Η, είναι απόδειξη αμετανόητης συμπόρευσης τενεκέδων ‘’ξεγάνωτων’’ της πολιτικής, για να θυμηθούμε και λίγο τον Γιαννόπουλο ‘’αρχοντα’’ της ακριβολεξίας?
    Όπως θα θυμούνται πολλοί, λίγα χρόνια έχουν περάσει από εκείνο το συνέδριο του Συνασπισμού που ο κυρ Φώτης και η παρέα του πήραν το σακάκι τους και αποχώρησαν διότι δεν ήθελαν να έχουν σχέση με ένα κόμμα που ουδεμία επαφή με την ευρωπαϊκή αριστερά είχε. Και έχει θα λέγαμε εμείς.
    Άραγε ο κυρ Φώτης δεν είναι αυτός που έλεγε ότι ο Τσίπρας είναι επικίνδυνος για τον τόπο; Σας θυμίζουμε την εξής ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ στις 7 Απριλίου 2013: «Ο κ. Τσίπρας με τις σημερινές του δηλώσεις συνεχίζει το καθημερινό του ρεσιτάλ πολιτικής ανευθυνότητας. Σταθερή πια και μοναδική του επωδός, η επένδυση στην καταστροφή της χώρας. Δυστυχώς η ανυπαρξία από μέρους του οποιουδήποτε σχεδίου για το μέλλον του τόπου δεν τον καθιστά απλώς επιπόλαιο, αλλά και επικίνδυνο».
    Ας σας θυμίσουμε και τι έλεγε ο Τσίπρας για τη ΔΗΜΑΡ το 2012: ««Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν και η ηγεσία του ΚΚΕ, αλλά και η ηγεσία αυτού του νέου μορφώματος, της ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη, να θεωρούν ως πρώτο συμφέρον να έχουν περισσότερες έδρες και να αυξήσουν τα ποσοστά τους και δευτερεύον το αν θα σωθεί ή όχι η χώρα».
    Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι έχουν δώσει τα χέρια και σκέφτονται συμμαχίες, μοιράζουν θέσεις στα ψηφοδέλτια και προεδρεία της Βουλής; Ντροπή. Και καλά ο Τσίπρας τη δουλειά του θέλει να κάνει και ψάχνει για θύματα. Ο Κουβέλης δεν αισχύνεται; Τόσο πάθος για την εξουσία;
    Με δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ήδη 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει πρόθεση να καταψηφίσουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Φώτης Κουβέλης και άλλα στελέχη του κόμματός του να κατέβουν στις εκλογές ως συνεργαζόμενοι με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, διαλύοντας τη Δημοκρατική Αριστερά.
    Αυτό είναι το σχέδιό τους; Αυτές τις υπηρεσίες θα προσφέρουν στην πατρίδα; Οι ίδιοι που πήραν μια ιστορική απόφαση το 2012 και μπήκαν στην κυβέρνηση για να σωθεί η χώρα και να μη χρεοκοπήσει, τώρα θα μπουν στην κυβέρνηση Τσίπρα για να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη;
    Ο κ. Κουβέλης είναι γνωστός για τα παιχνίδια του . Ίσως το μόνο που μπορεί να προσφέρει τώρα που οδήγησε το κόμμα του στην ανυπαρξία είναι να συμβάλει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην πάει η χώρα σε καταστροφικές εκλογές. Ας κάνει τουλάχιστον αυτό το αυτονόητο χρέος για την Ελλάδα.

  3. Καλά τα μέτωπα για κάποιο σκοπό μεσα στην Ε.Ε αλλά πιό καλά θα ήσαν οι ενωμένες προσπάθειες» για το σύνολο απο το σύνολο» των κρατών που απαρτουν την Ενωσή μας .
    ΕΙδικά για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει το προσφυγικό πρόβλημα ολων των ευρωπαϊκών κρατών .
    Με την ευκαιρία θα πρέπει ο Τσιπρας να ζητήσει και να μάθει από τον κ. Κόστα της Πορτογαλλίας και τον κ. Αναστασιάδη της Κύπρου , για το πως τα κατάφεραν οι χώρες τους –αν και μπήκαν πριν απο μας στην επιτήρηση και τα μνημόνια –να έχουν βγεί ηδη από αυτά και να συνεχίζουν μια κάποια ευημερία για τους πολίτες τους.
    Σίγουρα θα του πουν οτι δεν είπαν ψέμματα στους λαούς τους ,

    • Λάθος μου , εννοούσα οτι εμεις´ Μπήκαμε πριν απο αυτούς σε μνημόνια και επιτήρηση και παραμένουμε , ενω αυτοί ξεμπέρδεψαν και επιδίδονται στην ανάπτυξη της οικονομίας τους ,.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.