ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παρά την παραπληροφόρηση»

Ρήγας: Ανοιχτό και εξωστρεφές κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την καταιγίδα παραπληροφόρησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει κόμμα ανοιχτό και εξωστρεφές, είναι η θέση που διατυπώνει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεσούσης της σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ αλλά και τους μιντιάρχες.
rigas

Ο Πάνος Ρήγας ερωτάται για την κατεύθυνση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη και τα στελέχη «να συνεχίσουν την παράδοση των ανοιχτών συνελεύσεων και την αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία, προκειμένου να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκστρατεία λάσπης».

Όπως σπεύδει λοιπόν να υπογραμμίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να κρατήσει το κόμμα ανοιχτό και εξωστρεφές ακόμη και στο δύσκολο χρονικό σημείο που προηγήθηκε της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

Τότε που, όπως επισημαίνει, υπήρχε και πάλι «η έξαρση της καταιγίδας παραπληροφόρησης» με ΜΜΕ να αναφέρουν ψευδώς ότι υπουργοί και στελέχη δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ούτε στο δρόμο.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ορυμαγδό παραπληροφόρησης» που εκπορεύεται από το πολυκέφαλο σύστημα που πλέον χάνει τα προκλητικά του προνόμια και έχει συμπαραστάτη σε αυτήν την επιχείρηση την ΝΔ. «Ζήσαμε αντίστοιχες καταστάσεις την περίοδο του δημοψηφίσματος και λίγο πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Δεν πρόκειται να φοβηθούμε ή να πτοηθούμε από τις πρακτικές αυτές, ιδιαίτερα τώρα που μέχρι και οι πολιτικοί και μη αντίπαλοί μας καταλαβαίνουν ότι η χώρα μπαίνει σε μια πορεία σταθερής ανάκαμψης», σημειώνει.

Όταν ερωτάται για την κατηγορία της ΝΔ ότι «η ΣΥΡΙΖΑ bank χρηματοδοτεί το ΣΥΡΙΖΑ channel» απαντά πως, μολονότι ο αυτός ισχυρισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «κάνει τους γνωρίζοντες από τα τραπεζικά τεκταινόμενα να γελάνε μέχρι δακρύων», το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δυστυχώς η αντιπολίτευση συνεχίζει να υπερασπίζεται μέχρι τελικής πτώσης τα συμφέροντα των υφιστάμενων μιντιαρχών.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τα δημοσκοπικά ευρήματα και τονίζει πως η κυβέρνηση θα κριθεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στο τέλος της τετραετίας, οπότε η κοινωνία θα συγκρίνει πώς παρέλαβε τη χώρα αυτή η κυβέρνηση και πώς την παραδίδει. Ασφαλώς και αναφέρεται στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τα χαρακτηριστικά που θα έχει και το ενδεχόμενο διεύρυνσης ή συμπόρευσης και με πρόσωπα που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και την Κατερίνα Βλαχοδήμου ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας:

Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι «η πρώτη φορά Αριστερά στην εξουσία», δίνει τα αεροδρόμια στους Γερμανούς, το λιμάνι του Πειραιά στην Cosco και το Ελληνικό προς αξιοποίηση, ενώ ως αντιπολίτευση ζητούσατε να γίνει πάρκο για τους πολίτες...

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται τους τελευταίους μήνες από μια πολιτική υστερία που είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς. Ταυτόχρονα με τα όσα λέτε, μας κατηγορεί επίσης ότι κάνουμε τη χώρα Βενεζουέλα, ότι ο Τσίπρας είναι ο Μαδούρο της Ευρώπης και ότι θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Η στρατηγική επιλογή της ΝΔ είναι να στοιχηθεί πίσω από τα συμφέροντα των ολιγαρχών και να διατυπώνει ακόμα και σήμερα -έπειτα από επτά χρόνια βαθιάς κρίσης- ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις. Προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τις επικίνδυνες θέσεις της για τις περαιτέρω περικοπές και απολύσεις που ευαγγελίζεται, καταφεύγει σε αντιπολιτευτικές κορώνες, κραυγαλέα αντιφατικές μεταξύ τους.

Και οι τρεις περιπτώσεις που αναφέρετε ήταν δρομολογημένες πριν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα από την ΝΔ η οποία σήμερα μας κατηγορεί. Ταυτόχρονα, και οι τρεις αποτελούν ορισμένα από τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Ακόμα και έτσι όμως, προσπαθήσαμε και καταφέραμε στο μέτρο του εφικτού να εξασφαλίσουμε ορισμένα ανταποδοτικά τέλη προς τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και να διασφαλίσουμε τις εργασιακές σχέσεις, με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης.

