ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βραχνάς» στο Eurogroup το θέμα Γεωργίου

Προειδοποιήσεις από δανειστές - Χωρίς προαπαιτούμενα... δεν έχει δόση!

Χωρίς προαπαιτούμενα δεν έχει δόση, προειδοποιούν οι Βρυξέλλες: Λίγες ημέρες πριν το Eurogroup οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φροντίζουν να θυμίσουν στην Αθήνα πως δεν έχει «κλείσει» ακόμη το «πακέτο» που συνδέεται με τα 2,8 δισ. ευρώ!
daneistes

του Βαγγέλη Δουράκη

Πρώτο και βασικό είναι το ζήτημα «Ελλάδα» και η πορεία του Προγράμματος στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή, στην Μπρατισλάβα: Το Eurogroup θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, η οποία όταν συντελεστεί θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση 2,8 δισ. ευρώ, που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση.

Πηγή, ωστόσο της Κομισιόν, διευκρίνισε ότι «δεν ετοιμαζόμαστε για εκταμίευση των 2,8 δισ. στην Μπρατισλάβα», εξηγώντας ότι τα προαπαιτούμενα δεν έχουν εκπληρωθεί.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι Υπουργοί αναμένεται να ενημερωθούν από το θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εφαρμογή των ορόσημων και και την αποπληρωμή των εσωτερικών οφειλών του κράτους, όπως ορίζεται στη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, καθώς και τα επόμενα βήματα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου αναφέρει ότι η πρόσθετη εκταμίευση μετά το καλοκαίρι κάτω από τη δεύτερη δόση θα υπόκειται στην ολοκλήρωση των ορόσημων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Επενδύσεων και Ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην τραπεζική διακυβέρνηση, το ανεξάρτητο γραφείο εσόδων της ελληνικής διοίκησης και στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην εκκαθάρισης των καθυστερούμενων χρεών της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Το Eurogroup, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά θα συζητήσει εξάλλου και το θέμα της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχειών και τις κατηγορίες για την ΕΛΣΤΑΤ, στον απόηχο της επιστολής Ντομπρόβσκις - Μοσκοβισί - Τάισεν.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει χαρακτηρίσει άλλωστε «τεράστιο λάθος» τη δικαστική υπόθεση γύρω από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Γερούν Ντάισενμπλουμ διευκρίνισε όμως ότι η υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Αθήνα πρέπει τις επόμενες ημέρες να «κλείσει» (σε αυτή την φάση), τα εξής 15 προαπαιτούμενα:

1. Ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών μέσω:
- της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων
- κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας
- αναθεώρηση προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

2. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο.

3. Επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του Ταμείου.

4. Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

5. Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή.

6. Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

7. Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό.

8. Επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

9. Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της επάρκειας πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

10. Ορισμός μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

11. Προώθηση από ΡΑΕ των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ίδια κατεύθυνση των ποσοτήτων για τις δημοπρασίες.

12. Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

13. Η γενική συνέλευση της ΔEΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ' ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

14. Η γενική συνέλευση της ΔEΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρίας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων, που θα λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος και το καταναλωτικό προφίλ του καθενός.

15. Υποβολή σχεδίου για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Μετά τις φανφάρες τα βεγγαλικά και τις στρακαστρούκες που μας προσφέρατε μέχρι τώρα , συν όσες θα μας φουρνίςετε και στην ΔΕΘ ,
  θα πρέπει να στρωθείτε στην δουλειά !
  Η τετραετία δεν βγαίνει με ψέματα , με σκάνδαλα και με κουκουλώματα ενεργιών , πραξεων και συγκαλύψεων τους, σαν αυτή την τραγωδία της Αίγινας .
  Παραδεχθείτε τουλάχιστον τα λαθη σας μερικά των οποίων ειναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ !
  κύριοι της συμπολίτευσης.
  …… Και του τρίτου μνημονίου !

