ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση τόλμησε»

Ρ.Σβίγκου: Τέλος στην ομηρία του τηλεοπτικού τοπίου

«Η κυβέρνηση τόλμησε αυτό που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες, που ήταν να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με προκήρυξη διαγωνισμού», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε παρέμβασή της στην τηλεόραση του Σκάι.
svigou

Αναφερόμενη στον διαγωνισμό, η κ. Σβίγκου είπε ότι «τίθεται τέλος σε μία κατάσταση διαπλοκής, ανομίας και ομηρίας του τηλεοπτικού τοπίου από συμφέροντα, τα οποία δεν κλήθηκαν ποτέ να πληρώσουν για τις άδειές τους».

Επίσης, σημείωσε πως από το 2010, σύμφωνα με το ΣτΕ, η λειτουργία των καναλιών προσέβαλε το δημόσιο συμφέρον και η κατάσταση αυτή πρέπει να τελειώσει.  «Υπήρχαν συνεχιζόμενες παρατάσεις προσωρινών αδειών, δεν υπήρχε διαγωνισμός», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως συνιστά παρανομία το γεγονός ότι δεν έγινε σεβαστή η επιταγή του Συντάγματος και οι αποφάσεις του ΣτΕ που έλεγαν να μπει τέλος σε αυτό το καθεστώς ανομίας.

Η κ. Σβίγκου επεσήμανε ότι όλες οι προσπάθειες να κηρυχτεί ο νόμος της κυβέρνησης για τις άδειες, είτε αντισυνταγματικός, είτε μη σύμφωνος με το κοινοτικό δίκαιο, έχουν απορριφθεί. Ειδικά για το προσφάτως ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο, όμως, υποστήριξε ότι είναι ένας νόμος που δεν έχει κανένα παραθυράκι και καμία μαύρη τρύπα, για την οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός. Κάλεσε, δε, κόμματα και δημοσιογράφους που προκαταλαμβάνουν ότι ο νόμος θα βγει αντισυνταγματικός από τα δικαστήρια, να κάνουν την αυτοκριτική τους και όταν έρθει η ώρα να πουν ότι έσφαλαν που έλεγαν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. «

Ο νόμος δεν είναι αντισυνταγματικός και θα το δείτε και σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Αυτό που ήταν αντισυνταγματικό, ήταν η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν συμμορφωθεί σε αυτήν την απόφαση και ότι η ΝΔ μπλόκαρε, επίσης, τρεις φορές τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Έγιναν τρεις προσπάθειες στη διάσκεψη των προέδρων για να υπάρξει η απαραίτητη δυνατή συναίνεση για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Τρεις προσπάθειες. Ο κ. Τραγάκης, τότε, είχε πει το αμίμητο στη Βουλή, "όσες προσπάθειες να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε"», παρατήρησε η κ. Σβίγκου.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Κα. Σβίγκου ,
  γίνεσθε προκλητική με το να προσπαθείτε να προλάβετε την κρίση του ΣτΕ .
  Είσθε νεαρά και νεα πολιτικός και τέτοιος τρόπος δεν τιμά ανθρώπους που λεν οτι θέλουν να προσφέρουν σα κοινά της πατρίδας τους.
  Ακόμη δεν ξέρουμε ποιός θα κερδίσει την λωταρία ή καλύτερα ποιός θα προςφέερει την εμπορική προσφορά και μονον ,
  χωρίς ύχνος ηθικής στην πληροφωρηση του κοινού .

  Η προπαγάνδα θα ειναι βασανιστική για όλους τους Ελληνες αν π.χ υπόδικοι για διακίνηση ναρκοτικών , για λαθρεμπόριο , για πλύση βρώμικου χρηματος για δωροδοκίες σε δημόσιους λειτουργούς και για ενα σωρό αλλα ευτράπελα κερδίσουν την υπόθεση της ανάθεσης μόνο και μονο γιατι θα προσφέρουν περισσότερα στην ανεμοδαρμένη σας οικονομικά και ηθικά διακυβέρνηση του πρωθυπουργού σας ΤΣΙΠΡΑ και του αντιπροέδρου σας συκοφάντη Καμμενου .

 2. Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τινάζει στον «αέρα» την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες
  Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