Αντιπολίτευση και μιντιάρχες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προνομιακά μεταχειρίζεται τον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα για να πάρει την άδεια. Πώς σχολιάζετε την κατηγορία ότι «η ΣΥΡΙΖΑ Bank χρηματοδοτεί το ΣΥΡΙΖΑ Channel»;

Η αντιπολίτευση και οι μιντιάρχες έχουν αντιληφθεί έστω και αργά ότι η εικοσαετής και πλέον περίοδος της ασυδοσίας και των ημετέρων στον τηλεοπτικό χάρτη της χώρας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Από τις συνεδριάσεις της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς λειτουργούσε το τραπεζικό σύστημα για δεκαετίες. Εμείς έχουμε διακηρύξει την πρόθεσή μας να κάνουμε μία τομή και ο τραπεζικός τομέας να λειτουργεί με υγιείς κανόνες και όχι να υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες ή κοντόφθαλμες επιχειρηματικές επιλογές. Το να χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ την τράπεζα Αττικής ως «ΣΥΡΙΖΑ Bank» κάνει τους γνωρίζοντες από τα τραπεζικά τεκταινόμενα να γελάνε μέχρι δακρύων. Το θέμα όμως είναι πολύ σοβαρό, και δυστυχώς η αντιπολίτευση συνεχίζει να υπερασπίζεται μέχρι τελικής πτώσης τα συμφέροντα των υφιστάμενων μιντιαρχών. Σε αντίθεση με αυτούς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα καναλάρχη να υπερασπιστεί, ούτε νυν ούτε μελλοντικό. Για όλους θα εφαρμοστεί ο νόμος, και αυτό είναι κάτι που απ' ό,τι φαίνεται ενοχλεί.

«Βρισκόμαστε ξανά σε μια περίοδο τομής, όπως ακριβώς συνέβη τις μέρες του δημοψηφίσματος», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ποιο είναι το νόημα αυτής της αναφοράς;

Η αναφορά του Α. Τσίπρα είχε να κάνει με τον ορυμαγδό παραπληροφόρησης που βιώνουμε. Το πολυκέφαλο σύστημα που αντιλαμβάνεται ότι χάνει τα προκλητικά του προνόμια έχει για ακόμα μία φορά επιδοθεί σε ολομέτωπη επίθεση. Με την αμέριστη συμπαράσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μιντιακό κατεστημένο καταφεύγει σε κινδυνολογίες, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και σε μια προσπάθεια να εξισώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το παλαιό πολιτικό σύστημα. Ζήσαμε αντίστοιχες καταστάσεις την περίοδο του δημοψηφίσματος και λίγο πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Δεν πρόκειται να φοβηθούμε ή να πτοηθούμε από τις πρακτικές αυτές, ιδιαίτερα τώρα που μέχρι και οι πολιτικοί και μη αντίπαλοί μας καταλαβαίνουν ότι η χώρα μπαίνει σε μια πορεία σταθερής ανάκαμψης.

 

Σας ανησυχεί το γεγονός οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μεγάλη απογοήτευση των πολιτών και δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χάσει μεγάλο μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο στο διάστημα που βρίσκεται στη διακυβέρνηση;

Εφαρμόζουμε ένα απαιτητικό, εμπροσθοβαρές δημοσιονομικά πρόγραμμα και είναι λογικό οι πολίτες να αισθάνονται πίεση και οικονομική δυσφορία τη δεδομένη χρονική στιγμή. Στόχος μας είναι την επόμενη περίοδο να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε τον βαθμό αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου, ώστε να αποδείξουμε σε όλους τους πολίτες, είτε μας ψήφιζαν είτε όχι, ότι οι θυσίες τους, ακόμα και οι αδικίες που υφίστανται πιάνουν τόπο. Θα κριθούμε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, στο τέλος της τετραετίας. Εκεί η κοινωνία θα συγκρίνει πώς παραλάβαμε τη χώρα και πώς τη παραδίδουμε. Ο βαθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας, η βελτίωση των κόκκινων κοινωνικών δεικτών, η επιστροφή στην ανάπτυξη, με όρους όμως κοινωνικά δίκαιους και βιώσιμους, καθώς και η ανάκτηση του κύρους και της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι είναι οι δείκτες από τους οποίους θα κριθούμε.