 2. ΝΜαν. 8:24 05/09/2016

  Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ,
  ΟΥΤΕ ΠΡΟΔΩΣΕ,ΟΥΤΕ ΑΠΟΣΤΑΤΗΣΕ.
  *ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΡΗΤΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ ΚΑΙ
  *ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 120 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
  *ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
  * ΕΔΟΘΗ 10ετης ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
  *ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ.
  *Παρέλαβε μια χώρα ΗΔΗ χρεοκοπημένη με ένα δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ, με ένα έλλειμμα 36 δις .ευρώ ή 16 % του ΑΕΠ , με ένα χρέος –διαφορά εμπορικού ισοζυγίου, που υπερέβαινε τα 24 Δις ευρώ.
  *Με 865.000 χιλιάδες ΑΧΡΗΣΤΕΣ κομματικές προσλήψεις, και ΜΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ μοναδική στην ιστορία της πατρίδας μας.
  *ΜΕ ένα παγκόσμιο σύστημα που ΑΡΝΙΟΤΑΝ μονολεκτικά να μας δανείσει, κι όταν το ‘’έκανε’’ τα επιτόκια δανεισμού ήταν σκέτος θάνατος !!!
  *Κι όμως ο πρωθυπουργός του 44%, δεν λιποτάχτησε.
  ——————————————————————————-
  Δεν προσέφυγε σε εκλογές που θα έσωζαν τον ίδιο και το Πασοκ, αλλά θα οδηγούσαν τη χώρα σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!
  *Κατάφερε να ανατρέψει ΤΗ ‘’ΡΗΤΡΑ’’ της Λισσαβώνας , που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ οποιαδήποτε μορφή οικονομικής βοήθειας σε μέλη της Ε.Ε με οικονομικά προβλήματα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το 2008 η Γερμανία και αρνήθηκε ΤΟΤΕ! την βοήθεια, προς την ΗΔΗ χρεοκοπημένη Ελλάδα , σύμφωνα με το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2008, που συμμετείχε και ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ σαν αντιπρόσωπος του ΔΝΤ και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
  *Ο Γιώργος Παπανδρέου ‘’ανέτρεψε’’ την ρήτρα, βρήκε χρήματα ( Όχι βέβαια σε Ρωσία και Κίνα), 240 δις ευρώ, κατάφερε να γίνει ΜΕΙΩΣΗ-ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους κατά 120.δις ευρώ. **Αυτή η απόφαση μείωσης του χρέους απέδειξε και αποδεικνύει περίτρανα την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της ΕΕ στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου.
  *Ήξεραν και ξέρουν, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τιμά τον λόγο του για αυτόν και τον τιμούν ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ήξεραν ! ότι τα χρήματα που θα έδιναν στον Παπανδρέου θα τα σεβόταν και θα έκανε την ΠΡΕΠΟΥΣΑ χρήση.
  *Ο Γιώργος Παπανδρέου, μείωσε το έλλειμμα των 35 δις ευρώ του Καραμανλή κατά 6% του ΑΕΠ, ή κατά 40% του όλου ελλείμματος, μείωσε το χρέος κατά 15 δις ευρώ και οδήγησε την Ελλάδα , λίγο πρίν την έξοδό της στις αγορές.
  *Τότε λοιπόν κι ενώ τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πρωτόγνωρα ,θετικά και ελπιδοφόρα για την επιστροφή του δρόμου της ελπίδας, τον ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ !!! προδότες και αποστάτες, υπηρέτες του συστήματος .
  *Το δίλημμα Παπανδρέου να συντρίψει τους προδότες ,Η, να σώσει την Ελλάδα, είναι ένα θέμα πατριωτισμού, που μόνο λίγοι και σπάνια στην παγκόσμια ιστορίαν, θα βρεθούν να έχουν πάρει τέτοια απόφαση.
  *Ο κάθε τυχάρπαστος και ο κάθε ‘’νοικιασμένος’’… απλός πολίτης, μπορεί να γράφει ανώνυμα και ανώδυνα, ότι επιθυμεί ή, ότι εντολές του δώσουν.
  *Πάντως αποτελεί όνειδος η απόπειρα διαστρέβλωσης, παραποίησης ΝΟΘΕΥΣΗΣ της αλήθειας , όταν ΟΛΟΙ σχεδόν γνωρίζουν το μεγαλείο και τις ευεργετικές και σωτήριες επιδράσεις από αυτήν την μοναδική πραγματικότητα.
  *Είναι τουλάχιστον ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ των…απλών πολιτών να ξεχνούν ότι σήμερα βρίσκονται υπάρχουν και..υβρίζουν μόνο και μόνο επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε την σωτηρία της Ελλάδας , από την παραμονή του στην εξουσία.
  * Είναι γνωστή ΔΥΣΤΥΧΩΣ η άθλια συμπεριφορά μας, στον δημιουργό του ΑΣΕΠ, ευπατρίδη Σάκη Πεπονή, που για την απόφαση του νόμου περί εντιμότητας και διαφάνειας ΔΕΝ !!!! επανεξελέγη ούτε βουλευτής.
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ στον ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  ΥΓ.
  Αυτόν το ΕΝΤΙΜΟ, εργατικό και επιτυχημένο πρωθυπουργό, αποκαλούσαν »πολιτικό απατεώνα», »Γεωργάκη» και »Βλάκα», οι αποδειγμένα παγκοσμίως και Ηλίθιοι και ψεύτες και συκοφάντες, φοροφυγάδες, εντελώς καΜένοι που ξευτιλίζουν την Ελλάδα με την αγραμματοσύνη τους και την ανικανότητά τους.
  Αυτοί που »αναθέτουν» σε ώρα κινδύνου, την… »συναρμολόγηση των ιπτάμενων »νεκροφόρων» σπαταλώντας 500 εκατ. ευρώ
  Αυτοί , που σε ώρα κινδύνου ΓΕΜΙΣΑΝ τις δημόσιες υπηρεσίες με κομματικά »μπάζα».
  Αυτοί , που »δημιουργούν» θύλακες παραδικαστικού και τρομοκρατίας θυμίζοντας την περίφημη εποχή του ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟΥ

