ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «στοίχημα» της Αθήνας

Ποια μέτρα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο - Στη Βουλή με διαδικασίες «εξπρές» τα προαπαιτούμενα

Βιάζεται να προλάβει τις προθεσμίες η Αθήνα και σήμερα, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, καταθέτει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο μέτρων που «συνοδεύει» την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

του Βαγγέλη Δουράκη

Προς ψήφιση –με διαδικασίες «εξπρές»- στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα κατατεθεί ο κύριος όγκος των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης: Όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από τη λίστα των 15 προαπαιτούμενων απομένουν ένα-δυο τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Στο νομοσχέδιο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν θα υπάρχουν άλλες διατάξεις πέραν αυτών που αφορούν στα προαπαιτούμενα.

Κάποια από τα βασικά προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει ήδη η κυβέρνηση είναι η κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό, ο διορισμός διοίκησης στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η έναρξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται:

1.      Η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης. Η σχετική νομοθέτηση πρέπει να γίνει τώρα και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το εν λόγω μέτρο, θίγει αγρότες και νέους επιστήμονες.

2.      Οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

3.      Η συμφωνία με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Όπως διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από γαλλικές πηγές, για πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, που στην ουσία θα κινεί τα νήματα ελέγχοντας το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, προαλείφεται ο Γάλλος τεχνοκράτης, Ζακ Λε Παπ. Πρώην δεξί χέρι της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη θητεία της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας,  Ο Ζακ. Λε Παπ έχει τα κατάλληλα «διαπιστευτήρια» για τη θέση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πλαισιωθεί από έναν Ισπανό τεχνοκράτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση Τσακαλώτου για τους τρεις Έλληνες που θα συμπληρώσουν τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου, μετά την «κίτρινη κάρτα» που του έδειξαν οι δανειστές στις προτάσεις πως ως τώρα έκανε.

4.      Η μεταφορά στο Ταμείο της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ και ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο).

5.       Η έναρξη από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση (35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.

6.      Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.

7.      Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.

8.      Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

9.      Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.

10.  Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

11.  Τα μέτρα και η νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

Η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ως το τέλος Σεπτεμβρίου ή, το αργότερο, ως τις αρχές Οκτωβρίου. Και αυτό όχι μόνο για να τονωθεί η ρευστότητα Δημοσίου και αγοράς, καθώς τα 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση θα διατεθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και για να μην βρεθεί η χώρα μας σε δεινή θέση κατά τη φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η σύνοδος του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον και μία ημέρα αργότερα θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το αργότερο στη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου να δοθεί το «πράσινο φως» για τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ιδανικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, από το Euro Working Group. Φυσικά, η εκταμίευση της υποδόσης δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς παράλληλα ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, η οποία προδιαγράφεται αργή και βασανιστική, με αποτέλεσμα η συνδεδεμένη δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ να αποδεσμευτεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Η εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων που εντάσσονται στη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, έχει σαν αιχμή τα εργασιακά και νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως η κατάργηση των μειωμένων εισφορών για αγρότες, νέους επιστήμονες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.