ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθησυχάζει η κυβέρνηση για τη δόση των 2,8 δισ.

«Πονοκέφαλος» Μαξίμου για προαπαιτούμενα - β’ αξιολόγηση

«Τροχάδην» για την υλοποίηση των 13 εκκρεμών προαπαιτούμενων (από τα συνολικά 15), ήταν η εντολή που έδωσε χθες στους συναρμόδιους υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς αυτή τη φορά το Μαξίμου έχει κάθε λόγο να μην βγει εκτός χρονοδιαγράμματος η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έναρξη των συζητήσεων για την δεύτερη.
tsiprasmaximou

Η έγκαιρη υλοποίηση των 13 εκκρεμοτήτων, αλλά και η έναρξη υλοποίησης ορισμένων από τις 40 δράσεις που περιγράφονται στην δεύτερη αξιολόγηση ήταν το κεντρικό θέμα της χθεσινής, πολύωρης συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Εντός χρονοδιαγράμματος

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των προαπαιτουμένων δεν έχει υλοποιηθεί, αλλά και ότι κάποια εξ αυτών παίρνουν χρόνο (κυρίως αυτά που αφορούν στο κομμάτι της αγοράς ενέργειας), κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν χθες εξαιρετικά καθησυχαστικές για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία και κανένα πολιτικό ζήτημα για τα 15 προαπαιτούμενα. Θα έχουν υλοποιηθεί όλα ως το τέλος του μήνα, το αργότερο ως τις αρχές Οκτωβρίου», έλεγαν χθες το απόγευμα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι υπάρχει πλήρης πολιτική βούληση για
να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις έναντι των δανειστών.

Στόχος το χρέος

Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, αυτή τη φορά η κυβέρνηση έχει… πολλούς λόγους να βιάζεται. Πρώτον, το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να τονωθεί η
αγορά με ρευστό χρήμα. Ωστόσο, ο βασικότερος λόγος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι άλλος: πρόκειται για την έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψιάζονται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να… καθυστερήσουν αυτή τη συζήτηση, αφ’ ης στιγμής η Γερμανία, αλλά και η
Γαλλία, μπαίνουν σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, η Αθήνα επιζητεί μία «δραστική λύση» ως προς την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αρθούν τα όποια σύννεφα αβεβαιότητας βρίσκονται πάνω από την ελληνική οικονομία. Άρα, βάσει αυτού του σκεπτικού, η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει έγκαιρα όχι μόνο η υλοποίηση των 13 εκκρεμών προαπαιτουμένων, αλλά και οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, που θα αποτελέσουν τον «διάδρομο» για να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος. Κοινώς, όπως φέρεται να είπε και ο πρωθυπουργός χθες, «να μην τους δώσουμε δικαιώματα
εμείς, παίζοντας καθυστερήσεις με τις υποχρεώσεις μας».

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν είχαμε τον Τσίπρα στην θέση του Παπανδρέου στην φουρτούνα και την αναξιοπιστία που μας προέταξαν οι δανειστές μας στο πρώτο μνημονιο , όπου πείραμε τόσο χρήμα και με τέτοιο επιτόκιο, όσο δεν ειχε δανειστεί σε κανέναν μεχρι τότε στον κόσμο .
  Από πάνω με πολύ λιγότερες Θησείες από όσους φόρους , τόση ανεργία , τόση μείωση της ανάπτυξης …
  Kάθε περσυ και καλύτερα θα πείτε ;
  Τούτοι ομως θα μας ξεκάνουν !

