ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν όψει διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο

Ποια σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ

Στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση θα κριθεί το εύρος και το είδος των νέων απαλλαγών που θα ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2017, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται δύο σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017. Το ποιο από τα δύο θα επιλεγεί, τελικά, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το πρώτο σενάριο αφορά στην επέκταση των απαλλαγών -που ήδη προβλέπει ο νόμος- είτε μέσω τη διεύρυνσης των υφιστάμενων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είτε μέσω θέσπισης απαλλαγών και για νέες κατηγορίες οικονομικά ευάλωτων φορολογούμενων. Σ’ αυτό το σενάριο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, καθώς θεωρείται ότι, σε κάθε περίπτωση, θα υλοποιηθεί.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στη θέσπιση του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές και θα προβλέπει ελαφρύνσεις για τις μικρές ιδιοκτησίες μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγάλες περιουσίες. Το σενάριο αυτό, αν δεν καταστεί εφικτό να εφαρμοσθεί από το 2017, σε κάθε περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή το 2018, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει έκπτωση 50% ή ακόμη και απαλλαγή σε ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.