ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή ευρωπαϊκών συσχετισμών ή... μία απ' τα ίδια;

«Πρόβα τζενεράλε» για το «μέτωπο του Νότου» στην Μπρατισλάβα

Η ατζέντα της σημερινής Συνόδου στην Μπρατισλάβα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για όλη την Ευρώπη, καθώς πέραν των τριών βασικών θεμάτων (Ασφάλεια-Άμυνα, Προσφυγικό, Οικονομία), οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν τον οδικό χάρτη για την Ευρώπη στην «μετά Brexit» εποχή. Ταυτόχρονα, για το Μέγαρο Μαξίμου η συγκεκριμένη Σύνοδος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για το υπό διαμόρφωση «μέτωπο του Νότου».
tsiprasbrist

του Γιώργου Μελιγγώνη

Η διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» έπεσε ως ιδέα στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων πριν αρκετά χρόνια και, οπωσδήποτε, με το ξεκίνημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Όταν, δηλαδή, κατέστησαν σαφείς οι ανισότητες μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, με τις πρώτες να εκμεταλλεύονται την φθηνή δανειοδότηση των τριών «Α» και τα πλεονάσματά τους και τις δεύτερες να μαστίζονται από κρίση χρέους, να εισέρχονται σε καθεστώς Μνημονίων, να «πνίγονται» από τα ελλείμματά τους και να υφίστανται άγρια λιτότητα.

Έκτοτε, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και σε πολλές χώρες του Νότου είχε εκφραστεί ως αίτημα η ανάγκη να υπάρξει μία συντονισμένη δράση, προκειμένου το κέντρο λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη να μην επηρεάζεται μόνο από την Γερμανία και τις άλλες χώρες του Βορρά.

Πρεμιέρα

Ωστόσο, κάτι οι δισταγμοί της Γαλλίας να «σπάσει» τον -έστω εν υπνώσει- γαλλογερμανικό άξονα, κάτι η έως πρότινος αμφίσημη στάση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, αλλά και του προκατόχου του Ενρίκο Λέτα, κάτι η στενή πολιτική σχέση του (υπηρεσιακού, πλέον) πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι με την Άνγκελα Μέρκελ και την ευρω-Δεξιά, το «μέτωπο του Νότου» παρέμενε πάντα ένα σχέδιο στα… σκαριά, που φαινόταν πολύ μακρινό για να είναι αληθινό.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν όχι μόνο παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και ψύχραιμοι πολιτικοί παρατηρητές στην Ευρώπη, η «μονοκρατορία» το Βορρά έχει αρχίσει να αλλάξει. Η σχέση Γαλλίας-Ελλάδας έχει πλέον «ατσαλωθεί» -όπως έχει δείξει η απλόχερη στήριξη που, έστω οψίμως, παρέχει στην Ελλάδα ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ η Αθήνα έχει πλέον οικοδομήσει στέρεα σχέση και με τη Ρώμη. Συν τοις άλλοις, η συγκρότηση κεντροαριστερής (πραγματικά κεντροαριστερής…) κυβέρνησης στην Πορτογαλία, υπό τον Αντόνιο Κόστα, με την στήριξη του εκεί ΣΥΡΙΖΑ (Μπλόκο της Αριστεράς) στερεώνει έτι περαιτέρω
την προοπτική συγκρότησης ενός πραγματικού μετώπου του Νότου, ικανού να αλλάξει –ή, τελοσπάντων να επηρεάσει καταλυτικά- την ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική.

Οι σχεδιασμοί του Μαξίμου…

Όπως έγραφε το matrix24.gr ήδη από χθες ο πρωθυπουργός ανέβηκε στην Μπρατισλάβα έχοντας στις αποσκευές του την
«Διακήρυξη των 7» από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Αθήνας, αλλά και με την ευκαιρία να διαπιστώσει πόσο… ειλικρινείς και αποφασισμένοι για αλλαγή πορείας είναι οι συνομιλητές του στο Ζάππειο Μέγαρο. Στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, πάντως, παραμένει η ενεργός συμμετοχή του στην επιχείρηση αλλαγής των ευρωπαϊκών συσχετισμών και αναζήτησης νέων συμμάχων, μέσω της ανακατάταξης των «μπλοκ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

… και οι πολιτικές ανάγκες των άλλων

Άλλωστε, στο Μαξίμου δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, χθες, προς τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ούτε το γεγονός ότι αμέσως μετά, μετέβη στο Παρίσι για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ολάντ ενόψει της σημερινής Συνόδου. «Αν η Μέρκελ δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον για τα συμπεράσματα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου και τις απόψεις που θα εκφράσουν οι Νότιοι στην Μπρατισλάβα, τότε μάλλον κάτι καλό έχει αρχίσει να γίνεται», εικάζει και εκτιμά υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας με άριστη γνώση του ευρωπαϊκού σκηνικού.