 3. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΪΜΠΛΕ-ΣAPEN

  (…)*Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
  αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.
  *Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.
  *Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.
  *Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.
  Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».
  ΣΧΟΛΙΟ: Τι άλλο να διαβάσει κανείς, για να αντιληφθεί πόσο «ΚΛΟΟΥΝ»“ είναι οι κυβερνώντες πολιτικοί, που γράφει ΟΛΟΣ ο Γερμανικός τύπος.
  Το βρόμικο ‘’ΔΙΠΛΟ παιχνίδι’’ του Τσίπρα, άλλα να συμφωνεί με τους έξω και άλλα να μας ’’προσφέρει’’ μέσα ως ΣΑΝΟ λησμονιάς και αποχαύνωσης, αποκαλύπτεται πλήρως, δείχνοντας με την πικρή γεύση της ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ αποτυχίας , το εθνικό μας ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ να αναθέσουμε την διακυβέρνηση σε Τσίπρες και ΚαΜένους εντελώς.
  Έχουν συμφωνήσει και ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ !!! σε όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ από τον Ιούλιο του 2015.
  ΣΗΜΕΡΑ! ..θυμήθηκαν να φέρουν αντιρρήσεις στις συμφωνίες αυτές?
  Έχουμε εξευτελισθεί διεθνώς με τον ΗΛΙΘΙΟ και κουτοπόνηρο τρόπο που προσπαθούμε σαν χώρα μέλος της ΕΕ να διαψεύσουμε την ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ και συνεχίζουμε ΔΙΑΡΚΩΣ την ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ !!! των Ελλήνων.
  Τελικά σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει κάποιος που διαθέτει ΦΙΛΟΤΙΜΟ?
  Μάλλον ..ΟΧΙ !!! αφού θα είχε ΗΔΗ παραιτηθεί ΑΜΕΣΩΣ!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.