 2. H πολιτική απατεωνιά του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος

  – Tι έλεγε ο Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου του Ζαππείου
  Ηταν ασφαλώς οδυνηρή εμπειρία για κάθε «πελατειακό» (και όχι μόνο) ΣΥΡΙΖΑίο ν’ ακούει από το κομματικό ραδιόφωνο τον επί των Οικονομικών «ινστρούκτορα» του κόμματος Γ. Σταθάκη να υποστηρίζει ότι το περιβόητο «επαχθές» χρέος είναι ασήμαντο. Οπως είπε, «είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».
  Πώς να μην αισθανθεί ένα μικρό σοκ ο ΣΥΡΙΖΑίος, όταν μέχρι τις εκλογές του 2012 πρωτοστατούσε στη φάρσα της ΕΛΕ (Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου), και ήταν πεπεισμένος πως μόλις έρθει το κόμμα του στην εξουσία θα έχει ήδη βρει όλο το «επαχθές» χρέος, για να το διαγράψει με μονοκοντυλιά και να ησυχάσουν η χώρα και ο λαός απ’ αυτό το άχθος. Τόσος θόρυβος για το τίποτα; αναρωτιέται απογοητευμένος ο ΣΥΡΙΖΑίος. Εμείς, βέβαια, το βλέπουμε διαφορετικά: άλλη μια κωλοτούμπα από αυτούς που έχουν κάνει την πολιτική απάτη μόνιμη συνήθειά τους.
  Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, πρώτα αυτό το ζήτημα, γιατί τα συριζοστελέχη το παίζουν τώρα «κουλ» και λένε διάφορα σε στιλ: «εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι μας ενδιαφέρει αν το χρέος είναι επαχθές ή όχι».
  Σαν το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε αμέσως να προστατέψει τον Σκουρλέτη από τη σπέκουλα του Σίμου και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν αυτό χαρακτηριστεί ως “επαχθές” ή όχι, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος».
  Σαν τον Σκουρλέτη, που λες και απευθύνεται σε αμνήμονες ή ηλίθιους, βγήκε στην εκπομπή του Χατζηνικολάου για να πει ότι «η δικιά μας απαίτηση, η δικιά μα πρόταση για διαγραφή του χρέους δεν είναι νομικού χαρακτήρα, νομικής φύσης. Δεν το προσεγγίζουμε νομικά το θέμα. Δεν λέμε δηλαδή ότι θα βγει επαχθές ένα μεγάλο μέρος του χρέους και άρα θα ζητήσουμε τη διαγραφή του.
  Πολιτικά και με βάση οικονομικούς και πραγματικούς όρους διεκδικούμε τη διαγραφή του».
  ‘Η σαν τον θρασύτατο Στρατούλη, που ξεπέρασε όλους τους άλλους, δηλώνοντας (στον Χατζηνικολάου κι αυτός, μια μέρα μετά τον Σκουρλέτη), ότι «εμείς ποτέ δεν εξαρτήσαμε την πολιτική μας πρόταση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του από το εάν αυτό είναι επαχθές ή όχι».
  Ο Χατζηνικολάου, όπως κάθε σωστός μιντιάρχης που διαφυλάσσει την πελατεία του, δεν έβαλε να παίξουν τίποτα παλιές δηλώσεις, για ν’ αναγκάσει τους Σκουρλετοστρατούληδες να παραμιλάνε.
  Δεν σχολίασε καν την τοποθέτησή τους. Γιατί το μείζον για τον κάθε Χατζηνικολάου είναι να εμπεδώνεται μια γενική πολιτική αντίληψη που νομιμοποιεί το κρατικό χρέος και διεκδικεί τη βιωσιμότητά του με νόμιμους τρόπους, στα ευρωενωσίτικα διαβούλια, και όχι τη διαγραφή του με μονομερή τρόπο. Εχει ιδιαίτερη σημασία αυτό και ο Χατζηνικολάου κάθε άλλο παρά βλάκας είναι για να μην το καταλάβει. Γι’ αυτό και έβαλε πλάτη για να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ «κουλ» τις δυσκολίες που δημιούργησε σε οπαδούς του η «βόμβα» Σταθάκη («βόμβα» επικοινωνιακά, γιατί από άποψη ουσίας δεν είπε κάτι καινούργιο).

 3. ΙΒΑΝ 13:48 07/09/2016

  Η ΠΙΟ ΑΝΑΝΔΡΗ ΚΑΙ ΑΘΛΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΧΟΥΝΤΟ’’ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ’’ ΑΛΕΞΗ.

  [[Δεν το έκανε όμως γιατί ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις ….]]
  Κύριε πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ,
  πολλές φορές λέγατε ότι υπήρχαν εναλλακτικές πήγες δανειοδότησης με δεκάδες δις, σε πολύ χαμηλά επιτόκια
  Στις 29/2/2012δηλωνατε στο real fm .
  »Ο κ. Χριστόφιας όμως κατάφερε να δανειστεί από την Ρωσία του Πούτιν 2,5 δις ευρώ και να μην μπει στο ΔΝΤ
  και να αποφύγουμε να έχουμε και τις δυο χώρες του ελληνισμού στο ΔΝΤ και την επιτήρηση» …..και
  συνεχίζετε λέγοντας ……»η Ελλάδα είχε δυνατότητες εναλλακτικών πηγών δανεισμού .
  Δεν το έκανε όμως γιατί ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις ….
  Κύριε πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα τι έχετε να πείτε σχετικά με τις άστοχες δηλώσεις σας που δηλητηριάζατε τις ψυχές των ανθρώπων;
  Με ποιο αποδεικτικό δικαίωμα διατυπώνατε τέτοιες μομφές και συκοφαντίες?
  Ξέρετε εσείς κάτι και δεν το λέτε?
  Ντροπή σας !!!

 4. ΝΜαν. 12:31 07/09/2016

  Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα,

  που ΟΛΗ η αντιπολίτευση, «κινήθηκε» μέσα στα πλαίσια της Εσχάτης Προδοσίας ! Οι συνέταιροι και απόγονοι του βρώμικου [[89]] ! έδωσαν τα πάντα, προκειμένου να επιτύχουν αυτό που δεν πέτυχαν το 1989. Είναι πια φανερό ότι όλοι μαζί, συνταξιούχοι κόκκινοι δικαστές, ασύμμετρες και αόρατες δυνάμεις και απειλές, παλιοί και νέοι εφιάλτες, δασκαλεμένοι και «άγουροι», συμμετείχαν στην αποπομπή του Γιώργου Παπανδρέου, ώστε οι νέοι ‘’εξουσιαστές’’ να ξεπουλήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες.
  Έτσι η δημοκρατία υφίσταται σήμερα το βιασμό της, από τους αιρετούς φασίστες και υπηρέτες ξένων και ντόπιων νταβατζήδων και τραπεζικών παρακυκλωμάτων.
  Η Ελλάδα σήμερα, παρουσιάζει μέσα και έξω την πιο άθλια αντιδημοκρατική και αμοραλιστική εικόνα παράνοιας και συμφερόντων.
  Η Ελλάδα σήμερα αργοπεθαίνει στα χέρια ‘’μισθωτών’’πολιτικών και νταβατζήδων της.