Εξάλλου, πέραν των ενεργειών που αναμφίβολα πιστώνεται στη κατεύθυνση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας, σε αυτή την συγκυρία οι επιδιώξεις του Μαξίμου υποβοηθούνται εξ αντικειμένου από τις «πολιτικές ανάγκες» ενός εκάστου των Νοτίων. Ο Ματέο Ρέντσι έρχεται, σε μερικές εβδομάδες, αντιμέτωπος με την κρίση των Ιταλών πολιτών στο εξαγγελθέν δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και, παρότι εσχάτως προσπαθεί να αποσυνδέσει το αποτέλεσμά του από την κυβερνητική του επιβίωση, είναι προφανές ότι αν το χάσει, θα βρεθεί σε τροχιά αποσταθεροποίησης. Ταυτόχρονα, ο ιταλός πρωθυπουργός εμφανίζεται
πολύ ενεργός στο ευρωπαϊκό παιχνίδι, για δύο λόγους: πρώτον, για να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί σε σχέση με την διάσωση των ιταλικών τραπεζών και, δεύτερον, για να «καπαρώσει» την θέση της «τρίτης δύναμης» στην Ε.Ε., που αφήνει «ελεύθερη» η Μεγάλη Βρετανία μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών για Brexit.

Την ίδια στιγμή, ο Φρανσουά Ολάντ σταδιακά εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, επιδιώκοντας να… σώσει οτιδήποτε αν σώζεται. Ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται σε δεινή θέση στο εσωτερικό της χώρας του, σε σημείο τέτοιο ώστε να μην είναι καν βέβαιο ότι θα διεκδικήσει άλλη μία θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων και να προεξοφλείται δημοσκοπικά ότι μπορεί να… βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου, αν τελικά αποφασίσει να εκτεθεί στην κρίση του γαλλικού λαού.

Συν τοις άλλοις, η «στροφή» της Γαλλίας θεωρείται εξαιρετικά σημαντική ως προϋπόθεση για να πετύχει το «μέτωπο του Νότου», καθώς αν γίνει αυτό, θα έχει διαρραγεί η σπονδυλική στήλη της Ευρώπης: ο γαλλογερμανικός άξονας –με
ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισχύ της Γερμανίας.

Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση Κόστα βρίσκεται στην αρχή της θητείας της και έχει ανάγκη να δείξει ότι «υπάρχει άλλος δρόμος» στον πορτογαλικό λαό που έχει «γονατίσει» από την λιτότητα.

Όμως, ακόμη και στο εσωτερικό της «σιδηράς» Γερμανίας, συντελούνται ενδιαφέρουσες διεργασίες. Η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και, όπως αναφέρεται σε έγκυρες αναλύσεις του γερμανικού –και όχι μόνο- Τύπου, οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο περαιτέρω συρρίκνωσής τους. Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι το SPD δύσκολα θα άντεχε άλλη μία… συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού σ’ αυτή την περίπτωση το ιστορικό κόμμα θα έχανε (εντελώς) τον σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του και θα ερχόταν αντιμέτωπο με την προοπτική περαιτέρω συρρίκνωσής του και αμφισβήτησης του χαρακτήρα του ως κόμματος εξουσίας. Ως εκ τούτου, σε όλο το προαναφερθέν σκηνικό ενδέχεται να προστεθούν και «ρήγματα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μέρκελ, που μπορούν να αποδυναμώσουν την καγκελάριο έτι περαιτέρω.

