ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ηχηρά» ονόματα στις Επιτροπές Στήριξης

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζουν τα όργανα για Συνέδριο - διεύρυνση

Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές σαββατοκύριακο, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται και επισήμως σε προσυνεδριακή περίοδο, ενόψει του 2ου Συνεδρίου του κόμματος που θα ξεκινήσει στις 13 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, οι τάσεις ήδη αναδιοργανώνονται και ετοιμάζονται για την συνεδριακή διαδικασία, ενώ η Κουμουνδούρου προετοιμάζει κινήσεις διεύρυνσης με «ηχηρά» ονόματα, μέσω επιτροπών στήριξης.

Ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να εκφωνήσει την ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς και να
παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, πέραν του γνωστού «πινγκ-πονγκ» δηλώσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές σαββατοκύριακο θα είναι ενδεικτική για την έκβαση και τα αποτελέσματα του συνεδρίου του ερχόμενου μήνα.

Τάσεις - Πολιτική Γραμματεία

Εξάλλου, τη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ θα προετοιμάσει στα μέσα της εβδομάδας η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενώ σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται και οι τρεις βασικές τάσεις στην Κουμουνδούρου: Ήδη, οι «ρεαλιστές» της «Πλατφόρμας 2010» (Ζαχαριάδης, Δούρου, Μπαλάφας) προγραμματίζουν ανοιχτή συνεδρίαση της τάσης για την προσεχή Πέμπτη, ενώ αντίστοιχες κινήσεις θα σημειωθούν και από την Ενωτική Κίνηση του Νίκου Παππά, δηλαδή τους «προεδρικούς». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του επόμενου μήνα και οπωσδήποτε πριν το Συνέδριο θα διεξαχθεί η πανελλαδική σύσκεψη των μελών και στελεχών που ανήκουν στους «53», δηλαδή στην τάση της οποίας επικεφαλής είναι ατύπως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η στάση που θα κρατήσει η συγκεκριμένη
τάση έχει μεγάλη σημασία για την έκβαση του Συνεδρίου, καθώς οι «53» πολλές φορές έχουν λειτουργήσει ως «ήπια» εσωκομματική αντιπολίτευση, έχουν διαφοροποιηθεί πολλάκις από την κυβερνητική πολιτική, ενώ αντιτίθενται και
στην διεύρυνση προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Επιτροπές με Κουβέλη, Σταθόπουλο, Ξενογιαννακοπούλου

Πάντως, η διαδικασία διεύρυνσης ήδη προχωρά: η Κουμουνδούρου έχει συγκροτήσει ανά περιφέρειες και νομούς «επιτροπές στήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού έργου, οι οποίες λειτουργούν ως «αποδοχείς» μελών και στελεχών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η ΕΚΙΕΑ του Φώτη Κουβέλη έχει αποφασίσει τα κατά τόπους στελέχη της, που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ, να ενταχθούν στις επιτροπές στήριξης, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή Στήριξης αναμένεται να δώσει το «παρών» ο ίδιος ο ιδρυτής της ΔΗΜΑΡ. Πέραν του Φώτη Κουβέλη, εξάλλου, ακούγεται ότι στην Κεντρική Επιτροπή Στήριξης θα μετάσχει
και η πρώην υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο προερχόμενος από την Ανανεωτική Αριστερά δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, αλλά και καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί που δεν ανήκουν αυτή την στιγμή στον
ΣΥΡΙΖΑ.

Η διεύρυνση θα συνεχιστεί και με την επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση, αφού σ’ αυτή έχουν κληθεί να συμμετάσχουν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, δικαστές και νομικοί, προεξάρχοντος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου, που είχε αναλάβει την σύγκρουση με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για το θέμα των ταυτοτήτων. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα καλέσει στην εν λόγω επιτροπή τον συνταγματολόγο Γιώργο Σωτηρέλλη, τον νέο πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κώστα Μενουδάκο, αλλά και τον καθηγητή Νίκο Μουζέλη.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Στο κόκκινο η οικονομία με 18.000 επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο.
  ===================================================
  Στοιχεία-σοκ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δίνει νέα έρευνα της Marc για την ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία όλοι οι δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο».

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύει η Realnews, το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα
  είναι καυτό, με χιλιάδες επιπλέον επιχειρήσεις να κλείνουν και χιλιάδες εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία.

  Τα στοιχεία σε αριθμούς

  • Μέχρι τα τέλη του 2016 αναμένεται να βάλουν λουκέτο ακόμη 18.000 επιχειρήσεις που έρχονται να προστεθούν στις 18.000 που έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, με επιπλέον 38.000 εργαζομένους να οδηγούνται στην ανεργία.
  • Συνολικά 4 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο με τη βιωσιμότητά τους να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 280.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους μισθούς, ενώ 2 στους 10 προτίθενται να μειώσουν περαιτέρω τους μισθούς ή τις ώρες εργασίας έως το τέλος του 2016.
  • Βαρίδι για τις ΜΜΕ αποτελούν τα χρέη που έχουν σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, και ΔΕΚΟ: Τέσσερις στις 10 ΜΜΕ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, μία στις πέντε στις ΔΕΚΟ, ενώ μία στις δέκα δηλαδή 70.000 επιχειρήσεις έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
  • Επιπλέον, 45.000 επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών.

  Στα 235 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων

  Σε περίπου 235 δισ. ευρώ – 55 περισσότερα από το ΑΕΠ της χώρας – αναμένονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν οι Ελληνες πολίτες σε εφορία, ταμεία, και δάνεια ακόμη και για λογαριασμούς ρεύματος και νερού.

  Μόνο στις εφορίες 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν 89,8 δισ. ευρώ και – μάταια – το ΥΠΟΙΚ αναζητεί τα χρήματα αυτά μέσω των κατασχέσεων!

