ΚΟΣΜΟΣ

«Αυστηρές συνέπειες»

Συρία: Προειδοποιούν οι ΗΠΑ την αντιπολίτευση σε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους τζιχαντιστές

Τι δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Μάικλ Ράτνεϊ.

Οποιαδήποτε συνεργασία με το Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας (Φάταχ αλ Σαμ) – το πρώην Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα) της αλ Κάιντα – θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για τις οργανώσεις των μετριοπαθών σύρων ανταρτών μόλις τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός την οποία πρότειναν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, συμφωνώντας παράλληλα να στοχοθετήσουν από κοινού τους τζιχαντιστές μέσα σε μια εβδομάδα αν τηρείται η εκεχειρία, προειδοποίησε χθες Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στη Συρία, ο Μάικλ Ράτνεϊ.
Σε επιστολή του προς ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο Ράτνεϊ τις κάλεσε να συμμορφωθούν προς τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, τονίζοντας ότι τους δίνει το δικαίωμα να αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις ή τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.

Ο Ράτνεϊ επέμεινε στο ότι η συμφωνία θα σημάνει τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών της συριακής αλλά και της ρωσικής ΠΑ εναντίον των θέσεών τους και εναντίον αμάχων στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν.

«Αυτή η κατάπαυση του πυρός μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη διότι μπορεί να σταματήσει τα συριακά πλήγματα εναντίον των αμάχων και της αντιπολίτευσης», επέμεινε ο Ράτνεϊ, αναφερόμενος στη συμφωνία που είχε συναφθεί ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα στα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν όμως η εκεχειρία κατέρρευσε μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο, οι μάχες πρέπει να σταματήσουν τη Δευτέρα στις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αρχικά για 48 ώρες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.