Τούτων δοθέντων, στην σημερινή Σύνοδο στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας θα φανεί καταρχάς αν… υπάρχει «μέτωπο του Νότου» και, κατά δεύτερον, ποιον ρόλο μπορεί να παίξει αυτό στην αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών. Βεβαίως, στην Γηραιά Ήπειρο οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, αν πετύχει η σημερινή «πρόβα τζενεράλε», μπορεί να ανοίξει η «κερκόπορτα» στα τείχη της γερμανικής κυριαρχίας…

8 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 14:15 16/09/2016

  Κύρια αποτελέσµατα της συνόδου κορυφής ευρωζώνης, Βρυξέλλες 26/10/2011 .
  //1. Συµφωνία που θα διασφαλίσει τη µείωση του ελληνικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, µε στόχο την επίτευξη ποσοστού 120% έως το 2020. Τα κράτη µέλη της ευρωζώνης θα συµβάλουν στη δέσµη της συµµετοχής του ιδιωτικού τοµέα µε το ποσό των 30 δισ. ευρώ.
  Η ονοµαστική έκπτωση θα είναι της τάξης του 50% του θεωρητικού ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες επενδυτές. Έως το τέλος του έτους θα συσταθεί ένα νέο πολυετές πρόγραµµα της ΕΕ και του ∆ΝΤ για τη χρηµατοδότηση ποσού 100 δισ. ευρώ. Θα συνοδεύεται από ενίσχυση των µηχανισµών παρακολούθησης της εφαρµογής των µεταρρυθµίσεων. //
  Την παραπάνω απόφαση την υπογράφει ο Παπανδρέου και την φέρνει να την περάσει στην Ελληνική Βουλή . Αυτή ήταν η Παγκοσμίως Μεγαλύτερη Διαγραφή (κούρεμα) χρέους και την πέτυχε η διαπραγμάτευση του Γ.Παπανδρέου που την υπόγραψε και την έφερε για κύρωση στην Ελληνική Βουλή έχοντας 154 βουλευτές .
  Ενώ η Κυβέρνηση Γαπ είχε μειώσει κατά 80% το Πρωτογεννές Ετήσιο Ελλειμμα των 24δις στα 4 δις (36 δις ήταν το Συνολικό ετήσιο έλλειμμα 2009) που παρέλαβε από τον Ραφήνιο φαντομά , οι αποφάσεις ΜερκοΖί στο Ντοβίλ 10/2010 (να πληρώνουν οι δανειστές ιδιώτες τα σκασμένα κρατικά ομόλογα) εκτόξευσαν και πάλι τα Ελληνικά σπρεντς και δρομολόγησαν την πτώχευση Ιρλανδίας και κατόπιν Πορτογαλίας .
  Αυτήν την Ιστορική Συμφωνία μείωσης του χρέους μας κατά 50% (100δις) ΔΕΝ την ψήφιζαν min 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (το δήλωναν on air στα κανάλια ) και φυσικά οι ΣαμαροΚαμενοΚουβελοΤσιπράδες την ξεφώνιζαν ώς νέα Μνημονιακή Προδοσία .
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ η Ιστορική μας ευκαιρία να ξεφορτωθούμε το 50% του Χρέους μας , ο απομονωμένος Παπανδρέου προσέφυγε ΣΑΝ ΕΣΧΑΤΗ ΛΥΣΗ στο Λαό για να αποφασίσει εκείνος ΑΜΕΣΑ για την τύχη των παιδιών του.
  Μετά όλα είναι γνωστά . . . κοιλιακά Βενιζέλου. . . παρασκηνιακες επαφές Μπαρόζο με ΒενιζελοΣαμαρά για να σκοτώσουν το Δημοψήφισμα. . . κολοτούμπα Σαμαρά που ΤΩΡΑ την ψήφιζε . . . παροχή τυπικής ψήφου εμπιστοσύνης πασοκων προς Κυβέρνηση Παπανδρέου με ρητό εκβιαστικό όρο ΑΜΕΣΩΣ να παραιτηθεί . . . ΕΚΤΟΤΕ με τρις σκληρότερα ΣαμαροΤσιπρικά μνημόνια ακόμα ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ να πετύχουν ούτε καν 5% νέα ΔΙΑΓΡΑΦΗ Χρέους .
  ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ . . .

 2. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΕΟ …ΟΡΑΜΑ? ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΘΑ…ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ?
  ============================================================
  ΔΕΘ 2014 Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη
  =====================================

  Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον αέρα του νικητς στα γκάλοπ παρουσίαζε στην ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ γνωστό και ως «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωναν ότι το πρόγραμμα ήταν πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Έτσι τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε υποσχέσεις από την συμπρωτεύουσα σε μία κοινωνία που είχε υποστεί την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στα παγκόσμια χρονικά καθώς μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25%, μιλώντας για:
  • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
  • Παύση ποινικών διώξεων για χρέη προς το δημόσιο
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ
  • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με
  αφορολόγητο όριο τις 500.000 ευρώ
  • Αποκατάσταση μέρους των χαμηλότερων συντάξεων
  • Αντιμετώπιση ανεργίας με δημιουργία 200.000 – 300.000 θέσεων εργασίας
  • Επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ
  • Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους
  • Περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτησή του, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την ανάπτυξη
  • Διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και διπλασιασμός του
  • Κατά περίπτωση εξέταση και διαγραφή κόκκινων δανείων

  Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στοίχειωσε στην συνείδηση των πολιτών αφού μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ ξεκίνησαν οι …εκπτώσεις μετά την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και η 17ωρη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο προσγείωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στην νέα σκληρή πραγματικότητα. Μήνες αργότερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως «αυταπάτες» και παραδέχτηκε ότι έπρεπε να κλείσει την συμφωνία νωρίτερα με τους δανειστές.

  ΔΕΘ 2015: Το «παράλληλο πρόγραμμα»
  ==============================
  Την περυσινή χρονιά στην ΔΕΘ λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών μέσα σε λίγους μήνες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφηνε πίσω του το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και παρουσίασε το …»παράλληλο πρόγραμμα» με το Μνημόνιο που πλέον είχε επεκταθεί με χειρότερους όρους και την σφραγίδα του κόμματος του. Αξιοποιώντας το αίσθημα αγανάκτησης των πολιτών στο παλαιό πολιτικό σύστημα ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης – το οποίο είπε ότι δεν εγκαταλείπεται άλλα αναπροσαρμόζεται- σε «παράλληλο πρόγραμμα» με άξονες την αποκατάσταση της ρευστότητας ως αντίβαρο στο Capital controls, την φορολογική ελάφρυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ενίσχυση της αγροτικής – κτηνοτροφικής παραγωγής και τις πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας με παράλληλη αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας. Μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές καθιέρωσε τις 100 δόσεις για την αποπληρωμή χρεών στα ταμεία και άνοιξε τον δρόμο για την περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων.

  ΔΕΘ 2016: Δίκαιη ανάπτυξη και τηλεοπτικές άδειες
  =========================================
  Οι παραλλαγές των προγραμμάτων της Θεσσαλονίκης δεν εφαρμόστηκαν ποτέ αλλά αποτέλεσαν ουσιαστικά το εφαλτήριο για την κατάληψη της εξουσίας. Φέτος η κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει το κλίμα ότι ο Πρωθυπουργός θα κρατάει μικρό καλάθι στην ομιλία του στο Βελλίδειο προκειμένου να ξορκίσουν το φάντασμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Αυτήν την φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να δείξει την συνέπεια λόγων και έργων έχοντας ως σημαία τα 245 εκ. ευρώ από την δημοπράτηση τωντηλεοπτικών αδειών και την μάχη που δίνεται για τα κανάλια. Την ίδια στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για τα δεκάδες ψέματα που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια από την ΔΕΘ και τις πορείες εργαζομένων με πρωταγωνιστές τους ένστολους που έχουν κατακλείσει τη συμπρωτεύουσα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει για τον στόχο της διευθέτησης του χρέους, την επίσπευση της αξιολόγησης που περιλαμβάνει δεκάδες ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες αντιπάλευε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και θα κάνει λόγο για δίκαιη ανάπτυξη παρά τα μαύρα μαντάτα της οικονομίας και των δημοσίων εσόδων που οδηγούν ενδεχομένως στην εφαρμογή του κόφτη μισθών και συντάξεων το 2017. Τέλος αναμένεται να σηκώσει τους τόνους στην διαπλοκή και τα οικονομικά συμφέροντα υποσχόμενος επενδύσεις και προσλήψεις στο Δημόσιο στον τομέα της υγείας.
  Σε κάθε περίπτωση η ομιλία Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το 2016 θα αποτελέσει μία προσπάθεια να ξορκίσει το Μ. Μαξίμου το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και να επιδείξει ρεαλισμό και στροφή στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. μετά το Brexit. Οι μικρές δόσεις παροχολογίας όπως για παράδειγμα η επιστροφή των 100 δόσεων και η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ σε φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας – οι οποίες συζητούνται- απέχουν κατά πολύ από την καταβολή της 13ης σύνταξης και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Παρόλ’ αυτά κάποια κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επιμένουν στο παρασκήνιο ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποτελεί τον …στρατηγικό στόχο που θα επιτευχθεί συν το χρόνο και με την συμβολή της οικονομικής ανάπτυξης.

