ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μία «πρώτη χειρονομία» για το χρέος ποντάρει το Μαξίμου

Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μες στην εβδομάδα

Έως την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για τα 15 προαπαιτούμενα, καθώς το Μαξίμου θέλει να προλάβει τη «διορία» της 31ης Οκτωβρίου, να εκκινήσει νωρίτερα η συζήτηση για την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και να δώσει την αφορμή στους δανειστές για μία… «χειρονομία καλής θελήσεως» αναφορικά με την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Η υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων έχει αποδειχθεί τις τελευταίες εβδομάδες πιο δύσκολη υπόθεση απ’ όσο προβλεπόταν. Συν τοις άλλοις, πέραν από την ουσία των θεμάτων, δύσκολη είναι και η τήρηση των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων, καθώς στην κυβέρνηση θέλουν να προλάβουν πάση θυσία το Euroworking Group της 29ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου το αργότερο στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημειωτέον ότι τα συγκεκριμένα χρήματα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δανειστών έως τις 31 Οκτωβρίου και αν ως τότε η κυβέρνηση δεν τα έχει απορροφήσει, η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί από την αρχή, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να χαθούν εν τέλει τα χρήματα της υποδόσης.

Τα «αγκάθια»

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η υλοποίηση ορισμένων εκ των προαπαιτουμένων είναι εύκολη υπόθεση. Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού παραμένουν μακριά από την τελική συμφωνία, η πώληση του ΔΕΣΦΑ και η διάθεση του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ προκαλούν –υπόγειες προς το παρόν - εσωκομματικές αντιδράσεις και ενδοκυβερνητικές εντάσεις, ενώ ένα θέμα που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση αντιμέτωπους με το DNA τους είναι και η μεταφορά εμβληματικών ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Αττικό Μετρό κ.α.) στο νέο «υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων. Συν τοις άλλοις, οι διαπραγματεύσεις για την στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του εν λόγω ταμείου συνεχίζονται και καταγράφεται σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών ως προς τα προτεινόμενα πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση, το πολυνομοσχέδιο καταρτίζεται ήδη από την Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να «τρέξουν» και τις υπόλοιπες εκκρεμείς υποθέσεις, όπως η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, οι αλλαγές στην λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και η κύρωση της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού. Ειδικά το τελευταίο θέμα παραμένει «ευαίσθητο» για το Μέγαρο Μαξίμου και δοκιμάζει τις αντοχές του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, αλλά και ενός ακόμη κυβερνητικού στελέχους, καίτοι από το Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι «οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν και τα χρήματα δε θα χαθούν».

Στόχος το χρέος

Όπως προαναφέρθηκε, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει κάποια χειρονομία καλής θελήσεως εκ μέρους των δανειστών για το θέμα του χρέους. Βεβαίως, η σχετική συζήτηση έχει αποδειχθεί γρίφος, καθώς το Βερολίνο επιμένει να αναβάλλει τη διαπραγμάτευση για μετά τις γερμανικές εκλογές (Άνοιξη 2017) την ώρα που το Μαξίμου βιάζεται να δείξει ότι η αποκατάσταση της διαχειρισιμότητας του χρέους διαμορφώνει βιώσιμα χαρακτηριστικά για την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένες τις δυσκολίες να διευθετηθεί νωρίτερα από την Άνοιξη του 2017 το ελληνικό χρέος, η κυβέρνηση
προσδοκά ότι αν έχει δείξει ότι υλοποιεί τα προαπαιτούμενα και μπαίνει με… φόρα στην συζήτηση για την δεύτερη αξιολόγηση, θα δώσει «πάτημα» στους δανειστές προκειμένου να ενεργοποιήσουν έστω την πρώτη δέσμη μέτρων που προβλέπεται για την διευθέτηση του χρέους –δηλαδή τα μέτρα που αφορούν στο βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, ακόμη κι αυτή η μάχη θα είναι σκληρή και με έκβαση αβέβαιη…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.