ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικό νόμο ετοιμάζει η κυβέρνηση

Προστασία στα τραπεζικά στελέχη για τις αναδιαρθρώσεις δανείων

Ειδικό νόμο ετοιμάζει η κυβέρνηση – Στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών για τα «κόκκινα» δάνεια...
bank

Νομοθετικό πλαίσιο που θα παρέχει νομική κάλυψη στα στελέχη των τραπεζών που θα εμπλακούν στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προετοιμάζει η κυβέρνηση. Η σχετική προεργασία, που γίνεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), βρίσκεται στην τελική ευθεία και στόχος είναι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να είναι έτοιμο πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η νομική προστασία των στελεχών των επιχειρήσεων κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να έχουμε γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα στο δύσκολο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις καθώς η σχετική νομοθεσία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2015 κάτι που αν είχε γίνει θα είχε βοηθήσει αποφασιστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση προβληματικών δανείων επιχειρήσεων. Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να διαχειριστούν οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια όντας αντιμέτωπες με ένα αδιανόητα υψηλό όγκο προβληματικών δανείων: τα «κόκκινα» ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 201 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα λίγα έχουν γίνει στο κρίσιμο μέτωπο της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Τα προβλήματα χρονίζουν και διογκώνονται καθιστώντας πιο δύσκολη την εξυγίανση και διάσωση προβληματικών επιχειρήσεων. Ένας από τους λόγους για τα τόσο φτωχά αποτελέσματα των τραπεζών στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων είναι το εγχώριο νομικό σύστημα και ο κίνδυνος, ακόμα και μεσαίας βαθμίδας τραπεζικά στελέχη, να βρεθούν αντιμέτωπα με κατηγορίες απιστίας. Πέραν της γενικότερης ανεπάρκειας της δικαιοσύνης και των εξαιρετικά φτωχών οικονομικών γνώσεων πολλών λειτουργών της δικαιοσύνης μεγάλο πρόβλημα είναι και ο χρόνος απόδοσης δικαιοσύνης: υπάρχουν τραπεζικά στελέχη - κατηγορούμενοι σε υποθέσεις που σέρνονται από αναβολή σε αναβολή, και παραμένουν στιγματισμένοι για πολλά χρόνια. Έτσι οι περισσότεροι αποφεύγουν να πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις υπο τον κίνδυνο «να μπλέξουν».

Δίχως την προστασία των στελεχών είναι πολύ δύσκολο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις για την εξυγίανση εταιριών. Σημειώνεται ότι ακίνητα, μετοχές, μηχανήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι υποθηκευμένα στα βιβλία των τραπεζών σε πολλαπλάσιες αξίες από την σημερινή τους αξία και τυχών ρευστοποιήσεις των στοιχείων αυτών θα μπορούσαν να φέρουν τα στελέχη που μετείχαν στη λήψη αποφάσεων αντιμέτωπα με κατηγορίες απιστίας.

Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις τράπεζες ενώ από εδώ και πέρα για το θέμα αυτό θα βρίσκονται υπό τον αυστηρό έλεγχο και την πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ. Μέχρι το τέλος του 2019 οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) -που περιλαμβάνουν εκτός από τα δάνεια σε καθυστέρηση και δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί- κατά 40 δισ. ευρώ. Από 100 δισ. ευρώ σήμερα στα 60 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.