 3. ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ!!!!!!
  ==================
  ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ‘’ΑΡΙΣΤΕΡΑ’’ , ΔΥΟ ‘’ΟΨΕΙΣ’’ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
  ΝΕΟ ΒΡΟΜΙΚΟ 89 ΚΑΙ ΟΙ …‘’ΥΠΟ-ΧΡΕΟΙ’’

  Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί η αριστερά κάνει «πλάτες» στη Δεξιά.

  *Το »βρόμικο 89» όμως ήταν η αφορμή να ‘’μάθουμε’’ πως ο Καραμανλής το 1974 νομιμοποίησε το ΚΚΕ.

  Έτσι η πρώτη ‘’απόδοση φόρου τιμής» ήταν με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο.
  *Διαβάστε να μάθετε ποια είναι μερικά από τα «ανταλλάγματα» που απαίτησαν και ΠΗΡΑΝ οι εθνικοί μειοδότες της κόκκινης φονικής μηχανής .

  * Έτσι το κράτος της δεξιάς »προσέλαβε»χιλιάδες «κόκκινα» νήπια των 10 και 12 ετών
  ως …αντιστασιακούς !!!

  * Σήμερα ήταν η σειρά του Τσίπρα να »τιμήσει» τις συμφωνίες με την δεξιά.
  Πάντα, κάθε σχεδόν ηγεσία της αριστεράς, θα αποδείξει με κάθε τρόπο και σχεδόν αδιάντροπα, τη σχέση αίματος που τη συνδέει με τη δεξιά.

  *Η »κατάληψη» της προεδρίας από τη δεξιά και ειδικά από τον Παυλόπουλο αποτελεί νέο ‘’ράπισμα’’ στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στην ανθρωπιά.

  *Υπάρχει ο ένας, επειδή υπάρχει και ο άλλος.

  *Σήμερα ο Παυλόπουλος, χθές η ανατροπή Παπανδρέου, προχθές κάτι άλλο.

  »Βρώμικο 89» ανταμοιβή…ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!!!!!!!

  *154.000.000 σε «αντιστασιακούς» σχεδόν 70 χρόνια μετά την κατοχή…
  (πίνακες με ανήλικους «ήρωες» της Εθνικής Αντίστασης)..70 χρόνια μετά την λήξη της Εθνικής Αντίστασης.
  Φέτος οι συντάξεις των «αντιστασιακών» είναι μόνο … 154.000.000 ευρώ.

  *Σύμφωνα με τον Σαχινίδη (βουλή Αύγουστος 2011) οι συντάξεις στους «αγωνιστές» κοστίζουν γύρω στα 13.000.000 τον χρόνο

  άρα τα υπόλοιπα , περίπου 140.000.000 πηγαίνουν στους ανάπηρους εμφυλίου πολέμου 1946-1949 .

  Πόσοι είναι; Δείτε τον πίνακα που ακολουθεί.

  *Αν απορείτε με τους μεγάλους αριθμούς ζώντων «αντιστασιακών», δείτε παρακάτω ενδεικτικούς πίνακες όπου οι περισσότεροι αναγνωρισθέντες «αντιστασιακοί» ,κατά την διάρκεια της κατοχής, ήταν …νήπια ή παιδιά 10 ή 12 ετών…
  *ΚΑΙ ΝΗΠΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΑ πατριώτες της »αριστεράς»?
  και δεν το γράφουμε μόνο εμείς!

  Άδωνις Γεωργιάδης…ο Σαμαράς έδωσε σύνταξη στους Κομμουνιστέςς!..
  http://citypress-gr.blogspot.com/2

 4. ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ!!!!!!
  ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ‘’ΑΡΙΣΤΕΡΑ’’ , ΔΥΟ ‘’ΟΨΕΙΣ’’ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
  ΝΕΟ ΒΡΟΜΙΚΟ 89 ΚΑΙ ΟΙ …‘’ΥΠΟ-ΧΡΕΟΙ’’

  Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί η αριστερά κάνει «πλάτες» στη Δεξιά.

  *Το »βρόμικο 89» όμως ήταν η αφορμή να ‘’μάθουμε’’ πως ο Καραμανλής το 1974 νομιμοποίησε το ΚΚΕ.

  Έτσι η πρώτη ‘’απόδοση φόρου τιμής» ήταν με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο.
  *Διαβάστε να μάθετε ποια είναι μερικά από τα «ανταλλάγματα» που απαίτησαν και ΠΗΡΑΝ οι εθνικοί μειοδότες της κόκκινης φονικής μηχανής .

