ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Σκιές και ερωτηματικά για την αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank

Κρατικά κεφάλαια και δάνεια για συμμετοχή στην αύξηση στο μικροσκόπιο των αρχών
atticabank

Έναν ακόμα πονοκέφαλο δημιουργούν στη νέα διοίκηση της Attica Bank τα ευρήματα του ελέγχου της ΤτΕ και του SSM για το πώς έγινε η ανακεφαλαιοποίηση καθώς περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ, από τα 681 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν, είναι υπό αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ποσό περίπου 100 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου εξετάζεται από την Κομισιόν και είναι πιθανό να απορριφθεί ως κρατική ενίσχυση γιατί αφορά τη συμμετοχή οργανισμών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους. Πρόκειται για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που τοποθέτησε 9,9 εκατ. ευρώ, την ΕΥΔΑΠ (20 εκατ.) καθώς και το ασφαλιστικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ (55 εκατ. ευρώ) όπου υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων, συνταξιούχων και συνδικαλιστών ότι η συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση της Attica Bank έγινε ύστερα από καθοδήγηση και πιέσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου. Επίσης αγορά στην αύξηση της Αττικής συμμετείχαν ακόμα η ΔΕΗ και πιθανότατα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επιπλέον, σύμφωνα με το πόρισμα 16 εταιρείες συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας τοποθετώντας κεφάλαια 55,75 εκατ. ευρώ, με δάνεια που έλαβαν από  την τράπεζα διαδικασία που είναι παράτυπη. Ωστόσο σημειώνεται ότι την πρακτική αυτή ακολούθησαν και οι συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα τους εποπτικούς κανόνες της ΕΚΤ στις περιπτώσεις που παρατηρείται η άμεση και έμμεση χρηματοδότηση για τοποθέτηση μετόχων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τα κεφάλαια που προκύπτουν με αυτό τον τρόπο αφαιρούνται από τους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας. Αν τα παραπάνω κεφάλαια –τόσο αυτά που μπορεί να κριθούν προϊόν κρατικής συμμετοχής όσο και αυτά που προέρχονται από δανεισμό- κριθούν παράνομα τότε το κεφαλαιακό κενό της Atttica Bank θα ξεπεράσει τα 200 εκατ.. ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει ένα αδιάθετο 70 εκατ. ευρώ καθώς από τα 750 εκατ. ευρώ που έπρεπε να συγκεντρώσει η τράπεζας, άντλησε τελικά 681 εκατ. ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.