  Οσον αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι οφειλέτες έφθασαν τους 649.709 τον Ιούνιο, με τα ληξιπρόθεσμα να αγγίζουν τα 26 δισ. ευρώ. Σε ένα μήνα μόνο μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου οι οφειλέτες των Ταμείων αυξήθηκαν κατά 21.338. πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών που έχει καταγραφεί από τα Ταμεία.

  Σε ελεύθερη πτώση η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ

  Οι Έλληνες περιορίζουν πλέον τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στο ελαιόλαδο και ζυμαρικά (10%), γαλακτοκομικά (8%), φρούτα και λαχανικά (6%).

  Παράγοντες της αγοράς αναμένουν μεγαλύτερη αποχή από την κατανάλωση λόγω της συρρίκνωσης των ειδοσημάτων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει με απώλειες περίπου 5%.

 2. Η επιλογή της »’δημιουργικής ασάφειας’, ως έλλειψη αντίληψης

  *Διαστρέβλωνε και υπονόμευε ο Αλέξης, μαζί με τους προδότες Σαμαρά και Τούρκογλου, κάθε προσπάθεια δανεισμού και κάθε προσπάθεια συγκρότησης της Κοινοτικής αλληλεγγύη που παρά ταύτα, τελικά επέτυχε να δημιουργήσει ο ΕΝΤΙΜΟΣ πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τους εργατικούς και αθόρυβους ‘’κηπουρούς του’’.
  *Σήμερα σαν..πρωθυπουργός, χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας, χωρίς στοιχειώδη γνώση κάποιας ξένης γλώσσας, με το χαμόγελο της…Άντζελας ή και του πολυμαθούς ..Σάκυ, παίρνει ‘’πόζες’’ στις φωτογραφικές συναντήσεις , για το λαό που καρτερεί στην άκρη στο..ποτάμι και τρέχει στο τηλέφωνο να ρωτήσει…τι του είπαν?
  *Τι μπορεί να προσφέρει ένας »αγράμματος» ..μουγγός πρωθυπουργός , σε συζήτηση ανωτάτου οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου και ενδιαφέροντος, όταν ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ τί του λένε?
  *Για ποια »δημιουργική ασάφεια» λόγω αγραμματοσύνης του Άλεξις , μιλούσε ο Βαρουφάκης, που βλέποντας τον γκρεμό και το »salto mortale» ..την έκανε έξυπνα και χαμηλότοκα?
  *Άλλα του λέγανε, του Άλεξις, άλλα καταλάβαινε, και στο τέλος σε άλλα συμφωνούσε , που νόμιζε ότι κατάλαβε.
  *Θέλει φιλοσοφία το γιατί , επί έξη μήνες »βολοδέρναμε» και σκουπίζαμε τα ..γραφεία των Ευρωπαίων ?
  *Τι εγκλήματα είναι αυτά που κάνουμε για παιδιά μας?
  * Πως καταντήσαμε, σαν άχρηστες γερασμένες και ξεδοντιάρες πόρνες, να βλέπουμε ΤΗΝ ‘’ΤΥΦΛΑ’’ του Αλέξη , του Πάνου και να καμαρώνουμε το ύφος(όχι το ήθος) του ..αδιάβροχου ακροδεξιού ασπρομάλλη Πάκη.
  *Νομίζω, ότι ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ‘’πολιτική’’ σύνθεση δεν υπήρξε στην βουλή των Ελλήνων.
  *Ποιος άραγε θα …τολμήσει να μας πει τι ελπίζουμε, τι περιμένουμε εκτός από την ΑΥΤΟΜΟΥΤΖΑ ΜΑΣ?
  Κι όμως, υπάρχουν δυστυχώς ακόμη ‘’πολιτικοί’’ που θα αγκάλιαζαν μια ..κάποια πολυθρόνα εξουσίας που θα ‘’εξαργύρωνε’’ και το τελευταίο ΙΧΝΟΣ ανθρωπιάς, φιλοπατρίας και φιλοτίμου.
  Κατάντια …!

 3. Mνήμων 11:12 13/09/2016

  Τσίπρας: Ξεπερασμένο και επικίνδυνο το δόγμα «ανήκουμε εις τη Δύση»

  2/06/2012

  Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση του με τον Υπ.Εξωτερικών κ.Σταύρο Δήμα:

  Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό. Το δόγμα «ανήκουμε εις τη Δύση» δεν είναι μόνο ξεπερασμένο αλλά και επικίνδυνο. Και το μέγιστο όλων των ζητημάτων που τίθενται όταν συζητάμε για εξωτερική πολιτική και εθνικά θέματα είναι η εθνική μας κυριαρχία. Και λυπάμαι αλλά -το…

  …διατύπωσα και στην κατ’ιδίαν συνάντηση, θα το ξαναπώ και τώρα- σε μεγάλο βαθμό την έχουμε απολέσει εδώ και δύο χρόνια. Την επίσημη δε ανακοίνωση αυτής της απώλειας την πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο, όπου επέλεξε τον τόπο αυτόν, όχι για να ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά για να ανακοινώσει την ένταξη της χώρας στην αποκλειστική οικονομική εξάρτηση από το ΔΝΤ, τους εταίρους και τους πιστωτές.

  Σχόλιο Παραπολιτικής: Ολόκληρη η σχετική δήλωση εδώ. Θα συμφωνούσα με τον κ.Τσίπρα αν υποστήριζε ότι θα ήταν κάπως αφελές να ασχολούμαστε διπλωματικά αποκλειστικά και μόνο με τη Δύση.

  Το να φτάνει όμως στο σημείο να χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» το δόγμα «ανήκουμε εις τη Δύση» είναι κάτι που με ξεπερνά και κυρίως με τρομάζει.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.