  * Έτσι το κράτος της δεξιάς »προσέλαβε»χιλιάδες «κόκκινα» νήπια των 10 και 12 ετών
  ως …αντιστασιακούς !!!

  * Σήμερα ήταν η σειρά του Τσίπρα να »τιμήσει» τις συμφωνίες με την δεξιά.
  Πάντα, κάθε σχεδόν ηγεσία της αριστεράς, θα αποδείξει με κάθε τρόπο και σχεδόν αδιάντροπα, τη σχέση αίματος που τη συνδέει με τη δεξιά.

  *Η »κατάληψη» της προεδρίας από τη δεξιά και ειδικά από τον Παυλόπουλο αποτελεί νέο ‘’ράπισμα’’ στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στην ανθρωπιά.

  *Υπάρχει ο ένας, επειδή υπάρχει και ο άλλος.

  *Σήμερα ο Παυλόπουλος, χθές η ανατροπή Παπανδρέου, προχθές κάτι άλλο.

  »Βρώμικο 89» ανταμοιβή…ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!!!!!!!

  *154.000.000 σε «αντιστασιακούς» σχεδόν 70 χρόνια μετά την κατοχή…
  (πίνακες με ανήλικους «ήρωες» της Εθνικής Αντίστασης)..70 χρόνια μετά την λήξη της Εθνικής Αντίστασης.
  Φέτος οι συντάξεις των «αντιστασιακών» είναι μόνο … 154.000.000 ευρώ.

  *Σύμφωνα με τον Σαχινίδη (βουλή Αύγουστος 2011) οι συντάξεις στους «αγωνιστές» κοστίζουν γύρω στα 13.000.000 τον χρόνο

  άρα τα υπόλοιπα , περίπου 140.000.000 πηγαίνουν στους ανάπηρους εμφυλίου πολέμου 1946-1949 .

  Πόσοι είναι; Δείτε τον πίνακα που ακολουθεί.

  *Αν απορείτε με τους μεγάλους αριθμούς ζώντων «αντιστασιακών», δείτε παρακάτω ενδεικτικούς πίνακες όπου οι περισσότεροι αναγνωρισθέντες «αντιστασιακοί» ,κατά την διάρκεια της κατοχής, ήταν …νήπια ή παιδιά 10 ή 12 ετών…
  *ΚΑΙ ΝΗΠΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΑ πατριώτες της »αριστεράς»?
  και δεν το γράφουμε μόνο εμείς!

  Άδωνις Γεωργιάδης…ο Σαμαράς έδωσε σύνταξη στους Κομμουνιστέςς!..
  http://citypress-gr.blogspot.com/2

 5. ΙΒΑΝ 12:34 16/09/2016

  ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ ΕΝΤΟΛΕΣ…?

  Εκτελούσαν εντολές Καραμανλής και Σαμαράς
  για να οδηγηθούμε στα μνημόνια(???)
  Σύμφωνα με τα πλέον επίσημα στοιχεία, οι Ευρωπαίοι από το 2006, είχαν αρχίσει να πιέζουν τον Καραμανλή, για αλλαγή πορείας, εφαρμογή ΝΕΩΝ μέτρων, ώστε να σταματήσει ο κατήφορος που οδηγούσε στη χρεοκοπία. Αν λοιπόν δεν προσφεύγαμε στο μνημόνιο και οι δανειστές μας , όπως ΗΔΗ είχε γίνει από τον Αύγουστο του 2009, δεν μας δάνειζαν, όπως και έγινε, θα είχαμε πτωχεύσει ναι ΄η, όχι;
  Ποια άλλη λύση θα μπορούσε να μας σώσει, αφού ΗΔΗ το ετήσιο έλλειμμα ξεπερνούσε τα 35 ΔΙΣ ευρώ ???
  Ποια άλλη λύση θα μπορούσε να μας σώσει, όταν ο Καραμανλής και Σαμαράς περίμεναν την χρεοκοπία, αφού γνώριζαν πολύ καθαρά τα χάλια της οικονομίας και την ΑΜΕΛΕΙΑ- ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ να ενεργήσουν πιο νωρίς και πιο αποτελεσματικά???
  Χρεοκοπήσαμε για να πτωχεύσει η Ελλάδα στα …χέρια του Παπανδρέου?
  Εκτελούσαν εντολές για να οδηγηθούμε στα μνημόνια(???)
  Αν αυτό δεν είναι εσχάτη προδοσία, τότε ποια είναι?
  Που είναι η Δικαιοσύνη?