 

Από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός ζήτησε λύση για το χρέος πριν από το 2017, καλώντας όλες τις συμβαλλόμενες πλευρές να τηρήσουν το δικό τους μερίδιο της συμφωνίας, όπως έχει κάνει η Ελλάδα. Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε τέτοια εξέλιξη εντός του 2016;

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης και πως ο στόχος των θετικών ρυθμών ανάπτυξης θα επιτευχθεί. Ωστόσο, η προϋπόθεση αυτή δεν είναι από μόνη της ικανή για την οριστική έξοδο για την κρίση, ιδιαίτερα εφόσον επιθυμούμε η ανάπτυξη αυτή να είναι βιώσιμη και δίκαιη. Τον περασμένο Μάιο όλες ανεξαιρέτως οι πλευρές αναγνώρισαν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεσμεύτηκαν στον καθορισμό και στην εφαρμογή μέτρων για την -με τον ένα ή άλλο τρόπο- απομείωσή του. Η εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα μας επιτρέψει να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που θα σημάνει προς όλους πως η χώρα αποκτά την εδώ και χρόνια χαμένη αξιοπιστία της. Έχουμε τηρήσει όσα συμφωνήσαμε να κάνουμε και περιμένουμε από τους εταίρους μας να πράξουν το ίδιο. Όσο συντομότερα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο.

 

Ενόψει του Συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα στελέχη να συνεχίσουν την παράδοση των ανοιχτών συνελεύσεων. Ζήτησε επίσης αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία για να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκστρατεία λάσπης απέναντι σε βάρος του. Δεν σας προβληματίζουν τα φαινόμενα προπηλακισμών στελεχών σας;

Διεκδικήσαμε και επιτύχαμε να κρατήσουμε το κόμμα ανοικτό και εξωστρεφές σε ένα κρίσιμο και δύσκολο σημείο την περασμένη άνοιξη. Σας θυμίζω ότι ήταν η περίοδος λίγο πριν την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τότε λοιπόν ζούσαμε μία ακόμα έξαρση της καταιγίδας παραπληροφόρησης από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, αντίστοιχη με αυτή που βιώνουμε σήμερα. Ακούγαμε καθημερινά ότι, δήθεν, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά δεν μπορούν να πάνε σε εκδηλώσεις, αλλά ούτε καν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο. Εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωνε με επιτυχία δύο μεγάλες, ανοιχτές συγκεντρώσεις κάθε εβδομάδα στην Αττική, με κορυφαία κυβερνητικά, κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη. Ταυτόχρονα, κάναμε το ίδιο με δύο εκδηλώσεις εβδομαδιαίως σε πρωτεύουσες νομών σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι διαφορετικό στη συνέχεια, η άμεση και ειλικρινής επαφή μας με την κοινωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε. Οι ελάχιστοι και κατά κύριο λόγο υποβολιμαίοι προπηλακισμοί δεν πρόκειται να μας πτοήσουν, έχουμε περάσει και χειρότερα.

 Αναμένεται στο συνέδριο να υπάρξει διεύρυνση, εν είδει συμπόρευσης ή ακόμη και ένταξης προσώπων ή πολιτικών κινήσεων που όλο αυτό το διάστημα έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην προσπάθεια της "προοδευτικής διακυβέρνησης";

Ένας από τους στόχους μας στο επερχόμενο συνέδριο είναι η αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε απευθύνει ένα πλατύ, ανοικτό και δημοκρατικό κάλεσμα σε όλους όσοι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο, αλλά και σε όποιους πιστεύουν ότι ένα αριστερό, προοδευτικό εγχείρημα όπως το δικό μας μπορεί να βγάλει τη χώρα από την πολυεπίπεδη κρίση. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και ευθύνες που φτάσαμε μέχρι εδώ, και απαιτούνται άμεσα συγκρούσεις, ρήξεις και τομές με τις παθογένειες δεκαετιών. Από τη συμπεριφορά και τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ επιχειρεί να συγκροτήσει ένα νεοσυντηρητικό και ακραία νεοφιλελεύθερο πόλο, δέσμιο των συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις και τις πρακτικές, εμείς δημιουργούμε ένα ευρύ, προοδευτικό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, με αιχμές τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Όποιος αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα η προσπάθεια αυτή να πετύχει και επιθυμεί ανιδιοτελώς να συνεισφέρει είναι ευπρόσδεκτος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.