ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλεπάλληλα ραντεβού για τα προαπαιτούμενα

Ποιες ΔΕΚΟ θα πάνε στο νέο ΥπερΤαμείο - Άρχισε το «μπρα ντε φερ» με το... καλημέρα

«Μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές με το …καλημέρα: Διάσταση απόψεων για τα πρόσωπα που θα στελεχωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είχαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και εκπρόσωποι των θεσμών στο πρώτο τους ραντεβού. Από σήμερα οι δύο πλευρές κάνουν βουτιά στα… βαθιά των 13 ανεκπλήρωτων προαπαιτούμενων μέτρων.
tsakalotos

του Βαγγέλη Δουράκη

Δεν τα βρήκαν σε αυτή την φάση, η ελληνική πλευρά και οι πιστωτές για το ποιοι θα πλαισιώσουν τον Γάλλο τεχνοκράτη Ζακ Λε Παπ στο Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και για το ποιες νέες ΔΕΚΟ θα μεταφερθούν στην «προίκα» του Ταμείου.

Με … διαφορά απόψεων ξεκίνησαν λοιπόν οι φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους επικεφαλής των δανειστών.

Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να προστεθεί από σήμερα στις συναντήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη πάντως είχε δίωρο μπρα-ντε-φερ με τους εκπροσώπους της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φραντσέσκο Ντρούντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι για τις ακανθώδεις εκκρεμότητες στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.

Η τοποθέτηση του Ζακ Λε Παπ ως επόπτη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θεωρείται δεδομένη για τους δανειστές, ενώ έχει ακουστεί ότι θα βρίσκεται στο πλάι του και ένας Ισπανός.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στους τρεις Έλληνες που θα ολοκληρώσουν τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς οι πιστωτές δεν έχουν δει με καλό μάτι τις μέχρι τώρα προτάσεις της κυβέρνησης. Εξαιτίας της εκκρεμότητας αυτής, η ελληνική πλευρά εκφράζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις για τον Ζαν Λε Παπ.

Η δεύτερη «καυτή πατάτα» των αποκρατικοποιήσεων είναι ο καθορισμός της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ που θα μεταβιβαστούν στο Κατοχικό Ταμείο, σε συνδυασμό με ζητήματα του κανονισμού λειτουργίας του νέου φορέα.

Το επικαιροποιημένο τρίτο Μνημόνιο προβλέπει να περάσουν στο Ταμείο ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές και Αττικό Μετρό. Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού υποστήριξε ότι η λίστα αυτή «είναι υπό συζήτηση».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών συζήτησαν και για τη χρηματοδότηση των κομμάτων με τον Γενικό Γραμματέα Διαφθοράς, Γιώργο Βασιλειάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν συστάσεις για ονομαστικοποίηση των κουπονιών από το πρώτο ευρώ και ο Γιώργς Βασιλειάδης απάντησε ότι θα ρωτήσει την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αν αυτό είναι σύννομο. Επίσης, συζητήθηκε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «Πόθεν Εσχες».

Τα ραντεβού κυβέρνησης-πιστωτών θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί, καθώς πλέον οι δύο πλευρές θα αγγίξουν και το «καυτό» μέτωπο των 13 εκκρεμών προαπαιτούμενων μέτρων, που περιλαμβάνει πέρα από ζητήματα αποκρατικοποιήσεων και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και στην αγορά ενέργειες.

Ζητήματα όπου ακόμη οι διαφορές δεν έχουν «γεφυρωθεί».

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NMan. 13:07 13/09/2016

    ΠΟΙΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ καΜένο εντελώς
    με αυτή την συμπεριφορά?
    =========================================
    Αγωνιούμε και ψάχνουμε να βρούμε αιτίες που διαρκώς οι δανειστές αναβάλλουν και διαρκώς αποδεικνύουν την ΕΛΛΕΙΨΗ εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αλέξη …καΜένου εντελώς.
    *Ποιος ξένος μπορεί να δεσμευτεί στο λαό του, ότι ο Τσίπρας είναι πρόσωπο αξιόπιστο, και οικονομικά κατηρτισμένο, ώστε να κάνει ΣΩΣΤΗ ! διαχείριση των χρημάτων των λαών που μας δανείζουν?
    *Βρίσαμε χυδαία , προσβάλαμε βάναυσα και προκαλέσαμε τους ΠΑΝΤΕΣ, αρχής γενομένης με το ‘’αχόρταγο’’ κατασκεύασμα της πολιτικής ηλιθιότητας που έγινε και υπουργό. Ποιον δεν έβρισε και ποιον δεν προκάλεσε τόσο ο ακροδεξιός συνέταιρος όσο και ο ίδιος ο Τσίπρας, με την αγραμματοσύνη του και τους κοκκινολαίμηδες συμβούλους του?

    *Δυστυχώς, οι ‘’αριστεροί’’ προβοκάτορες της δημοκρατίας και της νομιμότητας, φαίνεται, πως βρίσκονται σε ‘’διατεταγμένη’’ υπηρεσία καταστροφής της Ελλάδας, κατάληψης της εξουσίας, κατάργηση της δημοκρατίας, Η, ??? υπό την επήρεια επικίνδυνων παραισθησιογόνων ουσιών?
    *Ποιες υπογεγραμμένες συμφωνίες τήρησε και εφάρμοσε ο χουντο αναστημένος ‘’εκλεκτός’’ των ..εκλεκτών της Χούντας?

    *Τι ακριβώς έχει ως ‘’ΑΤΟΥ’’ ο κ Τσίπρας, για να απαιτήσει και μείωση χρέους ?