 6. ΝΒ 12:32 16/09/2016

  Γράφει ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ υπουργός το 2008 !!

  Επιστολές φωτιά του Π Δούκα στον Κ. Καραμανλή για το …

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=413313
  31 Ιουλ 2011 – Π. Δούκα προς το Μέγαρο Μαξίμου στις οποίες περιγράφεται επακριβώς ο κίνδυνος και αυτό … «Πουλήστε σε Ελληνες αεροδρόμια και λιμάνια».
  ΔΟΥΚΑΣ ΠΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ .
  «Πουλήστε σε Ελληνες αεροδρόμια και λιμάνια»
  Από τον Οκτώβριο 2008 ο κ. Π. Δούκας είχε υποβάλει αναλυτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
  Στην επιστολή με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2008 επεσήμαινε στον Πρωθυπουργό: «Δεν μπορεί να υποτιμηθεί η συμπεριφορά των διεθνών αγορών απέναντι στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.Το επόμενο δωδεκάμηνο το Ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του και τα χρεολύσια. Χρειάζεται η απόλυτη εμπιστοσύνη των αγορών».

  Στην επιστολή του ο κ. Δούκας πρότεινε μια σειρά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης με πρωτοβουλίες που δεν θα απαιτούν μεγάλες νέες δαπάνες.

  ΥΓ. Καραμανλής προς Δούκα: ΑΣΤΑ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ….!!!!

 7. ΝΒ 12:30 16/09/2016

  ΠΑΡΤΙ, ΠΑΡΤΙ, ΣΤΙΣ 7 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
  1. ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΣΤΟ 2009 ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΟΥ 2016.

  Πίστευε ποτέ κανείς, ότι η Ελλάδα μας η πατρίδα μας που το 2004 μιλούσε όλος ο κόσμος για αυτήν, ότι λίγα χρόνια αργότερα θα χρεοκοπούσε? Τι ακριβώς μεσολάβησε και χάθηκε μαζί με το όνειρο και όλη η οικονομική μας υποδομή, και γεμίσαμε φτώχεια και ανεργία? Η κυβέρνηση Καραμανλή με πρωτόγνωρη και ΥΠΟΠΤΗ αδράνεια, οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στη κόλαση . Που ήταν Καραμανλής και Σαμαράς που έκλειναν τα μάτια και όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε , αλλά επί πλέον έκαναν και εκατοντάδες χιλιάδες άχρηστες και περιττές πλην όμως καθαρά κομματικές προσλήψεις .΄ Ηθελαν να χρεοκοπήσουμε ΄η ήθελαν να ‘’χρεοκοπήσουν’’ τον Παπανδρέου που θα γινόταν πρωθυπουργός? Και αφού ο Παπανδρέου ΔΕΝ ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣΕ, ΤΟΝ ΑΝΕΝΤΡΕΨΑΝ όταν συνεργάστηκαν ΞΕΝΟΙ και ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ.
  Αυτή η προδοτική ενέργεια δεν θα τύχει της αντίστοιχης πολιτικής και δικαστικής έρευνας και τιμωρίας?

 8. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ‘’ΠΕΤΑΓΕ’’ ΕΤΣΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΡΓΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΜΥΡΙΕΣ ΟΣΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ?

  Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ‘’ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ’’ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

  Πολλοί Έλληνες θα απορούν γιατί οι δανειστές μας, δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ‘’ερμαφρόδιτη’’ πολιτικά συγκυβέρνηση των υποκριτών, των ψευτών, των συκοφαντών και των νονών της δημοσιουπαλληλικής διαπλοκής, όταν ενημερώνονται κάθε στιγμή για κάθε ενέργεια διαχείρισης δημοσίου χρήματος και κάθε απόπειρα συγκάλυψης κάθε ατασθαλίας της παρούσης συγκυβέρνησης ή, κάθε άλλης ιδεολογικά συγγενούς της Καραμανλικής ΚΛΙΚΑΣ!

  *Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, όταν δηλαδή συγκαλύπτεις τη διαπλοκή και τα λαμόγια,

  *όταν οι ξένοι αρμόδιοι μπορούν να ΜΑΘΟΥΝ ποιοι είναι οι προηγούμενοι κλέφτες και πόσα λεφτά έχουν στις τράπεζές τους, και εσύ ΔΕΝ κάνεις ΤΙΠΟΤΕ για να φορολογηθούν,

  *όταν δεν πάρεις και δεν έχεις εφαρμόσει ΚΑΝΕΝΑ μέτρο και νόμο κατά της δημοσιοϋπαλληλικής ΜΑΦΙΑΣ και αντίθετα !!!