  -A +A

  Ειδικού συνεργάτη
  Με μαεστρικό τρόπο επιχείρησε η κυβέρνηση να κρύψει την απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που προσδιορίζει επακριβώς τα συνταγματικά όρια σχετικά με τη διανομή των τηλεοπτικών αδειών.
  Πρόκειται για την απόφαση 1901/2014 που αφορούσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ από τη ΝΕΡΙΤ και η οποία ορίζει με σαφήνεια (παρ.16) ότι: «Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».
  Μέχρι σήμερα, το επιχείρημα περί «συνταγματικότητας» της τροπολογίας που κυριαρχούσε στον δημόσιο λόγο, ήταν εκείνο που ανέπτυσσε ο κ. Νίκος Παππάς και ο οποίος «ερμηνεύοντας» το Σύνταγμα, ισχυριζόταν ότι η διανομή των τηλεοπτικών αδειών ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Ως εκ τούτου, ακροβατώντας στην άποψη ότι οι έννοιες «κράτους» και «κυβέρνηση» ταυτίζονται, πίστευε ότι θα μπορούσε άνετα να παρακάμψει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και να αναλάβει ο ίδιος το ιδιαίτερο αυτό καθήκον…
  Δυστυχώς όμως ο κ. Παππάς ίσως να μην γνώριζε την απόφαση 1901/2014 του ΣτΕ, η οποία ερμηνεύοντας αυθεντικά το Σύνταγμα (άρθ. 15 παρ. 2), ορίζει ότι η συνταγματική «έκφραση» του κράτους που δικαιούται να χορηγεί τηλεοπτικές άδειες είναι η ανεξάρτητη αρχή του ΕΣΡ και όχι κάποιος υπουργός.
  Γι αυτό τον λόγο άλλωστε, αποστάσεις από τον κ, Παππά, κράτησε πρόσφατα και ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, λέγοντας ότι ακόμα και αν είναι σωστές οι φωνές περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας Παππά, η κυβέρνηση δύναται να επικαλεστεί μια άλλη (και μάλλον άσχετη με το αντικείμενο) ιδιαίτερη νομική διάταξη την λεγόμενη «αρχή της επιείκειας».
  Το Liberal επικοινώνησε με έμπειρους νομικούς κύκλους, θέτοντας σε γνώση τους την απόφαση του ΣτΕ, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι -πλέον- ο νόμος Παππά βρίσκεται στον αέρα και ότι είναι δυνατόν να εκπέσει με την πρώτη απλή προσφυγή που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κυρίως ως προς τη δυνατότητα του ιδίου του υπουργού (ή οποιαδήποτε άλλου πλην του ΕΣΡ) να αποφασίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών.
  Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν χωρούν παρερμηνειών και είναι άμεσα εφαρμόσιμες.
  Γι αυτό ακριβώς τον λόγο, μόνον τυχαία δεν θεωρήθηκε η πρόσφατη αποστροφή του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών, λίγες μόλις ώρες μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας Παππά, όπου τόνισε προς τους συναδέρφους του ότι: «σήµερα περισσότερο από ποτέ, έχουµε ανάγκη από δικαστάς, πραγματικούς δικαστάς, που έχουν συνείδηση του βάρους της συνταγματικής τους αποστολής, που δεν κάµπτονται από πιέσεις, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται».
  Το βέβαιο είναι, ότι η συνέχεια στο «σήριαλ» των τηλεοπτικών αδειών προμηνύεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
  Ολόκληρη η παρ. 16 της απόφασης 1901/2014 της ολομέλειας του ΣτΕ:
  «Ειδικά ως προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ο συνταγματικός νομοθέτης, έχοντας υπόψη τη μεγάλη εμβέλεια, την χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής που διαθέτουν, με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος όρισε ότι η λειτουργία τους υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τη χορήγηση αδείας λειτουργίας, όσο και τη μέριμνα ώστε κατά τη λειτουργία τους να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σκοποί δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι σκοποί αυτοί είναι: η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών, ειδήσεων, προϊόντων λόγου και τέχνης, η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων σε αντιστοιχία με την κοινωνική αποστολή των εν λόγω μέσων και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».

 3. Mνήμων 17:34 01/09/2016

  Το αληθινό «Μαύρο» της Κόκκινης προπαγάνδας!
  =======================================

  Μερικές αλήθειες για τις τηλεοπτικές άδειες, σήμερα που κορυφώνεται το ψέμα.
  Και κάποια απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα για την «τάξη» που – υποτίθεται ότι – θα βάλει στο χάος! Σήμερα που κορυφώνεται το χάος…
  Πρώτη αλήθεια: Οι τηλεοπτικές άδειες δόθηκαν επί οικουμενικής κυβέρνησης Τζανετάκη, το 1989-90, όπου συμμετείχε και η Αριστερά. Και μάλιστα τότε θεσπίστηκε η μεσολάβηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με εισήγηση της Αριστεράς (του Συνασπισμού, τότε) γι’ αυτό ακριβώς το λόγο: Για να καθορίζει την αδειοδότηση και το έλεγχο της λειτουργίας των ιδιωτικών Καναλιών μια «Αρχή» ανεξάρτητη από την Κυβέρνηση. Τώρα, «πρώτη φορά Αριστερά στην Κυβέρνηση», και το Ραδιοτηλεοπτικό το παρέκαμψαν. Παραβιάζοντας και το Σύνταγμα…
  Δεύτερον, οι άδειες που δόθηκαν τότε ήταν προσωρινές. Αλλά τα κανάλια αδειοδοτήθηκαν, και έκτοτε πλήρωναν και φόρους και ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.
  Τρίτον, υπήρξαν παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο άδειες μεταβιβάστηκαν, ή κανάλια μπήκαν στο χρηματιστήριο, ή κανάλια που πήραν τοπικές άδειες τις μετέτρεψαν σε πανεθνικής προβολής. Αλλά άδειες υπήρχαν!
  Και παρέμενε ως «εκκρεμότητα» η μετατροπή των προσωρινών αδειών σε μόνιμες. Αυτό! Όχι τα άλλα που ακούμε δεξιά-αριστερά…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.