    *Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχει εφαρμόσει και ποιους νόμους ενεργοποιήσει ώστε να αντιληφθούν και οι εταίροι μας-δανειστές, όταν δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των λαών που θα πληρώσουν ‘’ την ασυλία Τσίπρα ‘’ στον Καραμανλή?
    *Πόσες ..μυριάδες κομματικοί κολαούζοι ‘’κατέχουν’’ δημόσιες θέσεις λόγω μαυρογυαλούρικης συμπεριφοράς των πεινασμένων για εξουσία μπολσεβίκων.

    *Με ποια εχέγγυα έρχεται σήμερα ο Τσίπρας και υπόσχεται τόσο προεκλογικά ,όσο και μετεκλογικά μείωση του χρέους από την ΕΕ, όταν ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν την του υπεσχέθη, κι όταν η μέχρι σήμερα ΣΠΑΤΑΛΗ και μικροκομματική διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε πελατειακή και αντισυνταγματική ‘’αντάξια’’ της κλίκας των όψιμων απογόνων του σταλινικού ολοκαυτώματος της δημοκρατίας, της ισότητας της ανθρωπιάς.

    **Ποιος ΤΡΕΛΟΣ πολιτικός ηγέτης των μελών της ΕΕ, θα τολμήσει να προτείνει στο λαό του, να υποστεί νέες θυσίες, για να ‘’ακούνε’’ τις ΒΡΙΣΙΕΣ του Καμμένου και την βρόμικη προπαγάνδα, εκβιασμούς, ψευτοαντριλίκια και σπατάλη ασυγκράτητη , ανώφελη και μικροκομματική συμπεριφορά , από τους Τσιπρογιάννηδες , με τα χρήματα που θα στερηθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους?
    *Τι ακριβώς προτείνει ή, έκανε υπέρ της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων, εκτός του: ΝΑ ‘’ΧΑΡΙΣΕΙ’’ τον ‘’Αστέρα’’ ,να ‘’δωροθετήσει’’ τα ελληνικά αεροδρόμια, να καταστήσει τους τούρκους πιο ασύδοτους και πιο επικίνδυνους και να διορίσει όλα τα κομματικά του απολειφάδια, ως ‘’αναγκαία’’ στοιχεία προόδου προς την χρεοκοπία?

    *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.
    *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, απετέλεσαν οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές , τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες, η διαύγεια, η φοροδοτική ισότητα, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.

    *Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.

    *Η μείωση του χρέους. εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!

  2. NMan. 12:52 13/09/2016

    H WSJ για τα επιπλέον μέτρα
    Νέα μέτρα λιτότητας, πέρα από αυτά που είναι ήδη προγραμματισμένα, εξετάζουν οι δανειστές, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρει η Wall Street Journal.
    Τα νέα μέτρα αποτελούν στην ουσία μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο που απειλεί εκ νέου την Ελλάδα με χρεοκοπία.
    Σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, που επικαλείται η Wall Street Journal, η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα έως και 3 δισ. ευρώ, εκτός από το πακέτο 5 δισ. ευρώ σε φόρους και περικοπές δαπανών που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές.
    Τα νέα μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους για το πλεόνασμα των επόμενων ετών, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στη συμφωνία του καλοκαιριού, τονίζουν οι αξιωματούχοι.
    Τα νέα μέτρα θα μπορέσουν να υπερκεράσουν τις διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σχετικά με τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, γράφει η Wall Street Journal.
    «Η διαφωνία έχει παραλύσει τις συζητήσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να εξασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια από την Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά η WSJ.
    Χωρίς δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκοπία τον Ιούλιο, όταν και λήγουν ομόλογα πολλών δισ. ευρώ. Οι πολύμηνες συζητήσεις χωρίς συμφωνία έχουν προκαλέσει ένα νέο «ελληνικό δράμα» αυτό το καλοκαίρι, αναβιώνοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, καταλήγει το δημοσίευμα.

  3. Ιστός 11:47 13/09/2016

    Η ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ DNA ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ?

    Τσίπρας: ΔΕΘ 2014 Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη

    Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον αέρα του νικητς στα γκάλοπ παρουσίαζε στην ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ γνωστό και ως «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

    Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωναν ότι το πρόγραμμα ήταν πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Έτσι τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε υποσχέσεις από την συμπρωτεύουσα σε μία κοινωνία που είχε υποστεί την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στα παγκόσμια χρονικά καθώς μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25%, μιλώντας για:

    • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

    • Παύση ποινικών διώξεων για χρέη προς το δημόσιο
    • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ

    • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με
    αφορολόγητο όριο τις 500.000 ευρώ

    • Αποκατάσταση μέρους των χαμηλότερων συντάξεων

    • Αντιμετώπιση ανεργίας με δημιουργία 200.000 – 300.000 θέσεων εργασίας

    • Επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ

    • Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους
    • Περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτησή του, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την ανάπτυξη

    • Διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και διπλασιασμός του

    • Κατά περίπτωση εξέταση και διαγραφή κόκκινων δανείων

    =Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στοίχειωσε στην συνείδηση των πολιτών αφού μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ ξεκίνησαν οι …εκπτώσεις μετά την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

    * Το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και η 17ωρη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο προσγείωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στην νέα σκληρή πραγματικότητα.

    *Μήνες αργότερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως «αυταπάτες» και
    =====================================================================
    παραδέχτηκε ότι έπρεπε να κλείσει την συμφωνία νωρίτερα με τους δανειστές.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.