  *ΌΤΑΝ κατήργησες το νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου για τους επίορκους υπαλλήλους και τα ΑΜΕΣΑ μέτρα που ελάμβανε η διοίκηση για την κάθαρση και τιμωρία, τότε ΠΩΣ(?) είναι δυνατόν να σε εμπιστευθούν και να μας βοηθήσουν.

  *Όταν επανέφερες σαν ‘’άσπιλους’’ και ‘’αμόλυντους’’ στις δημόσιες υπηρεσίες και στα νοσοκομεία όλους τους επίορκους ‘’ΦΑΚΕΛΑΚΗΔΕΣ’’, μόνο και μόνο επειδή σε ψήφισαν, τότε να είσαι σίγουρος, ότι ΟΛΗ η Ευρώπη και λαοί της θα μας βλέπουν σαν σιχαμένα σκουλήκια που τρώμε από τις σάρκες τους.

  *Λογικά θα έπρεπε στο λεξικό να σβήσουμε τις λέξεις ‘’ψευτιά’’ και ‘’απάτη’’ και να βάλουμε τη λέξη ..Αλέξης, Πάνος… σαν ελάχιστο δείγμα υπόμνησης προς τις γενιές που έρχονται ‘’ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ’’ λες και είσαι τούρκος..Σουλτάνος

  *Όταν ο ΜΟΝΟΣ πολιτικός που τιμωρήθηκε ήταν ο Άκης, ενώ …χιλιάδες μας ‘’βγάζουν την γλώσσα’’ αφού το σύστημα και η δικαιοσύνη ήταν μέσα στο άθλιο παιχνίδι της ‘’ΕΘΝΙΚΗΣ’’ διαφθοράς και ιδιοτέλειας, τι περιμένεις να κάνουν οι απλοί και έντιμοι αδύναμοι Έλληνες?

  *Όταν ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ στην παραπομπή του ΕΝΤΙΜΟΥ υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, επειδή επέβαλε πρόστιμο στους λαθρέμπορους –νταβατζήδες πετρελαίου, οι νομικοί σύμβουλοι των οποίων, ανήκουν στην ‘’αριστερά’’ και τον ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΣ ασύστολα με λίστες από ληστείες του εξωτερικού,
  που έκαναν Γάλλοι, που γνώριζαν έλληνες γαλλόφωνες πολιτικούς και ζήτησαν άσυλο, από Ισπανούς που γνώριζαν τους Έλληνες ’’αριστερούς’’ , αδίστακτους και αιμοβόρους τότε είσαι και εσύ μέρος ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ και της ΑΝΕΝΤΙΜΗΣ τιμωρίας του ΠΙΟ ΕΝΤΙΜΟΥ Υπουργού Οικονομικών.

  *Όταν ‘’υπακούς’’ στους εντολείς σου και επιλέγεις Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πιο αποτυχημένο και πολιτικά και ηθικά επιβαρυμένο ‘’χουντοσυγγενή σου’’ Πάκη , όταν συνεργάζεσαι με τον ακροδεξιό πανηλίθιο ψεύτη και συκοφάντη μπουρδολόγο καΜένο εντελώς φοροφυγά πατριδοκάπηλο, τι νομίζεις ότι οι Έλληνες θα δώσουν ως αντάλλαγμα των εγκληματικά πολιτικών συμβιβασμών σου ?

  *Όταν βλέπουν και ακούν οι Ευρωπαίοι και όλος ο κόσμος, όπου έχετε πάει, τις κοτσάνες, τις μπαρούφες και την αμέτρητη αγραμματοσύνη και αναισθησία , είναι σίγουρο ότι ‘’Ηλίθιο’’ θα σε ανεβάζουν, ολοκληρωτικά …καΜένο και μπουρδολόγο θα σε κατεβάζουνε.

  *Όταν βλέπουν οι Ευρωπαίοι την αχαριστία την εμπάθεια και την ιδιοτέλεια που έχετε επιδείξει όλοι απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και δεν πτωχεύσαμε ,την αθλιότητα και την εγκληματική σας φύση και συμπεριφορά επί πλέον, να επιρρίψετε όλα σας τα εγκλήματα στον έντιμο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, πιστεύετε ότι δεν θα σας κοιτούν ‘’σαν αναγκαίο σκατό’’ στην αυλή τους?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.