ΕΛΛΑΔΑ

Τι δήλωσαν οι δύο πρόεδροι

Πούτιν - Αμπε: Αποφασιστικά βήματα για την επίλυση της εδαφικής διένεξης Μόσχας - Τόκιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει αποφασιστικά βήματα για να επιλύσει τη διένεξη με την Ιαπωνία που διαρκεί επτά δεκαετίες και αφορά μια αλυσίδα νησιών στον Ειρηνικό τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία.
puu

"Το παρελθόν δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για να κινηθούμε προς τα εμπρός", δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας σ' ένα επιχειρηματικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ της ρωσικής άπω ανατολής, όπου συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. "Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα απαλλαγούμε από προβλήματα που δεν μας επιτρέπουν να κινηθούμε προς τα εμπρός".

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως, μολονότι η Ρωσία είναι έτοιμη να δράσει αποφασιστικά για να βρεθεί μια λύση στη διένεξη, όλα τα βήματα πρέπει να έχουν προηγουμένως μελετηθεί εμπεριστατωμένα.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν δήλωσε ακόμη πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω τις εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να επιστρέψει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά της, αλλά τόνισε: "Πιστεύω πως οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση είναι αντιπαραγωγικές".

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κάλεσε τον Πούτιν να δουλέψουν μαζί για να επιλύσουν μια για πάντα την εδαφική διένεξη μεταξύ των χωρών τους σχετικά με μερικά νησιά, η οποία δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις τους εδώ και περισσότερο από επτά δεκαετίες.

Ο Άμπε διατύπωσε την έκκληση παρουσία του Πούτιν σε ομιλία που εκφώνησε σε επιχειρηματικό συνέδριο στη ρωσική πόλη Βλαδιβοστόκ.

"Ως ο ηγέτης της Ιαπωνίας, είμαι σταθερά πεπεισμένος για την ορθότητα της ιαπωνικής θέσης ενώ εσείς, Βλαντίμιρ, ως ο ηγέτης της Ρωσίας, είστε πλήρως πεπεισμένος για την ορθότητα της ρωσικής θέσης", δήλωσε ο Άμπε.

"Ωστόσο, αν συνεχίσουμε έτσι, αυτή η ίδια συζήτηση θα συνεχιστεί και για άλλες δεκαετίες. Αφήνοντας την κατάσταση ως έχει, ούτε εσείς ούτε εγώ θα μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερες δυνατότητες στις μελλοντικές γενιές".

Η Ιαπωνία διεκδικεί μια σειρά ελεγχόμενων από τη Ρωσία νησιών στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, που αποκαλούνται Βόρεια Εδάφη στην Ιαπωνία και Νότιες Κουρίλες στη Ρωσία.

Η εδαφική διένεξη για τη νησιωτική αλυσίδα, που κατελήφθη από σοβιετικά στρατεύματα στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, προκαλεί έκτοτε προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις, εμποδίζοντας τη σύναψη μιας επίσημης συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πατέρας του Άμπε, ο Σιντάρο Άμπε, είχε εργαστεί για τη διευθέτηση της διένεξης κατά τη δεκαετία του 1980, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός εκφώνησε την ομιλία του μια ημέρα αφού είχε συνομλίες με τον Πούτιν κατά τις οποίες συμφώνησαν να συναντηθούν άλλες δύο φορές μέχρι το τέλος της χρονιάς για να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης.

Ενδεχόμενες παραχωρήσεις σχετικά με τα νησιά θα δημιουργούσαν κινδύνους για τον Πούτιν, αλλά θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις ιαπωνικές επενδύσεις στη Ρωσία σε μια περίοδο που η Μόσχα, η οποία πλήττεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις δυτικές κυρώσεις, έχει μεγάλη ανάγκη από μια ένεση μετρητών.
"Οι οικονομίες της Ρωσίας και της Ιαπωνίας δεν βρίσκονται σε αντιπαλότητα. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι στη σχέση μας ο ένας συμπληρώνει τον άλλον με έναν υπέροχο τρόπο", δήλωσε ο Άμπε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.