ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο υπ. Περιβάλλοντος στην «Εφ. των Συντακτών»

Σκουρλέτης: Δεν υπάρχουν επιλεκτικές σχέσεις της κυβέρνησης με κανέναν επιχειρηματία

Αισιόδοξος ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη μη πώληση του 17 % της ΔΕΗ θα γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
skourletis

"Σήμερα η αγορά ηλεκτρική ενέργειας ανοίγει, άλλωστε έχουν γίνει μια σειρά θεσμικές αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ, ενώ το Δημόσιο διατηρεί το 51%. Ακυρώσαμε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ, προχωρούμε στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ, θεσμοθετούμε το target model.Μιλάμε για άλλες συνθήκες.Μόνο μια νεοφιλελεύθερη ακαμψία και εμμονή μπορεί να δικαιολογήσει την επαναφορά αυτού του σχεδίου", δηλώνει ο υπουργός.

Αφήνει σαφείς αιχμές για τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα λέγοντας ότι: "Αν αληθεύει, δε, αυτό που ακούγεται σε δημοσιογραφικούς κύκλους ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει το ρόλο της διασποράς πληροφοριών για λογαριασμό συγκεκριμένων κύκλων των δανειστών με σκοπό τη δοαμόρφωση της κοινής γνώμης, τότε αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα είναι σοβαρά" και προσθέτει: "Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και όχι άλλων".

Ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και τις δανειοδοτήσεις του κ. Καλογρίτσα σημειώνει ότι "δεν υπάρχουν επιλεκτικές σχέσεις της κυβέρνησης με κανέναν επιχειρηματία, αυτά τα έκαναν οι προηγούμενοι". Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι δεν τον απασχολεί η προοπτική να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι "το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια χρηστή διαχείριση της συμφωνίας του περασμένου χρόνου και μόνο".

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ… ΔΙΑΦΟΡΑ

  Και δύο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που αξίζει να σημειωθούν:
  Περίπου την ίδια εποχή που διαδραματιζόταν η εξαγορά της οικογενειακής κατασκευαστικής επιχείρησης Τσίπρα από την οικογένεια Τραυλού, ο κόκκινος εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας αποφάσιζε να ενεργοποιήσει μια ακόμη εταιρεία του που προσπάθησε να εντάξει στο κόλπο grosso της Τεχνοδομής, την Τοξότης ΑΕ και όχι Τοξότης ΑΤΕ που ανήκει στην γνωστή από την υπόθεση του Πόρτο Καρράς, οικογένεια Στέγγου.
  Και αυτή η Τοξότης ΑΕ, αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Καλογρίτσα καθώς κατάφερε μέσα στα 2 τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κυβερνούν οι φίλοι και κουμπάροι του να εξακοντίσει σε δυσθεώρητα ύψη τους τζίρους του χάρη στις αναθέσεις μιας θυγατρικής της ΔΕΗ αλλά και στην κατασκευή εκατοντάδων χιλιομέτρων από τους νέους οδικούς άξονες του εθνικού δικτύου.
  Μάλιστα, για την κατασκευή των δικτύων της ΔΕΗ έχει συνάψει ήδη με τη ΔΕΔΔΗΕ εργολαβίες που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ φέρεται να χρωστάει στην εταιρεία 60 εκατ. ευρώ (έργα ΔΕΔΔΗΕ).
  Η Τοξότης, με απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ της 15 Ιανουαρίου 2015, έλαβε 11 από τις 53
  εργολαβίες για τα δίκτυα ηλεκτρισμού με εκπτώσεις 38-52%. Όμως 11 μήνες αργότερα, οι εργάτες στα εργοτάξια της Τοξότης απεργούσαν για την καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών που τους χρωστούσε ο Καλογρίτσας, επειδή του τα χρωστούσε ο ΔΕΔΔΗΕ.
  Η εταιρεία Τοξότης είναι θυγατρική της ΜΙΚΗ ΑΕ -με διαφορετική διοίκηση- και είναι η βασική κατασκευαστική εταιρεία που κατεβαίνει στους διαγωνισμούς και εκτελεί τα έργα. Στη ΜΙΚΗ, τέσσερα από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν έδρα στην οδό Πλαστήρα 119 της Νέας Σμύρνης και πιο συγκεκριμένα είναι ο Χρ. Καλογρίτσας, η σύζυγος και οι δύο κόρες τους.
  Το μέγεθος του ομίλου ΜΙΚΗ (συμπεριλαμβανομένης της Τοξότης) σε αριθμούς, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του 2014, είναι: κύκλος εργασιών 31,991 εκατ. ευρώ, ζημιές 1,084 εκατ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 54 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 22 εκατ. ευρώ και δάνεια περίπου 17 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Τοξότης εντάχθηκε το 2014 στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς χρωστούσε στην εφορία περίπου 1.000.000 ευρώ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.