ΚΟΣΜΟΣ

Στο Λάος

Σύντομο τετ α τετ Ομπάμα - Ντουτέρτε, μετά τα... γαλλικά

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα είχε μια σύντομη, άτυπη συνάντηση με τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε χθες Τετάρτη – δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος των Φιλιππίνων τον χαρακτήρισε δημόσια «πουτάνας γιο», προκαλώντας σάλο – σύμφωνα με αξιωματούχους των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Η συνάντησή τους έγινε λίγο πριν από ένα δείπνο κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Βιεντιάν, στο Λάος, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.

«Συναντήθηκαν σε έναν χώρο αναμονής, ήταν οι τελευταίοι που έφυγαν. Δεν γνωρίζω πόση ώρα μίλησαν», είπε στον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Περφέκτο Γιασάι, δηλώνοντας «πολύ ευτυχής» που έγινε η συνάντηση.

Σε μια επιγραμματική ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο Ομπάμα «είχε μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο Ντουτέρτε» στον χώρο αναμονής των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο του ASEAN πριν από το δείπνο, προσθέτοντας πως οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν «αστεία».

Ο Ομπάμα ακύρωσε την κατ' ιδίαν συνάντηση που θα είχε με τον Ντουτέρτε την Τρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των Φιλιππίνων αναφέρθηκε με υβριστικό τρόπο στον αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων υποστήριξε πως η συνάντηση αποδεικνύει ότι η διμερής συμμαχία θα αντέξει. «Μπορούμε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα», καθώς η «σχέση ανάμεσα στις Φιλιππίνες και τις ΗΠΑ είναι ακλόνητη, πολύ ισχυρή», υποστήριξε.

Η προεδρία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι ο Ομπάμα και ο Ντουτέρτε θα κάθονταν ο ένας πλάι στον άλλον στο δείπνο. Αυτό δεν συνέβη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.