 5. NB 12:21 07/09/2016

  Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΕΛ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
  Η ώρα της ‘’πληρωμής’’ έφτασε.
  Γράφει ο Ν Βράχος

  Δεν μας άρεσε το λογικό και βιώσιμο πρόγραμμα του Γιώργου Παπανδρέου και αποφασίσαμε να τον εξοστρακίσουμε και αυτόν και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
  *Δεν μας άρεσε να πληρώσουν αυτοί που έχουν και αυτοί που πρέπει, αυτοί που ουσιαστικά θα πλήρωναν με τις αλλαγές του Πασοκ, αλλά ‘’αναθέσαμε’’ στον Σαμαρά να τους..μαλώσει. Μα ο Σαμαράς, είτε ..ιδεολογικά , είτε σαν σύζυγος μεγαλοβιομηχάνου (ΚΥΚΝΟΣ), θα προστάτευε τα συμφέροντά του. Εξ άλλου αυτό ήταν γνωστό. Είδατε τι έγινε με όσους ‘’έβγαλαν’’ χρήματα στο εξωτερικό. Ούτε γάτα ,ούτε ζημιά και τα ‘’φόρτωσε’’ και στον Παπακωνσταντίνου.

  *Τώρα, πέντε χρόνια μετά, και αφού η οικονομική μας κατάσταση χειροτέρευσε τρομακτικά εξ αιτίας της καταστροφικής προσπάθειας να ρίξουν τον Παπανδρέου, καθέν χρόνο βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, αναπολούμε τα πρώτα οικονομικά μέτρα του Παπανδρέου και αναρωτιόμαστε. Δεν ήξεραν όλοι οι πολιτικοί καιροσκόποι και τυχοδιώκτες την πραγματική κατάσταση; Τότε γιατί κατέβασαν την Ελλάδα σε γενική απεργία και ανεργία; Γιατί διέλυσαν τον οικονομικό μας ιστό και μας οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή;

  *Γιατί ο Τσίπρας ‘’κάρφωσε πισώπλατα’’ την Ελλάδα, αρνούμενος και παροτρύνοντας κάθε τρομοκρατημένο έλληνα να ΜΗΝ πληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος?

  *Το πόσο θα ‘’πληρώσουμε’’ την εγκληματική προσπάθεια του Σαμαρά , του Βενιζέλου, του Τσίπρα και των λοιπών .. υπολειμμάτων , θα φανεί ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ! τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, μόλις παραλάβουμε τα πρώτα εκκαθαριστικά της εφορείας και τα έντυπα με τους επί πλέον φόρους, για την ακίνητη περιουσία. Οι μεγάλοι, ζουν κάτω από ‘’ειδικό καθεστώς’’ πατριδοκαπηλίας και ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗΣ! Δεν πληρώνουν φόρο γιατί ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ από το σύστημα.

  *Βέβαια το μεγάλο γενοκτονικό φορολογικό πακέτο, που ήδη ψηφίζεται κατά το πρώτο μέρος και ήδη ‘’προετοιμάζεται’’ και για το δεύτερο στάδιο, θα αποτελέσει την ταφόπετρα των συνταξιούχων, τον ΑΦΑΝΙΣΜΟ των μικρομεσαίων και τέλος την αρχή της γενοκτονίας αφού ελάχιστοι νέοι θα μπορούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο να δημιουργήσουν οικογένεια με παιδιά, στις νέες απάνθρωπες και εθνοκτόνες συνθήκες που συνειδητά δημιουργούν οι προδότες της ‘’αριστεράς’’.

  * Τώρα θα αντιληφθούμε πόσο ΛΑΘΟΣ κάναμε που ‘’διώξαμε’’ τον Γιώργο και επί πλέον ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ και την Ελλάδα. Σύντομα έρχεται η ώρα που θα νιώσουμε όλοι πόσο κακό κάναμε στα παιδιά μας ‘’ψάχνοντας’’ την …ΣΩΤΗΡΙΑ των 18 !!! …προγραμμάτων του Αντώνη την ξεφούσκωτη ρεζέρβα του Βαγγελάκη και την πρωτόγνωρη ΑΠΑΤΗ και προδοσία του Τσίπρα και όλων όσων ‘’υπηρετούν’’ τα συμφέροντα αυτών που τους ‘’έφεραν’’ στην κυβέρνηση.
  Τώρα, που η πατρίδα μας ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ! και όχι στους Έλληνες.
  Και μη ψάχνετε για ενόχους και εξιλαστήρια θύματα. Ο καθρέφτης είναι αμείλικτος !!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.